Pretraga

Opet mjesecima naganjamo Sveučilište da nam ustupi najosnovniju informaciju: Još uvijek ništa

A- A+

Zagrebačko sveučilište od prošlog proljeća pokušavamo uloviti da nam da najosnovniju informaciju. Nakon višestrukih upita i požurnica, žalbe državnom povjereniku i njegove odluke da smo u pravu, ustupanja zahtjeva specifičnoj firmi u suvlasništvu Sveučilišta, i ukupno nekih osam mjeseci – odgovora i dalje nema. Inače, sve što nas zanima je postoje li novčane naknade za članove nadzornog odbora Sveučilišne tiskare.

rektorat sveučilište u zagrebu

Foto: Ivan Klindić, www.ivanklindic.info

Na proljeće prošle godine zagrebačkom smo sveučilištu poslali sasvim jednostavan upit o Sveučilišnoj tiskari, firmi koja je djelomičnu u njihovu vlasništvu. Odgovor još uvijek nismo dobili, ali zato materijala za napetu priču o hrvatskoj akademskoj stvarnosti ni najmanje ne nedostaje.

Sve je krenulo u svibnju prošle godine

Vratimo se u proljeće prošle godine; 12. svibnja rektoratu zagrebačkog sveučilišta šaljemo zahtjev za pristup informacijama u vezi, kako smo spomenuli, Sveučilišne tiskare. Firma je to koju, uz Zakladu Pravnog fakulteta za potporu znanstvenicima, osniva i zagrebačko sveučilište. Drugim riječima, Sveučilišna tiskara djelomično je u vlasništvu zagrebačkog sveučilišta, javne institucije koja je za svoje poslovanje odgovora Hrvatskom saboru, a budući da se u znatnoj većini financira javnim sredstvima – i cjelokupnoj javnosti. Iz tog razloga ih, tada, sredinom svibnja, pitamo dobivaju li članovi, predsjednik i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Sveučilišne tiskare ikakvu novčanu naknadu za svoj angažman i, ako da, koliko ona iznosi.

Iz rektorata 10. lipnja dobivamo negativan odgovor. Ukratko, ne mogu nam dati informacije. U dopisu službenice za informiranje stoji da to što Sveučilište u Zagrebu pretpostavlja da bi Sveučilišna tiskara trebala imati traženu informaciju, ne omogućava Sveučilišta da ustupi zahtjev. Zašto? Zato što su sa zagrebačkog sveučilišta, navode, provjeravajući obvezu iz Zakona o pravu na pristup informacijama utvrdili da navedeno društvo – Sveučilišna tiskara – ‘nije obveznik predmetnog zakona’.

Četiri dana kasnije, 14. lipnja državnom povjereniku za informiranje šaljemo žalbu na to rješenje. Tvrdimo da je zagrebačko sveučilište nepotpuno i pogrešno utvrdilo činjenično stanje, kao i da su pogrešno primijenili zakon. Konkretno, argumentiramo da Sveučilišna tiskara d.o.o. ‘nije neovisno, privatno društvo, već tvrtka u vlasništvu javnog i javno financiranog sveučilišta te zaklade javnog i javno financiranog fakulteta’. Sukladno navodima na službenim stranicama povjerenika da u tijela javne vlasti spadaju i ‘pravne osobe i druga tijela koja imaju javne ovlasti’ kao i ‘pravne osobe koje obavljaju javnu službu’ zaključujemo da je Sveučilišna tiskara pravna osoba koja ‘ima javnu ovlast i obavlja javnu službu, a financira je Sveučilište u Zagrebu koje je, financijski, najvećim dijelom korisnik državnog proračuna’. Iz svega navedenog, tvrdili smo, vidljivo je da ne postoje razlozi za odbijanje našeg zahtjeva i uskratu tražene informacije.

Izdvojeni članak

Muž sutkinje koja potpisuje presudu o mobingu nad Čovićem, s Čovićem sjedi u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare

Povjerenik kaže da smo u pravu

Dva i pol mjeseca kasnije, točnije 27. kolovoza, stiže odluka iz ureda povjerenika. Povjerenik prihvaća našu argumentaciju i kaže kako je zagrebačko sveučilište, uskrativši nam informaciji i utvrdivši da Sveučilišna tiskara nije obveznik zakona, donijelo nezakonito rješenje. Povjerenik je potvrdio da je naša žalba osnovana, da zagrebačko sveučilište nije točno utvrdilo činjenično stanje, kao i da se Sveučilišna tiskara, kako smo i tvrdili, može smatrati tijelom javne vlasti. Osim toga, istaknuli su da nas je zagrebačko sveučilište, ukoliko nema informacija o naknadama za predsjednika, njegova zamjenika i članove nadzornog odbora, moglo uputiti na tijelo javne vlasti koje ima tu informaciju; recimo, na Sveučilišnu tiskaru.

To je zagrebačko sveučilište, temeljem odluke povjerenika, naposljetku i učinilo, no tek 10. prosinca prošle godine. Naš zahtjev za informacijama o novčanim naknadama za predsjednika, potpredsjednika i člana nadzornog odbora predan je Sveučilišnoj tiskari. No, njihov odgovor nismo dobili ni preko mjesec dana nakon ustupanja. Stoga smo 17. siječnja ove godine poslali upit Sveučilišnoj tiskari, odnosno požurnicu na spomenuti zahtjev za pravo na pristup informacijama. Iako je i od toga prošlo već dva tjedna, odgovora – nema. Posljednji put smo se 31. siječnja ponovnom obratili državnom povjereniku kako bi nas uputio u daljnje postupanje.


KRONOLOGIJA

12. svibnja 2021. Sveučilištu šaljemo zahtjev za pristup informacijama
10. lipnja 2021. Sveučilište odbija naš zahtjev
14. lipnja 2021. Šaljemo žalbu povjereniku za informiranje
27. kolovoza 2021. Povjerenik odlučuje da je Sveučilište donijelo nezakonito rješenje
10. prosinca 2021. Sveučilište ustupa naš zahtjev za informacijama Sveučilišnoj tiskari
17. siječnja 2022. Šaljemo upit Sveučilišnoj tiskari i tražimo odgovor na ustupljeni zahtjev
31. siječnja 2022. Odgovora još uvijek nema; obraćamo se povjereniku za daljnje postupanje


Javno sveučilište ne želi dati informaciju

U nadzornom odboru Sveučilišne tiskare sjede prorektor Miljenko Šimpraga, kao predsjednik, profesor i pravnik Petar Miladin kao zamjenik predsjednika te moćni zagrebački prorektor Ante Čović kao član. Upravo smo preko tog nadzornog odbora uočili povezanost Čovića i sutkinje Županijskog suda, Tihane Marije Miladin koje je potpisala presudu u njegovu korist glede mobbinga na Filozofskom fakultetu. Tako smo ekskluzivno razotkrili potencijalni mega skandal gdje jedna od stranaka u sudskom postupku, u čiju se korist presudilo, sjedi u nadzornom odboru sa suprugom sutkinje koje je presudu donijela.

Kako smo nastavljali tu priču htjeli smo saznati postoji li kakva novčana naknada za ljude koji sjede u nadzornom odboru Sveučilišne tiskare. Ni zagrebačko sveučilište, koje je suvlasnik te tvrtke, ni Sveučilišna tiskara, tu nam informaciju ne dostavljaju. Drugim riječima, skriva se dobivaju li dva moćna prorektora i sveučilišni profesor prava, i koliko, za svoj angažman u firmi; tu firmu, napomenimo još jednom, osnivaju i suvlasnički imaju Sveučilište u Zagrebu, dakle javno i javno financirano sveučilište, te zaklada Pravnog fakulteta, dakle zaklada javnog i javno financiranog fakulteta. Oko Čovića se, prisjetimo se, osim ovoga tijekom prošle godine digla velika buka jer je po nalazima inspekcije nezakonito ostao zaposlen u rektoratu, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs skinuo ga je s plaće iz proračuna.

Copy link
Powered by Social Snap