Pretraga

Oprema dilera završila na zagrebačkom faksu: ‘Mi ćemo je koristiti legalno’

Posjetili smo Agronomski fakultet u Zagrebu gdje je završila zaplijenjena oprema dilera i koja će se sada koristiti za praksu studenata, ali i za istraživanja koja provodi sam fakultet. Profesor Boris Lazarević pokazao nam je što su sve točno dobili i kako im je ta donacija uvelike pomogla jer se radi o skupoj i potrošnoj opremi.

Zaplijenjena oprema dilera na Agronomskom fakultetu; Boris Lazarević, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

‘Ova oprema se može koristiti i u legalne svrhe’, komentirao je Boris Lazarević, izvanredni profesor na predmetima Fiziologije bilja na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kada nam je pokazivao opremu zaplijenjenu od dilera. Kao što smo već pisali, Ministarstvo unutarnjih poslova je odlučio opremu od ilegalnih proizvođača i prodavača marihuane donirati školama i Agronomskom fakultetu.

Ta oprema je trebala biti uništena, ali je sud ipak odlučio da se ide u donaciju

Stoga smo posjetili Agronomski fakultet gdje su nam pokazali što su sve dobili, ali ju još nisu uspjeli instalirati.

– Dobili smo lampe s prigušnicama, dakle to je svjetlo koje koristimo u uzgoju u zaštićenim prostorima koje je prilagođeno, odnosno koje je specifično za takve potrebe. Dobili smo klima uređaje koji su mobilni, nekoliko ventilatora i još nekakve digitalne opreme koja se koristi u zaštićenim prostorima, nabrojao je profesor Lazarević.

Samo porijeklo opreme se ne zna, ali znaju da se radilo o više zapljena.

– Djelatnici USKOK-a oduzeli su opremu ilegalnim proizvođačima i donirali nama i to zahvaljujući sudskim odlukama koje su donesene jer su inače tu opremu trebali uništiti, ali pošto je vrijedna i skupa oprema, onda su se potrudili da ide radije u donaciju, navodi profesor.

@srednja_hr Oprema koju je policija zaplijenila od dilera danas se koristi skroz legalno. Otišla je na Agronomski fakultet. Više o tome čitajte na linku u opisu profila! 👆🏻 #srednjahr #justsrednjathings #agronomija #agronomskifakultet #oprema #faks #fakultet #studiranje #studij #student #studenti #praksa #fyp #foryou #foryoupage ♬ As It Was – Harry Styles

‘Radi se o više desetaka tisuća eura ukupne vrijednosti opreme’

Da se radi o potpuno novoj i nerabljenoj opremi, vrijednost bi joj bila oko 200 do 300 tisuća kuna, objašnjava nam profesor s Agronomije.

– Ovdje je riječ o korištenoj opremi i riječ je o tome da su neke stvari uništene tijekom zapljene, ali pojedinačno je riječ o 1.000 ili više kuna, a vidjeli ste da je riječ o većem broju komada, dakle radi se o više desetaka tisuća eura ukupne vrijednosti opreme, izjavio je profesor Lazarević.

Koristit će se i za praksu studenata

Opremu će rasporediti između zavoda koji imaju potrebe za uzgojem biljaka u zaštićenim prostorima, odnosno ako imaju neki plastenik, staklenik ili komore rasta, a dio opreme ostat će na Agronomskom fakultetu.

– Koristit ćemo je za uzgoj biljaka, za provođenje pokusa, za praksu studenata i slično. Svakako će biti iskorištena za unaprjeđenje nastavnog procesa, ali isto tako i za istraživanja koja trenutno provodimo. Puno ulažemo u opremu i to je nešto što je potrošno, te lampe brzo odlaze, a poprilično su skupe tako da nam je ova donacija svakako dobro došla, poručio je profesor Lazarević.

Copy link
Powered by Social Snap