Pretraga

Osam profesora Akademije koji su prijavljeni za seksualno nasilje još tamo radi, policija pokreće neovisnu istragu

A- A+

Svakim danom raste broj prijava za seksualno nasilje na fakultetima. Akademija dramske umjetnosti tako broji 28 prijava, od kojih je osam neanonimnih, a tri su prijaviteljice pristale sudjelovati u istražnim postupcima nadležnih tijela.

Foto: Ivan Klindić www.ivanklindic.info

Jedan nastavnik Akademije dramske umjetnosti, prijavljen za seksualno uznemiravanje, odlukom dekanice Franke Perković Gamulin udaljen je s radnog mjesta, odnosno određen mu je “privremen prestanak obavljanja dijela radnih obveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije” dok će nastaviti obavljati ostale obveze i zadaće.

Osam prijavljenih profesora još radi na Akademiji

Zaključno s današnjim danom prema najnovijim informacijama koje nam je ustupila dekanica, na posebno povjerenstvo Akademije pristiglo je ukupno 28 prijava, od čega je dvadeset anonimnih, a 8 neanonimnih. Tri su prijaviteljice pristale sudjelovati u istražnim postupcima nadležnih tijela. Deset se prijava odnosi na ukupno osam profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, a ostale se prijave tiču još šest profesora koji tamo više ne predaju.

Ovih je dana na Akademiju stigla i policija. S dekanicom su obavili informativni razgovor te preuzeli postojeću dokumentacije vezanu uz dosadašnje prijave. Osim policiji, dokumentacija je predana i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić kako bi se utvrdili daljnji koraci prijave slučajeva Državnom odvjetništvu. Isti će postupak, neovisno o Akademiji, pokrenuti i zagrebačka policija. Pravobraniteljica je danas istaknula kako je na razini države, zahvaljujući regionalnom pokretu Nisam tražila, ovih dana utvrđeno više od 30 prijava za spolno uznemiravanje. Iako nema preciznih podataka, zna se da je ta brojka, primjerice, veća od ukupnog broja takvih prijavljenih slučajeva u 2017. godini.

NOVO POVJERENSTVO

Akademija je imenovala i novo povjerenstvo koje će provoditi unutarnju istragu o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenje načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja. Njihov posao je istražiti slučajeve koji se odnose na profesore još uvijek zaposlene pri Akademiji, kako bi se utvrdile okolnosti prijava te eventualno izrekle sankcije poput udaljavanja prijavljenih zaposlenika.

Iz odjela za maloljetničku delinkvenciju dekanicu Perković Gamulin su, kako doznajemo, upoznali s mogućnostima koje imaju studentice i studenti koji su prijavili neprimjereno ponašanje ili zlostavljanje od strane profesora na Akademiji. Iz odjela su pojasnili kako će izgledati prijave, odnosno ispitivanja koja će uslijediti nakon prijave koju će provesti policija te su usput pojasnili policijske preporuke za direktnu prijavu slučaja.

‘Svaku osobu ima pravo da ju ispita osoba istog spola’

U preporukama za direktnu prijavu slučaja policija ističe kako svaka osoba može zatražiti da ju ispita osoba istog spola, a na ispitivanje sa sobom može povesti i osobu od povjerenja, uz uvjet da je ta osoba punoljetna. Bolje je ako takva osoba nije involvirana u postupke, recimo, da nije članica interne radne skupine za prijavu slučajeva na nekom faksu ili instituciji, ali nije isključeno da to bude ta osoba. Isto tako, prijavitelji i prijaviteljice uz osobu od povjerenja mogu povesti i svojeg odvjetnika. Svim je prijaviteljicama i prijaviteljima, policija je dalje objasnila, omogućena i stručna psihološka pomoć, ako ju žele.

Kada osoba pristupi prijavi, policija će od njih uzeti izjavu vezanu za okolnosti slučaja nakon čega će dobiti pisanu informaciju o pravima te popis ustanova gdje mogu dobiti potporu, ako to žele. Nakon toga policija će istraživati saznanja vezana uz konkretne situacije, a prijavitelje ili prijaviteljice će o svemu izvijestili službenim putem. Osim toga, ostavili su i broj službenog mobitela dežurne osobe na koju se svi potencijalni prijavitelji mogu javiti.

Policija i na Filozofskom

Na Filozofskom je fakultetu prikupljeno ukupno šest prijava studenata i studentica za seksualno uznemiravanje, a kako nam je rekla studentska pravobraniteljica Norma Trkovnik, jedna se odnosi na umirovljenog profesora koji na jedan način još uvijek surađuje s Filozofskim fakultetom.

Norma nam je danas potvrdila da se u vezi rastućeg broja prijava za seksualno zlostavljanje javilo Ministarstvo znanosti i obrazovanje te zagrebačka policija. Policija se javila da eventualno pregleda slučajeve i dokumentaciju vezanu za njih. No, kako napominje studentska pravobraniteljica, identiteti ljudi koji su prijavljivali slučajeve uznemiravanja i zlostavljanja su tajni i nitko neće znati njihova imena osim nje.

Osam profesora Akademije koji su prijavljeni za seksualno nasilje još tamo radi, policija pokreće neovisnu istragu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap