Pretraga

Osječki inovator Pinjuh: Moj rad nije plagijat, a u NASA-u ne idem dok ne završim studij

A- A+

O mladom inovatoru iz Osijeka Marku Pinjuhu mnogi su se mediji raspisali da odlazi u NASA-u, povodom čega je Pinjuh danas na ETF-u održao konferenciju za medije. Budući da su ga mnogi napali kako je njegov izum vakumskog motora – Jedača plamena, plagijat, na konferenciji je otkrio zašto ostaje u Hrvatskoj dok ne završi studij, objasnio da njegov rad nije plagijat nizozemskog inženjera te otkrio što će biti s poslovnom ponudom američke svemirske agencije NASA-e.

Screenshot YouTube

Marko Pinjuh osječki je inovator o kojem su se u posljednje vrijeme raspisali brojni mediji po Hrvatskoj. Jedni su prenosili napade o tome da je njegov izum vakuumskog motora, takozvani Jedač plamena, plagijat, a drugi su u prvi plan isticali poslovnu ponudu koju je dobio od američke svemirske agencije NASA-e. Povodom tih navoda, Pinjuh je danas na Osječkom ETF-u održao konferenciju za novinare, piše SiB.hr.

Njegovo priopćenje prenosimo u potpunosti, uz napomenu da smo dodali podnaslove radi lakšeg čitanja teksta.

Izdvojeni članak

Spektakularan financijski uspjeh zagrebačkih studentica i njihova izuma na svjetskom tržištu

‘Moja inovacija nije plagijat’

Na samom početku moram se osvrnuti na razne kritike da je moja inovacija plagijat rada nizozemskog inženjera Jana Riddersa, što naprosto nije istina.

Istina je da je osnovni model vakuumskog motora djelo navedenog gospodina koji je svoje spoznaje javno obznanio i svojim uratkom pokazao teoriju koncepta principa rada vakuumskog motora od prvog modela iz 1758. godine koji je patentiran od strane Henry Wood-ija. Ja sam se zainteresirao za taj rad 2010. godine koji mi je bio inspiracija za izradu i razvoj ovakve vrste motora i povećao učinkovitost osnovnoga modela uz niz preinaka koji ostvaruju uštedu energiju do 40 %. Seminarski rad na tu temu završio sam 2013. kojim se objasnio povijesni razvoj, osnovna fizikalna načela rada, razliku u odnosu na sličnu vrstu motora i eventualne neke vizije.

Seminarski rad radio sam pod mentorstvom profesora Tomislava Barića koji je ocijenio pozitivno seminarski rad i koji me predložio za rektorovu nagradu, koju sam i dobio.

Iako sam još od 2010. godine radio na unaprjeđenju navedenog modela i povećanju iskoristivosti i uštede energije na istom, sam seminarski nije obuhvaćao unaprjeđenje navedenog motora već objašnjenje postojećeg osnovnoga modela što je od strane profesora Barića i ocjenjeno.

Drugim riječima u seminarskom radu nije bilo objavljeno unaprjeđenje motora na kojem sam u međuvremenu radio pa stoga profesor Barić nije bio upoznat sa inovativnim radom na ovom vakuumskom motoru te je dao i takvu izjavu koja je nažalost izvučena iz konteksta u nekim medijima i time pokušano osporiti da je riječ o istinskoj inovaciji.

Izdvojeni članak

Izum mladih Hrvatica među 100 proizvoda koji će promijeniti svijet

Ostaje u Hrvatskoj do kraja studija, a ponuda za NASA-u je otvorena

Obzirom da sam u proteklih godinu dana svoju inovaciju izložio na niz međužupanijskih ,državnim i međunarodnim natjecanjima inovacija, na kojima se vrši stroga kontrola da se doista radi o inovaciji te sudačko žiriranje koje zahtjeva detaljno objašnjenje i razlike u odnosu na postojeća rješenja.
Drugim riječima samim tim što sam osvojio niz visokih odličja za koje je potreban visok stupanj inovativnosti, bespredmetno je više raspravljati da se ne radi o inovaciji ili da je inovacijski rad upitan.

Konačna potvrda svega navedenog je što je inovacija prepoznata i preuzeta od strane austrijskih kompanija, koje ne mogu imenovati jer sam vezan ugovornom obveznom i nadam se da to razumijete jer tako stvari funkcioniraju u poslovnom svijetu.

Što se tiče poziva u NASU, za što ste vjerujem najviše zainteresirani, ponuda je otvorena, a moja trenutačna odluka je da ostanem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet .

Izdvojeni članak

Dječak želi na Mars pa pisao NASA-i! Evo što su mu odgovorili

Nakon toga ću u pregovorima razmotriti što se bude nudilo i donijeti konačnu odluku o eventualnom odlasku da se pridružim njihovom timu. Što se tiče samog preuzimanja moje inovacije Vakumskog motora, moram izraziti osobiti zadovoljstvo jer sam u pregovorima postigao upravo ono što sam i želio te je preuzimanje završeno na obostrano zadovoljstvo.

Moj osobni cilj nije bila isključiva prodaja i profit, iako su novčane ponude bile vrlo primamljive, i u gospodarskoj situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo, svaki bi pojedinac nastojao zadovoljiti vlastite financijske interese.

Ja sam imao drugačiju viziju u ovim višetjednim pregovorima, viziju da sada kada mi je pružena mogućnost, probam ostvariti dugoročne ciljeve i mogućnosti za razvoj kako svog tako i cjelokupnog hrvatskog inovatorstva i svih drugih ideja u različitim područjima znanosti i tehnologije, kao i svim potencijalnim projektima.

Pri tome mislim na bilo koju ideju, inovaciju, projekt od tekstilne industrije, medicine, kemije, biologije, informatike i da ne nabrajam dalje, dakle bilo kakve ideje i inovacije koja ima potencijala na tržištu i upotrebljivosti u praktičnoj i znanstvenoj primjeni.

U toj svojoj viziji vodilo me nadahnuće da sa kolegama sa fakulteta i mnogim drugim inovatorima, ispregovaram mogućnost bržeg i jednostavnijeg puta od ideje do realizacije svake buduće inovacije i ideje.

Screenshot YouTube: Jedač plamena

S kolegama osnovao Centar Inovatorstva

Vođen tom vizijom sklopio sam aranžman sa kompanijama iz Austrije i drugim kompanijama iz Europske unije, koje ne mogu imenovati jer ponavljam na to me obvezuje ugovor pa Vas molim da ne inzistirate na tome.

Izdvojeni članak

NASA ti šalje SMS kad svemirska stanica prolazi iznad tvoje glave

Drugim riječima svoju inovaciju sam zamijenio za dugoročnu suradnju na svim idućim inovacijama, idejama i projektima, ne samo svojim već svih inovacija koje se slobodno mogu predložiti i predočiti novoosnovanom “Centru Inovatorstva” kojeg sam osnovao sa kolegama inovatorima i kojem se mogu pridružiti svi inovatori i svi ljudi koji imaju nove ideje i koji to žele, svi će biti dobrodošli.

Želim naglasiti da takav aranžman i poslovni dogovor, omogućuje brži i jednostavniji put od ideje do realizacije uz potpuno financijsko praćenje navedenih kompanija, drugim riječima ako inovator ili osoba sa nekim projektom dođe sa svojom inovacijom u Centar Inovatorstva, ideja i projekt bit će proslijeđena kompaniji gdje stručnjaci i znanstvenici rade izradu i elaborate o tehničkoj i ekonomskoj isplativosti. Ukoliko inovacija ili projekt pokaže potencijal,radi se izrada prototipa i organizira se plasman na tržište.

Važno je napomenuti da sve troškove navedenog snose poslovni partneri i kompanije sa kojima sam sklopio aranžman, a inovator ili projektant ideje pregovara o svojoj dobiti samostalno, bez uplitanja Centra Inovatorstva. Drugim riječima Centar Inovatorstva će poslužiti kao most i poveznica između inovatora – projektanata i kompanija zainteresiranih za inovaciju ili projekt.

Izdvojeni članak

Nikad veća Inova mladih 2014: Inovatori okrenuti prirodi i autoindustriji

Treba naglasiti da nijedan inovator-projektant neće ništa dugovati Centru Inovatorstva nakon ostvarene dobiti, no ako pokažu dobru volju da doniraju dio novca za rad i razvoj samog Centra i sve druge i buduće inovatore i projektante, bit ćemo vrlo zahvalni.

Ovim putem pozivam sve inovatore i zainteresirane da nam se pridruže u Centru Inovatorstva, te da u svojim gradovima i županijama organiziraju podružnice.

Ujedno pozivam i gradonačelnike i župane da pomognu svojim doprinosom u otvaranju centara,na način da ustupe prostorije i minimalnim financijskim sredstvima omoguće rad Centra Inovatorstva na svom području.

Hrvatska je do sada kroz povijest pokazala da je imala i da ima puno pojedinaca koji su se dokazali u svijetu svojim znanjem i sposobnostima na svim područjima znanosti i tehnologija, te duboko vjerujem da je i danas tako.

Izdvojeni članak

Osječki IT-ovac (20) osmislio inovativnu tražilicu i na listi čekanja ima već 300 klijenata

Zemlja koja iskoristi potencijal znanja može napredovati

Ovim svojim poslovnim dogovorom za svoju inovaciju želio sam otvoriti još jednu veliku mogućnost da sve to znanje ne ostane na papiru i u nekim ladicama, već da svi dobiju podjednaku šansu i priliku da svoje ideje plasiraju i realiziraju na dobrobit društva, prije svega Hrvatske domovine kao i cjelokupnog čovječanstva, i dakako da svoje znanje i vještine naplate i ostvare dobit, te si tako osiguraju vlastitu egzistenciju u Hrvatskoj i napredak cjelokupnog hrvatskog društva.

Opće je poznata činjenica da zemlja koja iskoristi potencijal znanja može i napredovati u gospodarskom, socijalnom, ekološkom i svakom drugom aspektu.

Zahvaljujem se obitelji na svesrdnoj pomoći i podršci, želim se zahvaliti svi ljudima na fakultetu, sveučilištu i onima koji su mi na bilo koji način pomogli da se moja vizija doista i sada ostvari.

Osječki inovator Pinjuh: Moj rad nije plagijat, a u NASA-u ne idem dok ne završim studij
Share via
Copy link
Powered by Social Snap