Pretraga

Osječki studenti žestoko kritiziraju SC oko iseljenja iz doma: U njihove sobe smjestit će se radnici bolnice

A- A+

Osječki studenti poslali su nam pismo u kojem kažu kako im je Studentski centar slao različite informacije oko preseljenja iz doma. Neki su zato ostali bez svojih stvari. No iz Studentskog centra pojašnjavaju kako je Stari dom ispražnjen jer je u njemu ostalo samo deset studenata, a kako su studente iz Istočnog paviljona Novog doma preselili jer će ondje, prema naputku Stožera, biti smješteni djelatnici bolnice. Studenti stvari, kažu, mogu pokupiti, ali za to nema potrebe jer su na sigurnom.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Ono što nije normalno, i što je za svaku osudu, je što Studentski centar Osijek uporno šalje kontradiktorne informacije medijima i studentima, tvrde osječki studenti.

Izdvojeni članak

Studenti koji su iseljeni iz doma na Cvjetnom ljuti na SC: ‘Učinjeno je mnogo propusta za koje vjerojatno nitko neće odgovarati’

Našoj redakciji poslali su anonimno pismo kojim, kako navode, žele ‘ukazati na velike propuste koji se događaju u našem sustavu’.

– Situacija je 19. ožujka bila ovakva: stanarima Studentskog doma IGK javljeno je da se dom zatvara, ali da ne moraju iseliti, nego samo da preuzmu svoje stvari za koje misle da će im trebati te da će do istih moći doći i naknadno ako to bude nužno potrebno. Također, navodi se da oni koji žele ostati, moraju preseliti u Novi dom, a pitamo se u koje sobe s obzirom na to da su tamo sobe popunjene (vjerojatno useljavaju studente u sobe u kojima su već drugi studenti, ali trenutno ne borave u sobi što je još jedan slučaj kršenja tuđe privatnosti), smatraju studenti.

Iseliti ili ne?

Poslali su nam i screenshotove obavijesti o preseljenju stanara iz Studentskog doma I. G. Kovačića, koje su dobili od Studentskog centra.

Nekoliko dana kasnije dobili su novu obavijest.

– Da situacija bude još apsurdnija, 24. ožujka stiže novi e-mail u kojemu se tvrdi da studenti ne moraju iseliti stvari, niti odjaviti dom. To se javlja pet dana nakon što je telefonski javljeno da se ipak iselimo! Pitamo se kome je u interesu širiti laži, dezinformacije i ugrožavati studente? Upravitelji domova i svi zaposlenici u ovoj su se situaciji ponijeli krajnje neodgovorno te se nisu udostojili dati svima jednaku,
ispravnu ni pravodobnu informaciju, ističu studenti.

Naredba Stožera

Dan kasnije obaviješteni su da će Stožer civilne zaštite useliti u Istočni paviljon Novog doma, zbog čega su se studenti morali iseliti i iz tog paviljona.

– 25. Ožujka studenti Novog doma u Osijeku zaprimili su obavijest kako moraju
iseliti što je prije moguće, iako im je 19. ožujka, kada je obavijest stigla studentima Staroga doma, rečeno da će im se PRAVOVREMENO javiti o takvom scenariju, ali da se takvo nešto najvjerojatnije neće dogoditi. Dakle, sve se ovo događa nakon što je uvedena mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta. S obzirom na to da se pravo na dom ne može ostvariti ukoliko je prebivalište na području Grada Osijeka, zanima nas kako je uopće moguće preseliti se u ovome trenutku? Tražiti propusnice?
Putovati iz različitih krajeva Hrvatske po svoje stvari?, pitaju se studenti.

Njihov dopis pročitajte u cijelosti.

Download [16.21 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.

SC: Ne možemo utjecati na naredbe Stožera

Iz osječkog Studentskog centra pak pojašnjavaju kako su naredbu o preseljenju Istočnog doma dobili od Stožera civilne zaštite te nisu imali izbora kako reagirati.

Izdvojeni članak

Pitali smo SC hoće li studenti koji su otišli plaćati dom i zašto je Cvjetno nemarno evakuirano

Što se preseljenja iz tzv. starog, Studentskog doma I. G. Kovačića tiče, kažu da su studente preselili jer je u cijelom domu ostalo samo deset stanara.

– Deset studenata preseljeno je u Novi dom, ali u apartmane. Dakle, uselili su u  prazne sobe, ističe Ivana Herceg Mišković iz Studentskog doma.

Ističe kako joj je žao studenata čije su stvari morali preseliti, ali naglašava da bilo kada mogu doći po njih.

– U Istočnom paviljonu smjestit će se djelatnici KBC-a Osijek. Stvari studenata su na sigurnom, a zbog zdravstvenih razloga nismo organizirali nikakve skupne dolaske po stvari, zaključila je naša sugovornica.

Podsjetimo, na preseljenje iz doma žale se i stanari zagrebačkog Cvjetnog naselja. Taj dom isto je ispražnjen prema naredbi Stožera civilne zaštite, a u njemu su smješteni građani koji su zbog potresa ostali bez svojih kuća.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.
U prvom od nizu podcasta “U centru mature” koje radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja gostovala je ravnateljica Ivana Katavić. Pogledajte što je rekla o ovogodišnjoj državnoj maturi:

Objasnila je kako se određuju pragovi prolaznosti na maturi

Otkrila nam je je i zašto su vrećice na maturi tako čvrste:

Pogledajte i kako je Borna Sor pojasnio budućnost humora te očekuje li pojavu totalitarizma.

A u našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.