Pretraga

Osnovan prvi centar za istraživanje klima u Hrvatskoj, bit će smješten na zagrebačkom faksu

A- A+

Klimatske promjene su stvarne i opasne. Hrvatski znanstvenici to znaju pa je upravo osnovan Centar za klimatološka istraživanja pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Prvi je to takav centar u Hrvatskoj, a bit će središnja institucija za istraživanja klime i klimatskih promjena.

Foto: Unsplash; Li-An Lim

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovao je prvi Centar za klimatološka istraživanja u Hrvatskoj. To će biti središnja institucija za interdisciplinarna istraživanja klime i klimatskih promjena, a njegovom voditeljicom izabrana je Ivana Herceg Bulić.

– Zbog iznimne složenosti klimatskog sustava Zemlje te brojnih kompleksnih procesa i međudjelovanja, nužan je multidisciplinarni pristup proučavanju. Upravo zbog toga PMF, koji okuplja znanstvenike iz različitih područja prirodoslovlja i matematike, ima iznimnu snagu i kompetencije za interdisciplinarna i multidisciplinarna znanstvena istraživanja, rekla je Bulić.

U današnje su vrijeme klimatske promjene predmet brojnih znanstvenih istraživanja, a zbog njihovog utjecaja na okoliš i životne uvjete na Zemlji, one zaokupljaju i sve veću pažnju javnosti. Centar će, osim razvoja i provođenja suvremenih istraživanja, umrežiti i spojiti sve vrhunske znanstvenike PMF-a u području klimatologije.

Takvim će pristupom Centar postići kvalitetne znanstvene rezultate te steći nove spoznaje o ranjivosti prirodnih i urbanih okoliša na klimatske promjene. Pritom će se posvetiti pažnja istraživanju utjecaja klimatskih promjena na elemente okoliša koji su od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku. Jedna od zadaća Centra je poduzimanje određenog skupa aktivnosti s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o klimi i klimatskim promjenama.

– Centar će posebno voditi računa o izobrazbi mladog znanstvenog kadra, ranom uključivanju studenata u znanstveno-istraživački rad te podizanju svijesti javnosti o klimi, klimatskim promjenama i njihovom utjecaju putem raznih popularno-znanstvenih manifestacija, radionica i nastupa u medijima, zaključuje Herceg Bulić.

Osnovan prvi centar za istraživanje klima u Hrvatskoj, bit će smješten na zagrebačkom faksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap