Pretraga

Ostati na Erasmusu ili se vratiti? Agencija za mobilnost odgovorila na najčešća aktualna pitanja studenata

A- A+

Agencija za mobilnost i programe Europske unije poslala je nove preporuke studentima koji su otišli na razmjenu, kao i njihovim visokim učilištima. Potaknuli su fakultete da studentima što više izađu u susret im, kada to mogu, priznaju ishode učenja stečenih na daljinu. Također, pojasnili su i što je s pravdanjem troškova te odgovorili na najčešća pitanja.

pixabay.com

– Mnoga su inozemna visoka učilišta tijekom pandemije koronavirusa osigurala nastavu na daljinu za svoje studente, kao i za zatečene Erasmus studente. Prema raspoloživim informacijama, dio hrvatskih studenata čije su fizičke mobilnosti prekinute, prate nastavu na daljinu inozemnog visokog učilišta na kojem su započeli fizičku mobilnost, kažu iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Iz krovne institucije za praćenje studentske mobinosti, povodom restriktivnih mjera, poslali su nove upute studentima i njihovim visokim učilištima.

– S obzirom na izvanredne okolnosti, Europska komisija i Agencija za mobilnost i programe EU preporučuju hrvatskim visokim učilištima fleksibilan pristup u kasnijim postupcima priznavanja ishoda učenja stečenih na daljinu za matične studente čije su mobilnosti u svrhu učenja (SMS) morale biti prekinute zbog više sile, napomenuli su iz Agencije.

‘Vodite računa o ishodima!’

No, istaknuli su kako je pritom potrebno voditi računa o podudaranju ishoda učenja stečenih na daljinu s akademskim obvezama navedenim u ugovorima o učenju.

Izdvojeni članak

Roditelji otišli po djecu koja su bila na Erasmusu u Milanu: Na granici ih provjeravali satima

– Premda je priznavanje ishoda mobilnosti u domeni visokih učilišta, ovim putem potičemo visoka učilišta da studentima što više izađu u susret i kada je to primjenjivo priznaju ishode učenja stečenih na daljinu, kako se studentima ne bi produljilo trajanje studija, napomenuli su.

Pozvali su fakulete i da, budući da ne rade fizički, na svojim stranicama istaknu kontakte svojih zaposlenika kojima se studenti mogu javiti.

– Molimo vas da i nadalje ostanete u kontaktu sa sudionicima mobilnosti koji su ostali u zemljama primateljicama, osobito s onima u karanteni i s onima koji ne mogu napustiti zemlju primateljicu te da im pružite svu moguću potporu, zamolili su ih.

Pratite stranice Ministarstva vanjskih poslova

Istaknuli su i nekoliko korisnih linkova za studente.

Dolazni Erasmus studenti koji su ostali u Hrvatskoj se i dalje za savjet ili pomoć mogu obratiti lokalnim sekcijama udruge Erasmus studentske mreže (ESN): https://www.esn.hr/local-sections u Hrvatskoj.

Isto tako, odlazni hrvatski studenti se mogu za pomoć obratiti lokalnoj ESN sekciji u zemlji primateljici: https://esn.org/sections.

Na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova možete pratiti upozorenja, savjete i informacije u vezi putovanja u svaku od zemalja. Djelatnici AMPEU će raditi na daljinu, pri čemu i dalje nastavljamo s redovitim poslovanjem, ali molimo za razumijevanje u slučaju nepredviđenih situacija.

Međutim, svi korisnici Erasmus+ decentraliziranih projekata u području visokog obrazovanja i dalje mogu kontaktirati svoje projektne savjetnice direktno putem elektroničke pošte ili na opću e-mail adresu: erasmus@mobilnost.hr.

Odgovori na najčešća pitanja

Iz Agencije su odgovorili i na natješća pitanja studenata, koja prenosimo u cijelosti.

Trebam li se odmah vratiti kući ili mogu ostati na mobilnosti? Imam li pravo na stipendiju ako ostanem? Što ako se odlučim vratiti?

I ostanak i povratak sa sobom nosi određeni rizik te tu odluku kao punoljetne osobe sami donosite. Dobro je imati na umu da eventualni ostanak podrazumijeva i mogućnost promjene situacije te prestanak komercijalnih letova iz mjesta u kojem se nalazite.

Izdvojeni članak

Povećane su stipendije za studente koji odlaze na Erasmus: Poznato i kako će Brexit utjecati na razmjenu

Međutim, ako odlučite ostati na mobilnosti, a prihvatno visoko učilište organizira, primjerice, online praćenje nastave, bit će vam priznati troškovi do maksimalno ugovorenog iznosa u slučaju ostanka do kraja predviđenog trajanja mobilnosti. U tom će vam slučaju biti potreban Statement of Host Institution te će se iznos mjesečne potpore isplatiti na temelju datuma navedenih u dokumentu.

U slučaju odluke o povratku u Hrvatsku, a pritom namjeravate nastaviti mobilnost, odnosno vratiti se na inozemno visoko učilište, kad se uvjeti za to ostvare, dio dana proveden kod kuće obilježit će se kao interruption, a ugovor između Vas i visokog učilišta bit će produžen. Konkretni iznosi više sile bit će poznati tek na kraju mobilnosti.

Ako se uslijed situacije s koronavirusom odlučite prekinuti mobilnost i vratiti se u Hrvatsku, izdaje se Statement of Host Institution za stvarno trajanje mobilnosti i prema njemu se računa konačan iznos mjesečne potpore. Ako su nastali dodatni troškovi (puta i/ili smještaja) koji nisu uspjeli biti refundirani, javit ćete se svom Erasmus+ koordinatoru pa će Agencija za mobilnost i programe EU u kontaktu s njime odrediti koji iznos može biti dodatno financiran.

U svakom slučaju, važno je biti u kontaktu s matičnim visokim učilištem ili lokalnom sekcijom ESN-a, ako nikako niste u mogućnosti stupiti u kontakt s uredom za međunarodnu suradnju svog matičnog visokog učilišta.

Ako se želite hitno vratiti u Hrvatsku, svakako pokušajte stupiti u kontakt s najbližim hrvatskim veleposlanstvom. Popis kontakata diplomatskih misija i konzularnih ureda RH  nalazi se ovdje.

Trebao sam uskoro ići na mobilnost, ali uslijed preporuke o otkazivanju svih planiranih putovanja u inozemstvo, odustao sam. Već sam kupio zrakoplovnu kartu i platio smještaj unaprijed. Mogu li dobiti povrat troškova?

Važno je pokušati dobiti povrat iznosa uplaćenog za neostvarenu uslugu. Ako se refundacija ne može ostvariti, tada se priznaje trošak, uz potkrjepu adekvatnom dokumentacijom. Za više informacija obratite se uredu za međunarodnu suradnju svog visokog učilišta i/ili pogledajte naše upute o postupanju u slučaju više sile.

Zbog situacije s koronavirusom, vratio sam se u Hrvatsku te nažalost nije izgledan povratak na inozemno visoko učilište na kojemu sam prekinuo mobilnost. Nemam mogućnost pratiti online nastavu. Koje su moje mogućnosti, što da radim?

Preporučujemo što prije kontaktirati svoje matično visoko učilište (s kojim ste potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava), po mogućnosti e-poštom.

Bespovratna sredstva za mobilnost mogu se priznati samo za inozemno razdoblje vaše mobilnosti. Svakako biste od učilišta na kojemu ste bili trebali zatražiti Statement of Host Institution za stvarno trajanje mobilnosti kao i sačuvati sve račune i dokumentaciju vezanu za putovanje i boravak.

Ako ste imali dodatne troškove povezane s putovanjem kući ili boravkom (npr. obavezna prethodna uplata Vašeg smještaja za duže razdoblje):

  • prvo biste trebali pokušati zatražiti povrat sredstava od pružatelja usluga (potrebno je moći dokazati e-poštom da ste tako postupili)!
  • ako je vaš zahtjev za nadoknadu odbijen (i pravilno je dokumentiran);
  • trebali biste zatražiti postupak više sile od svog matičnog visokog učilišta i potpuno zatvaranje vaše mobilnosti.

Napominjemo pritom da zbroj odobrenih troškova više sile i potpore izračunate za realizirano trajanje mobilnosti ne može prelaziti granicu navedenu u Vašem izvornom ugovoru o potpori.

Nalazim se na stručnoj praksi u inozemstvu. Smijem li prekinuti mobilnost? Hoće li mi biti pokriveni nastali troškovi?

Prekid Vaše mobilnosti u situaciji uzrokovanoj koronavirusom smatrat će se višom silom te će biti financijski pokriveni dani koje ste proveli na mobilnosti ako istu prekinete.

Ako se odlučite za takvu opciju (bilo da Vam tako sugerira inozemna organizacija kod koje ste na praksi, koju uslijed ove situacije ne možete obavljati ili je to Vaša osobna odluka) svakako zamolite da Vam organizacija kod koje ste na praksi potpiše izjavu o trajanju mobilnosti (Statement of Host Institution) temeljem koje će biti izračunata financijska potpora.

Odluka je na Vama, no budući da vještine za koje je potrebna stručna praksa ne možete steći na daljinu, svakako Vam savjetujemo povratak u Hrvatsku i praćenje online nastave na matičnom visokom učilištu.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj preplatite se na naš YouTube kanal.
U prvom od nizu podcasta “U centru mature” koje radimo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja gostovala je ravnateljica Ivana Katavić. Pogledajte što je rekla o ovogodišnjoj državnoj maturi:

Objasnila je kako se određuju pragovi prolaznosti na maturi

Otkrila nam je je i zašto su vrećice na maturi tako čvrste:

Pogledajte i kako je Borna Sor pojasnio budućnost humora te očekuje li pojavu totalitarizma.

A u našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

potjera do 2. travnja
milijunaš do

Ostati na Erasmusu ili se vratiti? Agencija za mobilnost odgovorila na najčešća aktualna pitanja studenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap