Pretraga

Ostavština rektora Damira Borasa: Anti-biblijske vrijednosti

A- A+

Damir Boras sredinom travnja 2014. godine postao je, nakon pripetavanja, rektor zagrebačkog Sveučilišta, a već prvom izjavom uzdrmao je javnost. Povratak biblijskih vrijednosti na Sveučilište prihvaćen je sa skepsom pa i ogorčenjem. Sjedio sam s kolegama u redakciji, čitali smo medijske izvještaje, zgranute komentare i zaključili da novoizabrani rektor nije rekao nešto zbog čega bi ga trebali napadati. Tjedan dana kasnije, razgovarali smo s njim u njegovu uredu na Filozofskom fakultetu. Pokazat će se kasnije, bio je to prvi i zadnji razgovor s novim rektorom. Od kada je zagospodario aulom Sveučilišta, prema srednja.hr se vodi politika silenzio stampa, a Boras je odustao od svoje glavne misije i uveo antitezu, anti-biblijske vrijednosti.

Jedan od uradaka na ‘izložbi’ Šveučilišnih Švinjarija | Foto: srednja.hr

– Radi se o temeljnim europskim vrijednostima našeg društva – moralu, etici, izvrsnosti rada, a ne zasluga prema nečem drugom i ljubavi prema bližnjem. Poštovanje i vjera da pomaganjem drugima koristimo i sebi i njima, započeo je razgovor s kolegicom dekan FFZG-a Damir Boras, nakon što je izabran za rektora u travnju 2014. godine. Nije se složio s time da je termin ‘biblijski’ iskoristio na pomalo nespretan način. Dodao je kako su neki potpuno krivo shvatili da je biblijska vrijednost osveta te da je pritom mislio na ono što se već propagira u našem društvu, a to je pomaganje drugima.

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Ovo je 5 članaka Etičkog kodeksa koje uprava i zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu obožavaju kršiti

Nakon tog razgovora, opet smo u redakciji komentirali kako su se naše kolege novinari, ali i dobar dio javnosti, nepotrebno okrenuli protiv prve izjave rektora. Boras je imao izraženu vjersku pozadinu kao predsjednik Sinodalnog vijeća Hrvatske starokatoličke crkve, ali vrijednosti koje je želio uvesti na Sveučilište nisu bile u suprotnosti sa znanosti i trebale bi biti prihvatljive svima. Što bi netko imao problema s moralom, etikom, izvrsnosti rada i pomaganjem drugome, pitali smo se tada.

Danas kada razgovaramo u redakciji, omraženog medija užeg rektorskog kolegija, pitamo se kako je to Boras uspio od biblijskih vrijednosti doći do anti-biblijskog nemorala, neetičnosti, neizvrsnosti u radu i na kraju – osvetoljubivosti.

Autonomijo, to sam ja

Prva akademska godina mandata, ona 2014./2015., prošla je u velikoj tišini. Tek s promjenom vlasti i dolaskom Predraga Šustara u Ministarstvo, Sveučilište Damira Borasa krenut će u kapitalizaciju njegove akumulirane moći poznanstava kroz desetljeća. Prva na redu bit će sama matica koja je stvorila Borasa – Filozofski fakultet. Novopostavljeni dekan Vlatko Previšić završit će neslavnim bijegom ispred zgrade Sveučilišta, unatoč višku godina. Problem rada nakon 65. godine, imat će i rektor, ali to će biti riješeno prigodnim natječajima za posao na Učiteljskom i Grafičkom fakultetu.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost pt.2: Rektor Boras neće na Učiteljski, ali može na Grafički

Prije medijskog bijega Previšića, osveta zbog pobune je servirana Studentskom zboru FFZG-a, objašnjena kroz formalno pravne razloge i navodni upravni nadzor Ministarstva. Tada je srednja.hr ustanovila svojim istraživanjem kako bi i drugi zborovi trebali biti raspušteni, ali to nije naišlo na reakciju niti samog Sveučilišnog zbora, uprave Sveučilišta pa ni Ministarstva. Selektivna primjena zakona i pravilnika postat će uskoro prepoznatljivi modus operandi uprave Sveučilišta.

Upravo je nedavno rektor podnio svoju treću ustavnu tužbu zbog tih upravnih nadzora. Oni su bili korisni s prijateljskom zaštitom u Ministarstvu, ali s Blaženkom Divjak, makinacije poput izvanrednog stanja na Hrvatskim studijima pod paskom (pro)rektora Ante Čovića, ne prolaze glatko pa se tumače kao ugroza ustavne autonomije. Spomenuti je na predstavljanju knjige, tada već bivšeg ministra Pave Barišića, zavapio za novim preslagivanjem u Saboru, jer je u MZO došla tada nadobudna Blaženka Divjak, poremetivši brojne izvrsne umotvorine. Dovoljno se prisjetiti samo Lex Boras, izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti koje su takav naziv dobile jer bi njime faraonske ovlasti dobio upravo – Boras.

Epidemija straha i tišine na Senatu

Nije naodmet spomenuti i drugog prorektora Tonćija Lazibata, kojeg je Boras pobijedio u kandidaturi za rektora na vijeću društveno-humanističkog područja za jedan glas, nakon čega je sklopljen pakt na štetu studenata stručnih studija. Upravo je u njegovoj režiji napravljena ustavna tužba oko pitanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Članovi Senata, od kojih je bivši predsjednik studentskog Sveučilišnog zbora u međuvremenu zaposlen na Lazibatovoj Katedri za trgovinu, opet će ostati nijemi na potez koji bi mogao ozbiljno uništiti nostrifikaciju diploma studenata stručnih studija u inozemstvu. Nešto s čime Lazibat ima ozbiljnih problema, a prorektor iz Zadra tumači vrlo jednostavno – interesom Ekonomskog fakulteta.

Izdvojeni članak

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke

Ostali prorektori, Ivana Čuković-Bagić, Mirjana Hruškar, Mladen Janjanin, Miloš Judaš i Miljenko Šimpraga pate od slične bolesti kao i ostali članovi Senata. Potpuni izostanak akademske odgovornosti i propitkivanja odluka najodgovornijih ljudi u znanstvenom svijetu s čime su postali dio akademske strahovlade i praktičnog jednoumlja koje vlada na Sveučilištu.

To je Senat koji jedan mjesec glasa za ukidanje nepodobne filozofije, od kuda su krenule etičke prijave protiv ministra Pave Barišića, pa ih nakon studentske blokade na Hrvatskim studijima vrati na 15. To je Senat koji, uz poneku iznimku, ima ulogu kimanja glavom po zapovijedi užeg rektorskog kolegija, s potencijalnom nuspojavom blaže neugode prilikom pogleda u ogledalo i par koeficijenata za zapošljavanje u džepu.

Tužbom protiv svih

Kada smo tog travnja 2014. u redakciji zaključili da rektora treba obraniti od napada, učinili smo to uz dozu akademske rasprave, onakva kakva treba biti. Etična i moralna. Dopustit ću si stoga da zaokružim rektorov mandat u prosincu 2017. godine tako da mu se direktno obratim.

Na istim vrijednostima, koje nazivate temeljnim biblijskim, napisali smo preko stotinu tekstova o vašom neetičnom, nemoralnom, neizvrsnom i osvetoljubivom radu. U jednom tekstu ne možemo sažeti sve ustavne tužbe i propuste poput uvrijeđenosti mjestom na kojem sjedite na inauguraciji saborskih zastupnika ili sudjelovanja u protjerivanju vrhunskih, citiranih znanstvenika. Šteta je i spominjati ukidanje financijskog dijela rektorove nagrade i inflaciju profesora emeritusa, jer bi skrenuli pozornost s vaših drugih desetak mini afera.

Izdvojeni članak

‘Lex Boras’ ipak neće zaživjeti: Ministarstvo obustavilo izmjene i dopune Zakona o znanosti

Vi ste, rektore Boras, uz pomoć dva istaknuta prorektora, pokazali kako vam je u interesu osobna korist nauštrb izvrsnosti u radu. Nebrojeno puta ste dokazali kako ste osvetoljubivi prema onima koji ne misle kao vi. Zapravo, vaš najveći rezultat jest što ste kao antikomunikator, odnosno šipak godine, uspjeli u javnosti pokazati ono što je javna tajna naših sveučilišta. Sveprisutna nemoralna i neetična negativna selekcija čija ste vi posljedica. Sustavno ste, i bez susprezanja, dokazali kako vam integritet akademije ni medijski napisi nisu nimalo bitni. Lakše vam je bilo bez osvrta čitati kako vaš milijunski sveučilišni pamflet Universitas proziva studente džihadistima. Iste te studente koje tužite.

Taj posljednji autoritativni čin tužbe protiv studenta nije bila zapravo ni tužba protiv jedne osobe. To je bila tužba protiv svih studenata Hrvatskih studija, tužba protiv studenata stručnih i sveučilišnih studija, tužba protiv sindikata koji diže glas na Senatu, tužba protiv etike koju na vašem Sveučilištu koordinira Ante Čović, tužba protiv novinara, tužba protiv znanstvene izvrsnosti i propitkivanja, tužba protiv znanstvene autonomije i konačna tužba biblijskim vrijednostima koje ste najavili i pogazili.

I zato bih preko 50 neodgovorenih pitanja koje imamo prema vama zamijenio samo s jednim  – Rektore, recite mi jednu stvar zbog koje ste zaslužili biti rektor do rujna 2022. godine?

_______________________________________________________________________________________

*Komentar je stav autora

Ostavština rektora Damira Borasa: Anti-biblijske vrijednosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap