Otišao je studirati gdje nitko od njegovih prijatelja nije, i nije požalio: Upoznajte Dorijana i Andreu
Dorijan studira u području koje spaja ekonomiju i poduzetništvo, a na studij je iz rodnog Bjelovara otišao u – Knin. Mnogi, uključujući i nas, ga pitaju zašto je donio baš tu odluku. Dođite u Knin i uvjerite se sami, odgovorio nam je. Razgovarali smo s Dorijanom i njegovom kolegicom Andreom kako bismo čuli više o tome kakav je studentski život na Veleučilištu ‘Marko Marulić’ u Kninu.

Dorijan Ištvanović i Andrea Bošnjak, studenti Veleučilišta Marko Marulić u Kninu | Foto: privatna arhiva / Veleučilište u Kninu
Posjetite li Knin, pronaći ćete Kninsku tvrđavu čiji najstariji dio datira iz 9. stoljeća, stari rimski logor Burnum, slap Krčić, Krku s njenim čamcima za rafting, ali i Veleučilište ‘Marko Marulić’ u Kninu. Kraljevski grad, kako ga mnogi zovu, tako ne privlači samo ljubitelje povijest i prirode, već i studente, a neki dolaze iz sasvim drugih krajeva Hrvatske.
Dorijan Ištvanović, student prve godine studija Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom, tako je do Knina ‘potegnuo’ iz Bjelovara. S ovim gradom povezivale su ga najprije rodbinske veze – baka i djed mu žive u selu pored Knina, a svake školske praznike provodio je kod njih. Na putu do mora, rekao nam je, obvezno bi proveli nekoliko dana u njihovom malom kutku podno Promine.
– Kad je došlo vrijeme odluke o studiju, osjećao sam veliku nesigurnost. Prijatelji su birali klasične puteve – Zagreb, Rijeku, Split. Veliki gradovi, puno sadržaja i dinamičan život. I ja sam razmišljao u tom smjeru. Imao sam dosta interesa i nisam se mogao odlučiti, no jednog dana nakon što više nisam znao što ću sa svojim životom, baka je predložila Knin. Isprva sam bio skeptičan. Pitao sam se što ću ja u Kninu ako svi idu u velegradove, ali odlučio sam istražiti. I nisam zažalio, prisjetio se Dorijan.
Pažnju mu je privukao studij Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom, jer mu je spoj ekonomije i poduzetništva zvučao zanimljivo. Nije zamišljao da će studirati nešto takvo u Kninu, ali program ga je privukao jer mu je zvučao praktično, konkretno i korisno, rekao nam je.

Dorijan Ištvanović | Foto: privatna arhiva
Njegova kolegica Andrea Bošnjak, s druge strane, rodom je iz Knina. Imala je sreću da se studij kojeg je htjela upisati, Prehrambena tehnologija, izvodi baš tamo, stoga nije puno dvojila. U školi je voljela biologiju i kemiju, rekla nam je, pa je taj studij bio logičan nastavak njenog obrazovanja.
– Ovaj studij je bio pravi pogodak za mene! Koliko god volim kemiju, ipak je bilo zahtjevno učiti nekoliko kolegija kemije uz inženjerske predmete s kojima sam se prvi put susrela. No nakon što sam položila zloglasnu prvu godinu, najzabavnije je krenulo – učenje o namirnicama, procesima proizvodnje hrane i razvijanje novih prehrambenih proizvoda. Naravno, bitno je napomenuti da je i ispitivanje okusa velik dio našeg zanimanja, istaknula je Andrea.

Andrea Bošnjak na kninskom slapu Krčić | Foto: privatna arhiva
Menza i dom su top
Knin kao studentski grad ima svoje specifičnosti, rekao nam je Dorijan, a one su uglavnom pozitivne. Najvažnije je što nikad nema stresa oko prometa i gužvi, jer sve je blizu. Veleučilište, studentska menza, studentski dom ‘Fra Lujo Marun’ i knjižnica međusobno su udaljeni nekoliko minuta hoda. Knin je idealan grad za one koji žele mirniji tempo života u sigurnoj sredini, poručio je student.
– Što se menze tiče, stvarno sam zadovoljan. Hrana je solidna, porcije su sasvim korektne, ali ono što se meni najviše sviđa jest osoblje. Ljudi koji tamo rade uvijek su nasmijani, pristupačni i imaju neku toplinu u komunikaciji. Nije samo ‘uzmi obrok i idi’, nego ti požele dobar tek, nasmiješe se, pitaju kako si? Taj osjećaj da si dobrodošao puno znači, pogotovo kad si daleko od kuće. Često kažu da su ljudi ti koji čine mjesto i u ovom slučaju to stvarno vrijedi, naveo je Dorijan.
Smješten je u studentskom domu ‘Fra Lujo Marun‘ u jednokrevetnoj sobi. Cijena smještaja je više nego prihvatljiva, rekao nam je, posebno kad se usporedi s domovima u većim gradovima.
– Mogu reći da su sobe uistinu moderno uređene, sve je čisto i funkcionalno, a imaš i svoj osobni prostor, što mi puno znači. Dostupna je i čajna kuhinja, što dodatno olakšava svakodnevicu. Za kvalitetu koju dobiješ, cijena je stvarno isplativa, rekao nam je student.
Andrea živi s roditeljima, ali često boravi s kolegama u studentskom domu. Vole odigrati partiju UNO-a u zajedničkoj prostoriji, dodala je. Kave poslije predavanja su must, a bude tu i izlazaka vikendom ili odlazaka na pub kvizove tijekom tjedna.
– Knin je savršen grad za studente jer je sve u blizini Veleučilišta i studentskog doma; trgovine, knjižnica, pub i kafići, menza i šetnica uz rijeku Krku. U menzi je hrana uvijek topla i ukusna, ali tu su uvijek i proizvodi koje sami napravimo u laboratoriju na vježbama, rekla je Andrea.

Studentski dom Fra Lujo Marun u Kninu | Foto: Veleučilište u Kninu
Prilike za studentski posao i praktična znanja
Dorijan, uz studij, i radi. Trenutno prodaje ulaznice na kninskoj tvrđavi. Ekipa s kojom radi je super. Nakon posla obično s prijateljima ode na kavu i do menze. Naravno, ima tu i učenja. Profesori su pristupačni i većinu gradiva objasne jasno, tako da kod kuće najčešće samo ponovi, rekao nam je. S kolegama iz doma se često druži u sobama ili zajedničkom dnevnom boravku.
– Naravno da ima i izlazaka. Ovdje ima iznenađujuće puno kafića, pa čak i jedan disko. Ipak, na kraju dana nije najvažnije gdje si, nego s kim si, a ovdje je društvo takvo da se znaš zabaviti bilo gdje i u bilo koje doba dana ili noći, ispričao nam je Dorijan.
Svojim studijem Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom je zasad i više nego zadovoljan. Najviše mu se sviđa što profesori sa svakim studentom imaju individualan pristup. Stvarno se trude objasniti gradivo i pomoći, naglasio je. Svi koji žele naučiti nešto, na Veleučilištu ‘Marko Marulić’ u Kninu to i mogu.
– Kolegiji su zanimljivi i već sad osjećam da učim stvari koje imaju stvarnu primjenu. Najizazovniji dio mi je matematika, s tim se malo više borim jer me više privlače područja poduzetništva i predmeti koji potiču inovativnost, ideje i ambiciju. Tu se najviše pronalazim i veselim se onome što dolazi, naveo je student.

Foto: Veleučilište u Kninu
Slično nam je ispričala i Andrea. Studij Prehrambene tehnologije za nju je bio pravi pogodak. Ipak, koliko god voli kemiju, bilo joj je zahtjevno učiti nekoliko kolegija kemije uz inženjerske predmete s kojima se na prvoj godini prvi put susrela. No, nakon što je položila ‘zloglasnu’ prvu godinu, krenuo je najzabavniji dio.
– Dobar dio nastave provodimo u laboratorijima u kojima ispitujemo sastav hrane, njenu mikrobiološku ispravnost ili čak sami proizvodimo hranu poput sireva, džemova, tjestenina i peciva i slično. Svi naši profesori su radili kao tehnolozi u prehrambenoj industriji te nas konstantno savjetuju i prenose nam svoja iskustva kako bi nam dali čišću sliku o našem budućem zanimanju. Profesori nam također često organiziraju i terenske nastave u kojima uživo vidimo sve procese o kojima smo učili na predavanjima, objasnila je Andrea.
Tako su do sad vidjeli prehrambene pogone vinarije Volarević u Metkoviću, tvornicu Stella Croatica na Klisu, Žitoproizvod u Karlovcu, tvornicu Hipp u Glini i Kraš u Zagrebu te velik broj manjih pogona i OPG-ova po Dalmaciji, dodala je. Trenutno je na zadnjoj godini studija pa joj nije ostalo puno učenja, a trenutno odrađuje praksu u pivovari Kninsko pivo, u čemu uživa. Profesori koji joj predaju su stručnjaci u svom području i izuzetno pristupačni.
– Dosta kolega je već zaposleno u struci pa im profesori izlaze u susret kako bi mogli izvršiti sve svoje akademske ali i poslovne obaveze. Na Veleučilištu smo svi prijateljski raspoloženi – ne dijelimo se po smjerovima niti po godinama, sve nas skupa možete vidjeti na kavama u blizini Veleučilišta, istaknula je Andrea.
‘Dođite u Knin i uvjerite se sami’
Dorijan se s time apsolutno slaže, rekao nam je. Među studentima Veleučilišta vlada prijateljska i poticajna atmosfera. Nema ih puno, pa se brže povezuju. Pomažu si međusobno oko ispita, uče zajedno i druže se.
– Atmosfera na Veleučilištu u Kninu me iskreno iznenadila, u najboljem smislu. Zbog manjeg broja studenata, sve djeluje osobnije i neposrednije. Nisi samo jedan od, već te ljudi poznaju, profesori znaju tvoje ime, tvoje interese i stvarno im je stalo da uspiješ. Oni su vrlo stručni i pristupačni. Osim akademskog znanja, većina ih donosi i konkretno iskustvo iz prakse, što čini predavanja puno življima i primjenjivijima, istaknuo je Dorijan.

Foto: Veleučilište u Kninu
Knin možda nije velik grad, dodao je student, ali ima ‘ono nešto’. Bit će posebno zanimljiv ljubiteljima prirode, jer kroz Knin teče čak sedam rijeka, a u okolici ima još puno slapova, izvora i skrivenih kutaka koje možete otkrivati.
– Ako mislite da pretjerujem s pozitivom, najbolje bi bilo da dođete u Knin i uvjerite se sami. Uz ovakvu prirodu i kulturnu baštinu, stvarno je teško ostati ravnodušan, a kamoli pesimističan. Volim šetati i provoditi vrijeme u prirodi, a Knin to stvarno omogućuje. Ima jako puno uređenih staza i šetnica, ali meni je osobno najdraža ona uz rijeku Krku, koja vodi do slapova Krčić. To je mjesto na koje se uvijek rado vraćam, mir, svjež zrak i snaga prirode koju tamo osjetiš stvarno resetira glavu, objasnio je Dorijan.
Ako vam sve što ste čuli zvuči primamljivo, Veleučilište ‘Marko Marulić’ nudi četiri kvalitetna stručna studija na preddiplomskoj razini: Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja, Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša, Prehrambenu tehnologiju te Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom. Na diplomskoj razini izvode specijalistički stručni studij Ekonomski i normativni okvir poduzetništva. Više o studiranju u Kninu pročitajte na web stranici Veleučilišta.
Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta u Kninu