Pretraga

Otkaz poznatom profesoru prava i aktivistu za demokraciju: ‘Ovo je kraj akademske slobode na Sveučilištu’

A- A+

Akademske slobode u Hong Kongu nikad nisu bile u većoj opasnosti. Sveučilište u Hong Kongu upravo je otpustilo Bennyja Taia, profesora prava  i utemeljitelja Umbrella pokreta. Umbrella je, podsjetimo, prije šest godina organizirala masovne prosvjede koji su tjednima potpuno paralizirali grad. “Ovo je kraj akademskim slobodama u Hong Kongu”, istaknuo je Tai nakon što je dobio otkaz.

Profesor Benny Tai
Foto: Youtube screenshot; South China Morning Post

Kako piše Vice, mnogi studenti Sveučilišta u Hong Kongu šokiranu su otkazom koji je dobio vodeći profesor prava i aktivist za demokraciju Benny Tai. Tai je poznat, osim po tome, kako kažu studenti, što je izvrstan nastavnik, i kao jedan od utemeljitelja Umbrella pokreta koji je 2014. oganizirao prosvjede diljem Hong Konga.

Studenti šokirani otkazom

Studenti kažu kako su ostali šokirani činjenicom da je profesor Tai dobio otkaz.

– Mnogi od nas su to očekivali, ali još smo u šoku. Profesor Tai je nadahnjujuć profesor i vođa, njegova smjena predstavlja ogroman gubitak. To je u suprotnosti s vrijednostima kojima bi se ugledne akademske institucije trebale voditi, rekao je Wing Cheung, student pri Sveučilištu u Hong Kongu.

Studentica Xinyan Loo (23) vijest o otkazu opisuje kao neshvatljivu.

– Mogu samo nagađati o razlozima ove loše odluke, ali nisam iznenađena ako je ovdje posrijedi viša sila. Uostalom, živimo u novom Hong Kongu, rekla je studentica.

U vrijeme pisanja teksta, prenosi Vice, Tai se još uvijek nalazi na stranicama Pravnog fakulteta Sveučilišta.

Prošle godine osuđen na zatvor

Prošle godine profesor Tai osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 16 mjeseci zbog dva kaznena djela, ali pušten je uz jamčevinu do žalbe. Zbog toga su zapravo na Sveučilištu i odlučili preispitati njegovu ulogu ako profesora. Odluka upravnog vijeća Sveučilišta u utorak je poništila prethodnu od strane članova Senata koji su rekli da nema dovoljno osnova za razrješenje, pa je profesor dobio otkaz.

U izjavi Sveučilište ističe da je “riješilo pitanje osoblja u vezi sa nastavnim osobljem” i da su odluku donijeli “pravilnim i dugotrajnim postupkom”.

Profesor Benny Tai osudio je ovaj postupak Sveučilišta te ih optužio da su se priklonili političkom pritisku Pekinga. Istaknuo je da presuda “označava kraj akademske slobode u Hong Kongu”.

– Akademsko osoblje u hongkonškim obrazovnim ustanovama više nije slobodno govoriti široj javnosti o političkim ili društveno kontroverznim stvarima. Svjedočimo propadanju mog voljenog Sveučilišta. Ali moja borba za vladavinu prava u Hong Kongu neće prestati. Istraživanje i nastavu nastavit ću u drugom svojstvu, napisao je Benny Tai na svojem Facebook profilu.

Otkaz poznatom profesoru prava i aktivistu za demokraciju: ‘Ovo je kraj akademske slobode na Sveučilištu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap