Pretraga

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna

A- A+

Novi studij medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu prvu će generaciju studenata upisati već najesen. Objavili su i uvjete upisa. Redovno upisani kandidati morat će platiti nemalih 38.000 kuna godišnje školarine.

liječnici

Foto: Pexels; Gustavo Fring

Hrvatsko katoličko sveučilište ‘presjeklo je vrpcu’ za svoj novi studij medicine. Upravo su javili da s upisima kreću ove godine, što znači da će prva generacija studenata svoja predavanja slušati već od jeseni.

Prije upisa intervju

Za upis na sveučilišni integrirani studij medicine na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu potrebno se prijaviti putem središnjeg državnog ureda, odnosno sustava Postani student. Prema informacijama s HKS-a, za upis medicine potrebno će biti položiti sve obvezne i tri izborna predmeta na državnoj maturi.

Preciznije, svatko tko poželi upisati ovaj studij morat će položiti višu razinu ispita iz Hrvatskog jezika i književnosti, Engleskog jezika, odnosno prvog stranog, i Matematike. Taj se dio mature uopće neće bodovati, dok će se prosjek ocjena iz srednje škole bodovati u udjelu od 10 posto. Kako napominju s HKS-a, uz Hrvatski, na maturi će se priznavati položena viša razina i drugog jezika ako je pristupniku materinski – poput primjerice češkog, mađarskog ili srpskog jezika.

Osim obveznih, svaki će kandidat morati položiti i ispite na maturi iz Kemije, Biologije i Fizike, a svaki od tri položena ispita bodovat će se u udjelu od po 25 posto. Posljednji dio postupka upisa je intervju na Katoličkom sveučilištu, čiji je prag prolaznosti četrdeset posto, a bodovat će se u udjelu od 15 posto od ukupnog broja bodova. Na tom će se intervjuu, kako navode s Katoličkog sveučilišta, vrednovati “motiviranost za studij i dodatna postignuća”.

Godišnja školarina 38.000 kuna

Za upis prve generacije studenata osigurali su kvotu od 43 mjesta. Njih 40 odnosi se na hrvatske, odnosno EU državljane; jedno upisno mjesto za strane državljane te po jedno za pristupnike s pravom prednosti i Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Trošak za prijavu upisa iznosit 250 kuna, a pristupnici koji se upišu među prvih četrdeset morat će podmiriti troškove upisa od 300 kuna, ali i djelomične troškove školarine u iznosu od nemalih 38.000 kuna po godini studija.

Na prvoj sjednici Vijeća Medicinskog fakulteta HKS-a za dekana je izabran profesor Dalibor Karlović, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre Milosrdnice. Tom je prilikom poslao i poruku maturantima istaknuvši kako je Katoličko sveučilišta i novi studij medicine mjesto na kojem će, uz stjecanje akademskih i stručnih kompetencija, dobiti zajednicu “ne samo kao studenta već kao cjelovite osobe”. Izdali su i brošuru koju možete pregledati ovdje.

Dubiozne okolnosti pokretanja studija

Već dugi niz godina, praktički od najave da Katoličko sveučilište planira pokrenuti svoj studij medicine, srednja.hr detaljno prati i izvještava o tom procesu. Pokretanje ovog studija bilo je, u najmanju ruku, trnovito.

Nacionalno vijeće za znanost prvotno je odbijalo dati suglasnost koja je potrebna za pokretanje, a studiju su se protivili i čelnici četiriju etabliranih medicinskih fakulteta u zemlji – u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. No, došlo je do promjene mišljenja.

Medicinski fakultet u Zagrebu potpisao je ugovor o suradnji s Katoličkim sveučilištem, koji nam još uvijek ne žele dostaviti, a Nacionalno vijeće dalo je suglasnost. Tako je prošlog ljeta i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo dopusnicu kao konačno odobrenje pred pokretanje novog programa.


Pročitajte više naših tekstova o procesu pokretanja medicine na HKS-u:

Imamo malu ekskluzivu: Ministarstvo izdalo dopusnicu za medicinu na Katoličkom sveučilištu

Medicina na HKS-u: Ostavimo se fobije od svega katoličkog i okrenimo se bitnomu

Medicinski ipak podržao medicinu na Katoličkom sveučilištu, potpisali sporazum koji ne žele pokazati

Nedostaje nam liječnika, ali novi studij medicine na Katoličkom sveučilištu to neće promijeniti

Ministar se zbog medicine na Katoličkom sveučilištu sastaje i s Bozanićem, a detalja o studiju – nigdje

Otvorio se novi studij medicine u Zagrebu: Upisuje studente već od jeseni, godina 38.000 kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap