Pretraga

Ova osoba na rektoratu obavlja tri važne funkcije: Upisala je i doktorat, a mentor joj je – Boras

A- A+

Ovih dana naslovnice medija pune priče o kadroviranju i mastodontskim troškovima na plaće zaposlenika zagrebačkog rektorata. Danas donosimo jednu zanimljivu crticu o Dori Gelo, koja na rektoratu obavlja čak tri važne funkcije. Ona naime radi kao viša stručna savjetnica za transfer tehnologije, a ujedno je i službenica za informiranje te privremena voditeljica ureda za pravne poslove. Uza sve to, mentor na doktoratu joj je upravo rektor Damir Boras.

Foto i obrada: Sveučilište u Zagrebu | srednja.hr

Nedavno su u javnost dospjele informacije o mastodontskom kadroviranju u rektoratu zagrebačkog sveučilišta. Otkad je postao rektor prije nešto više od šest godina Damir Boras u službama rektorata zaposlio je 87 ljudi. Koliko to košta državu, odnosno porezne obveznike. najbolje oslikava podatak da se za plaće djelatnika zagrebačkog rektorata prošle godine potrošilo više od 33 milijuna kuna. Zanimljivosti tu ne staju.

Borasova studentica ima tri funkcije

Neki zaposlenici na rektoratu toliko su važni da ih nitko od 214 kolega, koliko ih još tamo ima, ni trenutno ne može zamijeniti na nekoj od krucijalnih funkcija koje obnašaju. Jedna takva zaposlenica zasigurno je i Dora Gelo. Viša je stručna savjetnica u uredu za transfer tehnologije, privremena voditeljica ureda za pravne poslove te, uza sve to, djeluje i kao sveučilišna službenica za informiranje.

No, priča tu tek postaje zanimljiva. Gelo je, naime i studentica doktorskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a jedan od njenih mentora upravo je rektor Boras. Razvidno je to iz poziva na posljednju sjednicu Fakultetskog vijeća Filozofskog održanoj 17. veljače. Pod točkom 51 dnevnog reda nalazi se prihvaćanje teme doktorata Dore Gelo pod naslovom “Strukturiranje informacija podložnih zahtjevima tajnosti u kontekstu medijskoga izvještavanja”. Uz rektora, mentorira ju i poznati profesor logičkih predmeta Davor Lauc.

Spomenutu temu doktorata Gelo je izlagala čak dvaput; prvi put prije godinu dana u sklopu doktorske konferencije, a drugi put nakon imenovanja stručnog povjerenstva za ocjenu njene teme, što je bilo u rujnu prošle godine. Tročlano je povjerenstvo utvrdilo da tema doktorata udovoljava svim kriterijima i može ići u daljnju proceduru.

Izdvojeni članak

Novi sporni detalji zaposlenja Sedlarove kćeri: U komisiji ista osoba kao i za nabavu njegovog filma

Boras kao ekspert za strojno učenje

“Predloženi doktorski rad pristupnice Dore Gelo bavit će se problemom strukturiranja onih informacija za javnost koje su ujedno podložne zahtjevu tajnosti, te time mora zadovoljiti ta dva suprotstavljena zahtjeva. Temu smatramo aktualnom i kompetitivnom s obzirom na nedovoljnu istraženost ovog problema kako u međunarodnoj, a posebno u domaćoj znanstveno literaturi. Tema ima i širi društveni značaj koji nadilazi uži stručno-znanstveni interes”, stoji u izvješću tročlanog povjerenstva.

Gelo će u svojoj disertaciji, dalje navode, problemu pristupiti kroz teoriju semantičke informacije. Ona nudi “konceptualni okvir i logički aparat za ostvarenje ciljeva”, poglavito u odnosu na informativnost lažnih informacija te “važnost istine kao tvorbenog elementa informacije. Pristupit će i analizi njezinih dijelova unutar “koncepta situacijske logike”.

“Cilj istraživanja je izolirati analitički okvir za strukturiranje informacije od javnog interesa koja podliježe zahtjevu tajnosti, te ispitati primjerenost teorije semantičke informacije kao okvira uspostave ravnoteže između zahtjeva tajnosti i javnosti. Supsidijarni cilj je izolirati analitički model za testiranje opisanih objava u medijima”, stoji u dijelu izvješću u čijem smo posjedu.

Posebno je zanimljiv dio gdje povjerenstvo predlaže da se izradi doktorata zadrži dvojno mentorstvo. S jedne strane da Gelo mentorira Damir Boras, zbog “usmjerenosti rada na strojno učenje”, a s druge Davor Lauc zbog “potrebe teorijskog utemeljenja semantičke informacije i postavljanja formalnog okvira”.

Rektorat kaže da prima jednu plaću

Po saznanju ovih informacija odmah smo se pisanim putem obratili gđi. Gelo. Zanimalo nas je na kojoj je poziciji službeno zaposlena te prima li, osim plaće definirane radnim mjestom, neke posebne naknade za druge funkcije koje obnaša. Odgovor nam je stigao jutros, no ne od zaposlenice kojoj smo upit i uputili, već od glavne tajnice zagrebačkog sveučilišta Heli Hajdić Nikolić. Iako je bila mišljenja da naša pitanja nisu od javnog interesa te da bi ih trebalo provesti kroz test razmjernosti, “da ne bi došlo do nedoumica”, poslala nam je sve odgovore.

Tako nam je iz rektorata službeno potvrđeno je Dora Gelo u rektorat došla 2. siječnja 2013., još za vrijeme rektora Alekse Bjeliša. Prvo je zaposlena kao stručna savjetnica za međunarodnu suradnju. Nakon punih šest godina na tom radnom mjestu, u veljači 2019. godine premještena je, kako kaže glavna tajnica, zbog potrebe posla u ured za transfer tehnologije gdje je postala viša stručna savjetnica. Funkcija službenika za informiranje, koju također obnaša Gelo, rečeno nam je, “nije posebna funkcija” već ju Borasova doktorandica odrađuje uza svoj posao bez posebne naknade.

Dobili smo i objašnjenje zašto se Dora Gelo spominje u kontekstu privremene voditeljice ureda za pravne poslove. Osoba koja je prije popunjavala to radno mjesta otišla je za drugim poslom u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pa je Gelo tek privremeno tu raspoređena “do povratka kolege odnosno do raspisivanja natječaja”. Ni za ovu funkciju, kaže nam Hajdić Nikolić, ne dobiva posebnu novčanu naknadu.

Izdvojeni članak

Nakon tri mjeseca borbe, Boras nam konačno odgovorio na upite: No, i dalje nam ne daje ključne informacije

Prije par dana nam držala lekciju

Kako smo spomenuli, upit smo adresirali na Doru Gelo. Jedno od pitanja odnosilo se i na doktorski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu. Konkretno, zanimalo nas je kada ga je upisala i kada joj je rektor Boras odobren za jednog od mentora. Odgovor na to pitanje nismo dobili.

“Pitanje u vezi s doktorskim studijem je osobna stvar gđe. Dore Gelo, a za podatke se možete obratiti Filozofskom fakultetu koji će procijeniti što je od traženih podataka od javnog interesa u dovoljnoj mjeri da bi se kršila zaštita podataka studentice-doktorandice”, stoji u dopisu glavne tajnice zagrebačkog sveučilišta Heli Hajdić Nikolić.

S Dorom Gelo smo u direktan kontakt stupili prošlog tjedna, i to sasvim slučajno. Od nje smo dobili odgovor na upit upućen Ivi Budimir, rektorovoj savjetnici za medije i marketing u vezi njenih sudjelovanja u procesima vezanim za Jakova Sedlara i njegovu kćer Emili Emu Sedlar. Gelo nam je tada, prisjetimo se, očitala bukvicu zbog upita koji smo poslali poručivši nam da tim upitom “ulazite u organizaciju rada i raspodjelu poslova u našoj instituciji, za što niste ovlašteni”. Na kraju tog dopisa Gelo zaključuje kako je sporan naš “pokušaj povezivanja dvaju odvojenih postupaka koji nisu srodni po naravi, a i događali su se na različitim institucijama i slijedom toga su završili odlukama dvaju različitih čelnih osoba”.

Ova osoba na rektoratu obavlja tri važne funkcije: Upisala je i doktorat, a mentor joj je – Boras
Share via
Copy link
Powered by Social Snap