Pretraga

Ovaj faks ima sulude upute za online ispite: ‘Nisu dopuštena računala s premalim zaslonom’

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu ima, blago rečeno, zanimljive upute za održavanje online pismenih ispita. Od studenata zahtijevaju da imaju vlastitu praznu sobu, primjereno osvijetljenu i tihu, a svi ispiti moraju biti održani na računalima s velikim zaslonima i moraju biti snimani kamerom.

Foto: Unsplash; Glenn Carstens-Peters

Uslijed prelaska na online nastavu, Medicinski fakultet u Zagrebu izdao je preporuke o održavanju pismenih ispita na daljinu.

Ne može tablet ni premali zaslon

Najsporniji dijelovi uputa, raspisanih na ukupno sedam stranica, nalaze se odmah pri početku. Tu se, zapravo, navode neki minimalni uvjeti i upute što sve student treba napraviti prije nego što može pristupiti online pismenom ispitu.

Tako odmah pri početku uputa stoji da je za potrebe online ispita student “dužan osigurati mirnu, dobro osvijetljenu i praznu sobu”, a radna površina na kojoj će sjediti i polagati ispit mora biti prazna, bez bilješki, knjiga ili nekih drugih materijala. Kako dalje navode, “osvjetljenje u sobi mora biti dovoljno jako da se može smatrati kvalitetom dnevnog svjetla”. Za pristupanje ispitu preporučuje se, dakako, i kvalitetna i brza internetska veza.

A sad dolazi baš jako zanimljiv dio. Studenti, naime, ne smiju koristiti tablete ni laptope s malim ili bliještećim zaslonima za polaganje online ispita. Moraju imati dovoljno veliki monitor. Naime, prema uputama “student mora osigurati jasnu vidljivost zaslona računala preko nadzorne kamere”. Promjene na zaslonu računala se moraju vidjeti, a to mali i bliješteći zasloni jednostavno ne omogućuju.

Kako bi snimali sve što rade, zajedno sa zaslonom, studenti moraju imati samostojeću web kameru ili pametni telefon. Ako se koristi samostojeća kamera, onda tu “trebaju biti priključeni zvučnici i mikrofon”. “Kamera ne smije biti postavljena predaleko, a vidno polje kamere mora omogućiti nadzorniku da jasno vidi radnu površinu, računalo i zaslon računala”. Ovo je samo dio uputa, onaj u kojem se nalaze najsporniji detalji. Cijeli dokument možete vidjeti ovdje.

Upute dugačke, ali neprecizne

Dokument je raspisan na sedam stranica i gotovo da nema stvari vezane za pristup online ispitima o kojoj nešto nije napisano. Upute su, netko bi pomislio, iznimno detaljne. No, u isto vrijeme, tako detaljan dokument raspisan na dosta stranica je i u pojedinačnim, posebno spornim elementima nejasan i neprecizan.

Tako se studentima, primjerice, omogućuje da za snimanje radne površine i sebe kako rješavaju ispit korištenje pametnog telefona “s funkcionalnom kamerom”. To je dosta širok pojam. Danas se pametni telefon “s funkcionalnom kamerom” može naći za par stotina kuna, ali i za deset tisuća kuna. Ovaj potonji će sigurno, osim funkcionalnu, imati itekako kvalitetniju i bolju kameru te performanse pomoću kojih će lakše prenijeti videozapis. Postoji široka lepeza pametnih telefona između jeftinog i jako skupog koje spominjemo, no Medicinski fakultet ne problematizira kakvi pametni telefoni dolaze u obzir.

Isto tako ističu da se ne mogu koristiti bliješteći ili premali zasloni. Što su to bliješteći monitori, postoji li točno određeni tip monitora koji se, po uputama, ne bi trebao koristiti? Što znači premali zaslon? Je li to trinaest, četrnaest ili petnaest inča dijagonale? Sve su to pitanja na koja ovaj dokument, mada ponekad i suviše detaljan, ne daje odgovor.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks objavio meme koji se ruga online nastavi pa ga obrisali nakon reakcija studenata

Zna li faks išta o studentima?

Nakon što smo detaljno iščitali ove upute, prirodno se nameće jedno pitanje – zna li ovaj faks išta o studentima? Recimo, da dobar dio studenata u Zagrebu živi s roditeljima, sobe dijeli s braćom ili sestrama koji su vrlo vjerojatno, neovisno o tome jesu li na faksu ili u školi, također na online nastavi. Oni koji dolaze iz drugih krajeva žive po studentskim domovima ili stanovima. Znači da imaju jednog, dvoje, troje ili čak više cimera s kojima nerijetko, a ponekad i nužno – kao recimo u domu – dijele sobu.

Postavlja se i pitanje zna li faks koliko studenata, posebice ovih iz udaljenih krajeva, u svojim stanovima ili studentskim sobama ima računala sa zaslonima, web kamerama, mikrofonom i zvučnicima. Koliko njih uopće ima laptop ili pametni telefon koji je u stanju odraditi live prijenos videozapisa. Ima li faks uopće ikakvog pojma koliko studenata ništa od navedenog nema i koliko je velik broj onih koji nijednu od tih stvari ne mogu sebi priuštiti?

Sve su to, zapravo, pred-empirijska razmatranja. Istraživačka pitanja koja bi si sveučilišni profesori trebali postavljati na dnevnoj bazi. A budući da se online nastava provodi, sa stankama i pauzama, već devet mjeseci, takva su pitanja već mogli postaviti i studentima te od njih dobiti neke odgovore. Iz tog smo razloga poslali upit Medicinskom fakultetu te ih zatražili da nam pojasne na temelju čega su donijeli ovakve preporuke i što o svemu kažu njihovi studenti.

Faks kaže da nitko od studenata do sada nije imao problema

Nedugo nakon što smo poslali upit javio nam se profesor Mirza Žižak, voditelja ureda za e-učenje koji je izdao preporuke. Kaže nam da se od svibnja online pismeni ispiti organiziraju na taj način i da ih je polagalo preko 1.000 studenata. Iz njihovog iskustva zaključuje da nemaju problema s pravilima i da uglavnom mogu osigurati praznu sobu, mobitel da ih snima te prijenosno računalo adekvatne veličine na kojem će pristupiti ispitu. Pitali smo ga što je s cimerima, drugim ukućanima koji također rade online, a on nam je istaknuo da tu do sad nije bilo problema te da je prazna, tiha soba “zdrava logika” jer ako netko “pušta muziku” onda to ometa druge studente.

– Obično ispit stavljamo poslijepodne da bi bilo što manje opterećenje na internet, ako netko drugi u istom kućanstvu koristi. Studenti imaju i probne testove gdje studentima nastavnici pokažu kako se sve radi. Većina uputa ne bi ni postojala da su svi idealni i pošteni, ali neki studenti ipak varaju i u dvorani, tako da je trebalo osigurati pravila da možete iskontrolirati situaciju, koja će biti pravedna za sve, rekao nam je Žižak.

Dodatno je istaknuo da ispiti traju sat do sat i pol i da nikome nije problem osigurati uvjete iz uputa na taj ograničeni period, čak i ako imaju cimere u studentskim sobama jer oni, recimo, “mogu otići na ručak”. Osim toga pojasnio nam je i da za premali zaslon pretpostavlja skroz malene laptope zaslona dijagonale sedam do osam inča. Za one studente koji nemaju drugo računalo, a na takvome ne mogu pisati, osigurano je računalo na Fakultetu.

– Dosta smo dobri u online nastavi, iza toga stojim. Upravo je i beogradski fakultet preuzeo naš način održavanja online ispita, rekao nam je među ostalim Žižak.

Ovaj faks ima sulude upute za online ispite: ‘Nisu dopuštena računala s premalim zaslonom’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap