Pretraga

Ovaj fakultet prva je državna institucija nazvana po Franji Tuđmanu

A- A+

Hrvatsko vojno učilište do prije tri dana se zvalo Petar Zrinski, a po novom se zove Franjo Tuđman. Naime u subotu je održana svečana prisega 13. naraštaja kadeta Oružanih snaga RH te je tom prilikom otkrivena bista prvom hrvatskom predsjedniku i naznačeno kako će se po njemu od sada zvati spomenuta institucija.

Screenshot: YouTube

Tijekom vikenda, točnije u subotu pri Hrvatskom vojnom učilištu održana je svečana prisega 13. naraštaja kadeta Oružanih snaga RH te je obilježen početak akademske godine preddiplomskih vojnih sveučilišnih studija. No događaj ne bi bio sam po sebi naročit da se tom prilikom nije promijenio i naziv učilišta.

Izdvojeni članak

Studenti napokon odlučili kako će se zvati najveći splitski dom

Prijedlog za preimenovanjem došao iz Glavnog stožera OSRH

Naime do subote je Hrvatsko vojno učilište nosilo ime Petar Zrinski, a od tada se zove Franjo Tuđman.

Prijedlog za preimenovanje dao je načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić, što je službeno ‘blagoslovio’ ministar obrane Ante Kotromanović, koji je uz ministra obrazovanja Vedrana Mornara, predstavljao Vladu RH na subotnjem događaju.

Izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović, bio je pak Miroslav Tuđman, najstariji sin prvog predsjednika Hrvatske.

– Vi ste odabrali služiti svojoj domovini, to je misija koja vas od danas neraskidivo povezuje s budućnošću domovine. Za zadaće koje su pred vama trebate se dobro pripremiti jer je svijet izložen novim rizicima i novim vrstama ugroze, rekao je Miroslav Tuđman u subotu.

Izdvojeni članak

Njegovo ime nosi najviše srednjih škola u Hrvatskoj

Na svako upisno mjesto konkuriralo preko 10 kandidata

Kada je riječ o interesu za Vojno učilište, on je bio ove godine izniman. Za svako slobodno mjesto konkuriralo je više od 10 kandidata.

Tako je na kraju od preko 1.000 prijavljenih, primljeno 85 kadeta. Od tog broja, 73 kadeta su 2. naraštaj vojnih sveučilišnih studijskih programa vojnog vođenja i upravljanja i vojnog inženjerstva, a šest kadeta kandidati za vojne pilote.

Po prvi put u Republici Hrvatskoj svoje školovanje započinje i šest kadeta iz partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine i Republike Kosova.

U kontekstu preimenovanja Vojnog učilišta, dodajmo da je prošle godine najveći studentski dom u Splitu, željom samih studenata nazvan Franjo Tuđman, a sljedeći objekt koji bi mogao biti nazvan po prvom predsjedniku Hrvatske je zagrebački aerodrom.

Naime, nakon što je prije nekoliko mjeseci tu inicijativu službeno pokrenuo HDZ, s njom se složila i Vlada. Obzirom da je obitelj Tuđman također pozitivno reagirala na intenciju, ono što se još jedino čeka je službena odluka o imenovanju, koju mora donijeti ministar prometa.

Ovaj fakultet prva je državna institucija nazvana po Franji Tuđmanu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap