Pretraga

Ove godine Agencija će ocjenjivati 24 faksa, provjerite je li među njima vaš

A- A+

Svaka visokoškolska ustanova u Hrvatskoj mora proći kroz obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete. Taj postupak u petogodišnjim ciklusima provodi Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Ove će godine Agencija ‘ocjenjivati’ 24 visoka učilišta u diljem Hrvatske.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Kako smo nedavno pisali, Kineziološkom fakultetu u Splitu za ovu je godinu izdana zabrana upisa studenata. Dogodilo se to nakon što je provedeno vanjsko vrednovanje kvalitete KiF-a Split, koji je u brojnim kategorijama ocijenjen minimalnom ocjenom kvalitete.

Što to znači? Riječ je o postupku reakreditacije visokih učilišta, što je obavezan postupak vanjskog vrednovanja kvalitete svih visokih učilišta koji se provodi u petogodišnjim ciklusima. Provodi ga Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Što se ocjenjuje?

Kako je pojašnjeno na stranicama Agencije, vrednovanje visokog učilišta obuhvaća analizu kvalitete i ocjenu stručnog povjerenstva na četverostupanjskoj skali prema definiranim standardima kvalitete, podijeljenima tako da obuhvaćaju pet područja institucijske djelatnosti:

  • interno osiguravanje kvalitete i društvena uloga visokog učilišta
  • studijski programi
  • nastavni proces i podrška studentima
  • nastavnički i institucijski kapaciteti
  • znanstvena/umjetnička djelatnost

Prilikom ocjenjivanja tih područja, četverostupanjsku skalu čine sljedeće ocjene: nezadovoljavajuća razina kvalitete, minimalna razina kvalitete, zadovoljavajuća razina kvalitete te visoka razina kvalitete. Ono što je bitno napomenuti je da ovo nije iznenadni postupak, nego fakulteti imaju više mjeseci da se pripreme za postupak.

Naime, AZVO svake godine, u pravilu do 30. lipnja, sastavlja godišnji plan reakreditacije za sljedeću godinu te ga objavljuje na svome webu i o tome obavještava visoka učilišta koja će biti uključena u postupak. Ako za to ima opravdani razlog, visoko učilište može zatražiti odgodu reakreditacije za iduću godinu.

Izdvojeni članak
bivši dekan Damir Sekulić u okruglom okviru, u pozadini sportsko igralište

Na splitskom Kineziološkom događa se veća drama, izdana je zabrana upisa studenata u 2023.

Koji se fakulteti ocjenjuju?

Nakon što je postupak završen, povjerenstvo sastavi izvješće i fakultet se o njemu očituje, tijelo koje se naziva Akreditacijski savjet donosi neovisno mišljenje o izdavanu potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, eventualnoj uskrati dopusnice ili pismo očekivanja s rokom uklanjanja nedostataka do tri godine. To pismo očekivanja može sadržavati zabranu upisa, što se dogodilo u slučaju splitskog KiF-a. Ako je ozbiljnije ugrožena kvaliteta izvođenja studija, onda taj rok za uklanjanje nedostataka može biti i godina dana.

Kako smo spomenuli u prethodnim recima, Agencija je već unaprijed odredila koje visokoškolske ustanove, njih 24, očekuje postupak reakreditacije u 2022. godini. Kada je riječ o nekim većima, ocjenjivat će se kvaliteta sva četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj –  zagrebačkog, osječkog, riječkog i splitskog. Tu su i tri zagrebačke akademije, Muzička, Akademija dramske i Akademija likovnih umjetnosti, kao i Fakultet hrvatskih studija, Pravni, Farmacija, Stomatološki…

Čitav popis možete vidjeti u dokumentu ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.96 MB]

Medicinski fakultet Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap