Pretraga

Ovo će u budućnosti riješiti važan prometni problem: Na projektu radi naša vrhunska znanstvenica

A- A+

Vrhunski znanstvenici, među kojima i dobitnica znanstvenog Oscara Jadranka Šepić u Splitu provode dosta zanimljiv projekt. Na zračnoj će luci sofisticiranim uređajem mjeriti udare bure, što bi trebalo poboljšati sigurnost u zračnom prometu, jer kao što znamo, zrakoplovima koji tu polijeću i slijeću nekada iznimno smetaju naleti bure.

sodar u zračnoj luci split

Foto: Sveučilište u Splitu PR

Sodar MFAS, sofisticirani ultra  zvučni radar, koji će mjeriti udare olujne bure postavljen je na području splitske Zračne luke. Rezultat je to njihove suradnje sa znanstvenicima splitskog sveučilišta koji su navedeni uređaj dobili na projektu financiranom iz europskih sredstava.


O PROJEKTU

Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta, cijeli je naziv projekta splitskog sveučilišta kroz koji su ostvarili suradnju sa Zračnom lukom Split gdje će sofisticiranom opremom mjeriti olujne udare bure. Projekt vrijedi preko 85 milijuna kuna.


Vrhunska znanstvenica radi na tome

Da se radi o vrhunskoj znanosti ne čudi kada vidimo imena. Među istraživačima koji rade na projektu nalazi se i Jadranka Šepić. Jedna je od naših najpoznatijih imena, a o njoj smo pisali prije dvije i pol godine kada je pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo vodila projekt koji je dobio prestižno europsko financiranje, tzv. znanstveni Oscar u vrijednosti od 6 milijuna kuna.

– Dobivenim mjerenjima očekujemo brojna znanstvena otkrića te visoko kvalitetne znanstvene radove. Važno je napomenuti da su upravo na području Zračne luke Split, kao što znaju svi koji redovito lete, udari bure iznimno jaki i često predstavljaju smetnju zrakoplovima pri polijetanju i slijetanju. Nadamo se, stoga, da će podaci mjereni sodarom MFAS dugoročno doprinijeti i sigurnosti zračne plovidbe, rekla je Šepić koja sada radi kao profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Izdvojeni članak
jadranka šepić

Znanstveni Oscar od 6 milijuna kuna sletio u Split: Jadranka Šepić jedina je dobitnica iz Hrvatske

Suradnja s lokalnom zajednicom

Jedna od uloga znanosti, a posebno sveučilišta kao javnih visokoobrazovnih institucija je i sudjelovati u životu lokalne zajednice te mu doprinositi svojim projektima. Upravo je ovo, kaže Leandra Vranješ Markić, splitsko prorektorica za znanost i inovacije, primjer jedne takve dobre prakse.

– Ovaj sporazum je primjer dobre prakse korištenja znanstveno-istraživačke opreme Sveučilišta u Splitu u suradnji s lokalnom zajednicom. On omogućava optimalnu iskorištenost opreme na korist znanstvene zajednice, ali i institucija poput Zračne luke Split i drugih kojima dobiveni podaci mogu pomoći u njihovom operativnom radu ili razvoju proizvoda i usluga, kazala je prorektorica.

Dodaje kako će splitsko sveučilište i dalje poticati slične suradnje u svrhu razvoja znanstvene i poduzetničke simbioze regije u kojoj djeluje.

zrakoplov/avion
Share via
Copy link
Powered by Social Snap