Pretraga

Ovo su novi podaci DZS-a o broju studenata u Hrvatskoj: Iznenadit će vas koliko ima brucoša

A- A+

Od ukupnog broja studenata, trećina su brucoši, a u najvećem dijelu redovno studiraju. Okvirno podjednaki broj učenika iz gimnazija i strukovnih škola dolazi na faks, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, postoje i s ranije završenom ‘nepoznatom’ školom.

dvorana za predavanje, sveučilište

Foto: Unsplash

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prošlu je akademsku godinu 2020./2021. upisano ukupno 155.627 studenata, od čega studentica 89.187, odnosno gotovo šezdeset posto.

Izdvojeni članak
Studenski dom Stjepan Radić, na Savi, Šesti paviljon Save

Imamo nove podatke: Pogledajte koliko studenata živi u domu, a koliko ih ne uspije dobiti mjesto

Trećina studenata su brucoši

Redovnih je studenata, očekivano, 72,4 posto, dok izvanredno studira 27,6 posto studenata u Hrvatskoj. Ono što fascinira je da od tog broja još uvijek imamo 155 studenata koji studiraju prema predbolonjskom programu. Najviše je studenata na sveučilišnim studijima, dok su nešto manje od trećine ukupnog broja studenti stručnih studija, bilo na preddiplomskoj, bilo na diplomskoj razini.

Što se tiče prebivališta, nešto manje od pet tisuća studenata, odnosno oko 3 posto, ima prebivalište van Hrvatske, dok strano državljanstvo ima oko dvije tisuće studenata prema ovim podacima DZS-a. Na prvoj godini studija je više od trećine ukupnog broja studenata, odnosno njih čak 55.038, od čega je gotovo dvadeset posto ponavljača.

grafikon studenti upisani

Izvor: Državni zavod za statistiku

Iz kojih škola dolaze brucoši?

Zanimljive podatke vidimo i glede broja studenata na prvoj godini ovisno o tome koju su prethodno srednju školu završili. Od ukupno 55.038 studenata brucoša, njih 14.855 maturiralo je u gimnaziji, bilo matematičkoj, općoj, jezičnoj, klasičnoj. Nasuprot, na faksu je u prvu godinu upisano i 15.585 studenata koji su prije bili strukovnjaci.

Za 1.463 brucoša nije poznat podatak koju su školu prethodno završili, odnosno u dokumentu DZS-a navodi se ‘nepoznata škola’. Točno 8.624 studenta ponovno su upisali prvu godinu studija, a ostatak, broja od gotovo petnaest tisuća studenata, otpada na one koji su prije upisa u prvu godinu studija već jednom studirali na nekom faksu, bilo da je riječ o kratkom stručnom studiju ili sveučilišnom studiju na fakultetu.

Detaljni izvještaj o studentima upisanim u zimski semestar akademske godine 2020./2021. možete pronaći u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.49 MB]

dvorana za predavanje, sveučilište
Share via
Copy link
Powered by Social Snap