Pretraga

Na ovom sveučilištu obrane završnih i diplomskih se održavaju online, evo kako su to uredili

A- A+

Na Sveučilištu u Zadru izradili su postupovnik za provedbu online obrane diplomskih i završnih radova dok traje situacija u kojoj studenti ne mogu dolaziti na fakultet. Uz to, rektorica Dijana Vican odgovorila nam je na pitanja o tome kako su se oni snašli s online nastavom na tom sveučilištu.

Sveučilište u Zadru | Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Kako nam kaže rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican, suočeni s neizvjesnošću trajanja situacije s koronavirusom još prije mjesec dana razmatrali su pitanja online polaganja kolokvija, te pitanja online obrane diplomskih i završnih radova.

Obrane preko Teamsa i Skypea

– Zato smo ponudili alternativni način obrane diplomskih i završnih radova, jer je na Sveučilištu u Zadru više od dvije trećine studenata izvan Zadarske županije. Da ne mijenjamo postojeći pravilnik (jer ovu situaciju još uvijek držimo privremenom nedaćom), ponudili smo mogućnost obrane završnih i diplomskih radova na daljinu. S ciljem ujednačavanja primjene tog alternativnog načina na svih 27 odjela, izradili smo postupovnik za provedbu obrane dok traje ova situacija, kaže Vican.

U tom je postupovniku opisano što student, ali i nastavnici moraju učiniti prije obrane, tijekom, ali i nakon obrane. Dokument možete pronaći na dnu ovog teksta. Njime je propisano da se obrane završnih i diplomskih radova obavljaju na sustavima MS Teams ili Skype korištenjem odgovarajuće potpore.

Kako nam je rekla rektorica Vican, bude li potrebno isti će se postupovnik primijeniti i na doktorskim studijima.

Bude li potrebe za ispitima u kolovozu, ne bi smjelo biti problema

Nastavu na daljinu na Sveučilištu u Zadru održavaju na nekoliko platformi. Najčešće i najintenzivnije se koriste MS Teams i Zoom platforme za sinkronu komunikaciju i odvijanje nastave, te Merlin sustav za, uglavnom, asinkronu interakciju među studentima i nastavnicima.

Kada je riječ o ispitima, Vican je rekla da ne vidi razlog zašto se oni ne bi mogli polagati i u kolovozu.

– Ispiti će se održati iz onih kolegija koji uspješno završe online nastavu do 10. lipnja. S obzirom da je riječ o različitim studijima, stručna vijeća odjela će razmotriti realizaciju nastave iz pojedinih kolegija, te mogućnosti polaganja ispita na daljinu. U svakom slučaju sugeriramo više ispitnih termina u ljetnom ispitnom roku. Osobno ne vidim nijedan razlog da se ispiti ne polažu i u kolovozu bude li potrebno, posebice studenti druge godine diplomskog studija koji završavaju svoj studij ili odrasle osobe na izvanrednim studijima i tečajevima. Budući da je, ponavljam, najveći broj studenata izvan Zadarske županije, te su korisnici privatnog smještaja, strpljivo ćemo pričekati kolovoz i donijeti upute o polaganju ispita u rujanskom ispitnom roku. Ako neki kolegiji ne budu realizirani u cijelosti (primjerice, vježbe i terenski rad iz agronomije, vježbe na simulatoru za studente nautike, terenski rad na studiju arheologije i dr.), nositelji kolegija će nerealizirane kolegije ili dijelove kolegija prenijeti u novu akademsku godinu, otkrila nam je Vican.

*Ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

Na ovom sveučilištu obrane završnih i diplomskih se održavaju online, evo kako su to uredili
Share via
Copy link
Powered by Social Snap