Pretraga

Ovu zemlju čeka kaos, 70.000 sveučilišnih profesora kreće u štrajk: Žele veće plaće, sigurnije ugovore…

A- A+

Oko 70.000 britanskih sveučilišnih profesora i istraživača krenut će u štrajk krajem mjeseca. Bune se zbog malih plaća, nesigurnih radnih odnosa i rezova koje će ih dočekati u mirovini. Nisu jedini koji će štrajkati. Pridružit će im se medicinske sestre, a možda uskoro i učitelji te nastavnici u školama.

nastavnica piše na ploči

Ilustracija: Pexels

Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti najveći do sada štrajk sveučilišnih profesora i istraživača. Njih najmanje 70.000 moglo bi ove zime štrajkati. Prema pisanju Guardiana, nezadovoljni su plaćama, radnim uvjetima, ali i mirovinom koju dobiju nakon karijere provedene u akademiji.

Štrajkat će krajem mjeseca

Sindikat sveučilišta i visokih škola najavio da će štrajkati 24., 25. i 30 studenog. Među štrajkašima će se naći zaposlenici 150 sveučilišta diljem Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sindikat je istaknuo da će najavljeni štrajk pogoditi oko 2,5 milijuna studenata koji studiraju na visokim učilištima u državi. No, prekidi u nastavi mogu se izbjeći ako poslodavci budu djelovali brzo i poboljšaju ponude za zaposlenike u resoru.

– Ako to ne učine, štrajk će eskalirati u novoj godini, a uslijedit će i bojkot ispitivanja te ocjenjivanja, najavili su iz Sindikata.

Pridružit će im se i prosvjetari

Kako piše Guardian, sveučilišni profesori, istraživači i knjižničari nisu jedini koji će štrajkati. Njima će se najvjerojatnije pridružiti i zaposlenici visokih učilišta za primalje i medicinske tehničare. Čekaju se rezultati njihovog internog referenduma krajem ovog tjedna.

Izdvojeni članak

Vlada i sindikati potpisali sporazum o povećanju plaća, Šprem: Rast osnovice u 12 mjeseci je 12,44 posto

Osim medicinskih sestara i primalja, u nadolazećoj se godini očekuje da će se štrajku pridružiti učiteljice i nastavnice iz školstva. Poštanski radnici već su u štrajku, a zaposlenici željeznica imaju novi referendum, piše Guardian, koji će odrediti hoće li biti štrajka u još jednoj rundi.

Manje plaće, nesigurni ugovori, rezovi na mirovine

Sindikat sveučilišta i visokih škola traži veće plaće zbog krize s povišenim troškovima života. Ove godine dobili su već povećanje od 3 posto, no traže još jedno povećanje. Osim toga, nezadovoljni su i zbog nesigurnosti koju im pružaju ugovori u visokom obrazovanju.

Što se tiče mirovina, davanja su se od strane poslodavaca ove godine smanjila. Sindikalisti traže da se ta odluka povuče jer bi u protivnom sveučilišni profesori i istraživači mogli izgubiti oko trećinu iznosa koji su trebali dobivati kada odu u mirovinu.

– Kampusi diljem Ujedinjenog Kraljevstva uskoro će dočekati štrajk razmjera kakav još nismo doživjeli. Sedamdeset tisuća zaposlenika, profesora i osoblja će izaći van i jasno dati do znanja da odbijaju prihvatiti manje plaće, rezove na mirovine i nesigurne radne odnose, rekla je Jo Grady, glavna tajnica Sindikata sveučilišta i visokih škola u Ujedinjenom Kraljevstvu.

nastavnica piše na ploči
Share via
Copy link
Powered by Social Snap