U paviljonu na Šari šetkao ogromni štakor: Studenti preneraženi, a očitovao nam se i SC

Jedan nerado viđeni gost, jučer se našao u prvom paviljonu Studentskog doma Ante Starčević, znanom i kao Šara. Ogromni štakor valjao se na stiroporu kod stepeništa, što je većinu studenata prenerazilo, dok su ga oni hrabriji snimili i fotografirali. S obzirom da su se štakori minimalno dva puta pojavili na Šari u zadnje dvije godine i da su te životinje prijenosnici uzročnika raznih bolesti, tražili smo očitovanje SC-a o ovom slučaju.

foto: Marko Meštrović

Iz Studentskog centra Zagreb nam odgovaraju da su deratizaciju i ostale mjere za suzbijanje nametljivih glodavaca proveli u ovom mjesecu! Ipak, snalažljivi prijenosnik bolesti se prikrao u prostorije doma.

Obavljeni pregledi i preventivne mjere, ali nije bilo dovoljno

Studentskim domom Šara haraju 'docimeri' iz pakla: Zgroženi studenti po sobama i kupaonicama nalaze mrtve miševe

– Studentski centar u Zagrebu poduzima sve zakonski propisane mjere koje uključuju složene i pažljivo planirane cjelovite preventivne i kurativne mjere deratizacije cjelokupnog prostora paviljona i okoliša u cilju smanjenja populacije štetnih glodavaca ispod praga štetnosti, zaustavljanje razmnožavanja ili potpunog uništenja nazočne populacije štetnih glodavaca koji su, kako je poznato prirodni rezervoari i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti. Navedene mjere podrazumijevale su pregled svih zajedničkih prostorija doma, fasade, tehničkih etaža, i pregled svih kanalizacijskih otvora, kao i potrebna eventualna sanacija istih. Za provedbu postupaka deratizacije korištene su preventivne tehničko higijenske mjere kako bi se stvorili nepovoljni uvjeti za ulazak i razmnožavanje glodavaca, fizičko-mehaničke i kemijske metode korištenjem meka ili mamaca s rodenticidima na bazi antikoagulanata. Studentski centar proveo je početkom svibnja 2019.  zakonski propisane mjere obavezne proljetne deratizacije studentskog naselja Ante Starčević preko ugovorne tvrtke Zagrebački ekološko sanitacijski higijenski servis d.o.o. – ovlaštena tvrtka za provedbu mjera DDD-a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i podzakonskim aktima, detaljno nam pojašnjavaju mjere pregleda, prevencije i zaštite od pojave glodavaca iz Studentskog centra u Zagrebu.

Neškodljvom metodom brzom akcijom odstranjen štetnik

Nakon što su nam objasnili sve metode koje se koriste kako bi se pojava štetnika i prijenosnika bolesti svela na minimum, iz SC-a su komentirali i konkretni slučaj.

– Na poziv stanara doma koji su uočili štetnika – glodavca u hodniku prvog paviljona uhvaćenog mehaničkom metodom (ljepilo), odmah se pristupilo neškodljivom odstranjivanju štetnika iz hodnika od strane ovlaštenog djelatnika, te je provedena propisana dezinfekcija kako bi se umanjila mogućnost sumnje na širenje bolesti. Zbog svega navedenog pozvana je ugovorna tvrtka koja je izvršila provjeru učinkovitosti provedene akcije te izvršila dodatnu kontrolu postavljenih mamaca, umiruju studente iz Studentskog centra.

Pojavu štakora pospješuje i neodgodovrno ponašanje stanara prema otpadu

[FOTO] Stanari doma na Šari imaju vrlo neobičnog susjeda

S obzirom na spomenuti slučaj pojave štakora na Šari iz prošle godine pa opet sada, pitali smo SC kako to da se ovi glodavci tamo pojavljuju neobično često.

– Razlozi pojačane pojave štetnika – glodavaca su višestruki: neuobičajene vremenske prilike za godišnje doba, okolišne značajke, neodgovorno ponašanje stanara prema otpadu, itd. Pojava štetnika – glodavaca uobičajena je pojava koja se periodički ponavlja nakon određenog broja godina. Studentski dom Ante Starčević nalazi se u izrazito nepovoljnoj okolini budući se u njegovom susjedstvu nalazi neuređeno i zapušteno zemljište (bivši rasadnik), na kojem se nalaze odložene veće količine različitih vrsta otpada što uvelike doprinosi razmnožavanju glodavaca i drugih divljih i domaćih životinja. U više navrata uprava Studentskog centra u Zagrebu ukazivala na ovaj problem kod nadležnih vlasti, ali do danas nije došlo do konačnog rješenja navedenog problema, upozoravaju iz Studentskog centra.

Na kraju nam pojašnjavaju i da konstantno nastoje osluškivati potrebe i probleme studenata i rješavati ih u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima.

– Studentski centar u Zagrebu kao pružatelj usluga Smještaja i Prehrane studenata u stalnom je kontaktu s korisnicima svojih usluga i osluškuje želje i probleme koji ih muče te pokušava u okviru zakonskih i svojih mogućnosti otkloniti sve probleme te udovoljiti željama studenata kako bi im se olakšalo studiranje u gradu Zagrebu, zaključuju svoje očitovanje iz SC-a.

Odgovori