Pretraga

Pripremite se za PBF verziju kemije uz našu platformu za učenje

A- A+

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu nudi svojim studentima, ponajviše brucošima, tim nevinim dušama, fantastičan svijet ne jedne, već četiri vrste kemije.

H20: Just Add Water

H20: Just Add Water | screenshoot iz serije

Neovisno o tome pripremali se vi za ispit iz kemije na spomenutom fakultetu ili ovogodišnju maturu iz najdražeg vam predmeta, ovaj će vam tekst sa svojim popratnim pitanjima pomoći u svladavanju gradiva.

Ljepota br. 1 – opća kemija

Recimo samo da se opća kemija ne šali sa svojim nazivom. Možda malo zastrašuje, ali uistinu nudi za svakoga ponešto. Garantira vam da ćete u nekome segmentu pronaći svoj izvor sreće ili još dublji ponor patnje.

Ako zanemarite kratak osvrt na povijest kemije ili teoriju toga da je eksperimentalna znanost, otkrit ćete lijepi, lagani svijet tvari, atoma, osnovnoškolskih formula i kemijskih jednadžbi za čije rješavanje nije potrebna uporaba kalkulatora.

Kada saznate kako se spojevi imenuju i kako se jedinice preračunavaju, slijedi jedno dugo putovanje strmom cestom razvoja modela atoma. Dok ste zauzeti računom nakon usvojene teorije pripreme otopina točnoga sastava, slijede vam empirijska pravila topljivosti ionskih spojeva.

Lewisove strukturne formule, zajedno s kemijskim vezama ne daju nimalo laganu dobrodošlicu u stehiometrijski račun, koji ionako nema veze s njima. Kinetika ili ravnoteža, nije bitno, mora se računati i jedno i drugo.

Spas se možda krije u kiselinama i bazama, ali to je samo uzaludno nadanje. Čak bi i bilo sigurno utočište da se ne dotiče ravnoteža u njihovim vodenim otopinama. No za sve spomenuto postoje zadaci za vježbu, tako da nema razloga za prizivanjem briga.

Radost br. 2 – fizikalna kemija

Još jedna vrsta kemije, koja kao da je zabavnija uz provođenje i ispitivanje znanja vježbi koje se dotiču adsorpcije, kalorimetrije, konduktometrije i krioskopije. Rade se i dijagram vrelišta, emulzije, elektromotorna sila, napetost površine i viskoznost.

Učeći ovu kemiju, vaše će se stanje uma upoznati s i biti primorano napraviti mjesta za plinove i plinske zakone, zapravo formule. Cijelu onu pričicu s napisanim formulama ili žutim tablicama slobodno zaboravite. A i ne treba vam ako se vodite razumijevanjem, a ne stopostotnom pouzdanošću u mogućnosti korištenja dodatne opreme.

Spontana promjena, nespontana, zakoni termodinamike, cijela ona priča s entropijom i mijenjanjem temperature sustava traže novo utočište u novim mladim nadama.

Ako ste mislili da ćete izbjeći ravnoteže, prevarili ste se. Kemijski potencijal ravnoteže i fazne ravnoteže budno čekaju, uz kinetiku kao stražara. Fenomeni prijenosa i disperzni sustavi mijenjaju perspektivu, ali je subjektivno da li ta perspektiva vodi k boljemu ili ne.

Blagostanje br. 3 – analitička kemija

Analitička kemija je ona vrsta kemija koja vas napadne, ali se ne branite, bilo jer želite da vas dokrajči ili mislite da ste snažniji od nje. Svi odjednom imaju goruću želju da budu Herkules.

U svijetu analitičke kemije čekaju vas metode analize i puno, puno računanja i dugog, dugog čekanja da pokus završi. Nakon što se upoznate s gravimetrijskim metodama analize, možete prijeći na uvod u volumetriju.

Volumetrijske metode analize uključuju: kiselinsko–bazne titracije, titracije poliprotonskih kiselina, oksidacijsko-redukcijske titracije. Jasno, tu su još i kompleksnometrijske i taložne titracije. Ma same podjele. I za svaku će vam podjelu dobro doći poznavanje matematike i uporaba kalkulatora, kao što je konstantan slučaj u učenju kemije.

Puno je kemija, puno je računanja, ali je isto tako i puno pitanja pod kategorijom PBF – dijeljenje znanja na našoj platformi za učenje.

Pripremite se za PBF verziju kemije uz našu platformu za učenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap