Pretraga

Pernar došao na blokadu Hrvatskih studija, no nitko se nije htio fotkati s njim

A- A+

Blokada zbog izglasavanja nulte kvote za studij Filozofije na Hrvatskim studijima nastavljena je i danas. Studenti su blokirali sva dosadašnja predavanja, a stiglo im je i pismo podrške kojeg je potpisalo 227 bivših studenata. Posjetio ih je i zastupnik Ivan Pernar, no studenti se nisu željeli fotografirati s njim, pa je pred vratima zgrade Studija ovoga puta pozirao sam.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Studenti Hrvatskih studija nastavljaju svoju blokadu radi izglasavanja nulte kvote za upis studija Filozofije. Sva današnja predavanja prekinuli su, a u prostorijama udruga koje djeluju pri Studijima, održali su vlastita alternativna predavanja.

Četvrti dan blokade obilježen pjesmom i Pernarom

Dio profesora i sam je unaprijed obavijestio studente da su predavanja zbog blokade otkazana. Podsjećamo, još jučer su nastavnici Studija izglasali održavanje štrajka zbog, kako sami kažu, nepravednih odluka Uprave i Sveučilišta. 

Društvenim se mrežama proširio i mail predstojnika Odsjeka za filozofiju Tomislava Janovića, kojim pročelnika Grčevića optužuje za cenzuru i hakiranje službenih stranica svojih kolega.

– Poštovani privremeni pročelniče HS-a! Cenzurirati i ‘hakirati’ službene internetske stranice svojih kolega? Danas? 2017? Na jednoj akademskoj ustanovi? Znamo da Vam neki naši sadržaji smetaju, ali tako nešto nije dostojno jednog dekana (makar i neizabranog i nepodržanog od njegovih kolega). Pa nismo u ratu ili izvanrednom stanju. Osim toga, kao što će Vam reći bilo koji student (a pogotovo studenti komunikologije), takvi potezi mogu imati samo kratkoročan učinak, a u pravilu se okreću protiv onoga tko im pribjegava. Zato se, lijepo Vas molimo, urazumite i prepustite uređivanje mrežnih stranica Odsjeka za filozofiju samim njegovim članovima koji su dovoljno odgovorni da sami znaju što smiju, a što ne smiju na njih stavljati, a Vi se prepustite pročelničkim poslovima; siguran sam da ih ovih dana imate više nego dovoljno, stoji u mailu kojeg potpisuje Janović. 

Studente je danas posjetio i zastupnik Ivan Pernar, a prije njegova dolaska studenti su odlučili da se nitko od njih neće slikati s Pernarom. 

– Čuli smo da će nas posjetiti Pernar. Ovim putem želimo naglasiti da je Studentski sabor izglasao da ne želimo da itko dolazi kao politička osoba, ali su svi pozvani da nas podrže kao građani! Također, izglasali smo da se nećemo slikati s Pernarom, obavijestio je Studentski sabor. 

Tako je i bilo, pa je zastupnik Pernar ovoga puta za svoje vjerne fanove na društvenim mrežama pozirao sam.

Četvrti dan blokade uglavnom je bio obilježen pjesmom, a Studentski sabor je za danas u 19:30 najavio i ‘Blokadni party studenata Hrvatskih studija’, koji će se održati u prostorijama udruga.

Izdvojeni članak

Odlučeno je: Profesori Hrvatskih studija idu u štrajk!

Podrška 227 bivših studenata

Podrška blokadi stiže i od bivših studenata Hrvatskih studija. Njih 227 potpisalo je pismo upućeno studentima, ali i profesorima Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija. Pismo vam prenosimo u cijelosti. 

– Poštovani profesori Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija u Zagrebu, poštovani studenti, potaknuti recentnim zbivanjima usko vezanima uz rješavanje pravnog statusa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, koja su epilog dobila u uvođenju nulte kvote za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog studija filozofije u ak. god. 2017./2018., eskalaciji blokade nastave i neizvjesnoj budućnosti trenutačno zaposlenih profesora na Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija, ovim vam putem izražavamo punu podršku u svim aktivnostima koje ocijenite potrebnima, u legitimnim okvirima, a koje bi mogle pridonijeti konstruktivnom raspletu nastale situacije. 

Kao bivši studenti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu različitih studijskih usmjerenja, izražavamo zabrinutost zbog odluka, kao i odabira metoda za njihovo provođenje, od uprave Sveučilišta/Rektorata. Ujedno smatramo da ne odgovaraju demokratskim načelima i ne njeguju kulturu dijaloga za koju smo se svi, kao pripadnici akademske zajednice RH, dužni zalagati.

Sudeći prema dosadašnjim, već nažalost realiziranim i za budućnost Hrvatskih studija pogubnim potezima, smatramo da je strahovanje za status i opstojnost drugih odsjeka Hrvatskih studija, od kojih posebno ističemo psihologiju, sociologiju, povijest i komunikologiju, opravdano, kao i briga za ugled i kredibilitet stečenih diploma studenata Hrvatskih studija, neovisno o studijskome usmjerenju. 

Ovim putem javno pozivamo i ostale bivše studente Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a koji u ovome trenutku nisu potpisnici pisma podrške, na iskazivanje solidarnosti profesorima, kao i studentima pred kojima stoje još brojni studijski izazovi i obveze.

U nadi da ćemo zajedničkim nastojanjima i uzajamnom podrškom doći do konačnog rješenja u interesu svih involviranih strana, izražavamo spremnost na sudjelovanje u zaštiti ugleda najbolje ocijenjenog društveno-humanističkog studija u Hrvatskoj, poručuju bivši studenti Hrvatskih studija.

Copy link
Powered by Social Snap