Pretraga

Pet jeftinih destinacija koje će vas oduševiti

A- A+

Volite putovati, a nemate novca? Mi vam donosimo pet potencijalnih destinacija koje možete posjetiti s manje sredstava i istovremeno se sjajno zabaviti. Na našoj listi nema Londona, Rima, Pariza, ali slijedeći je otkrit će te skrivene čari Europe.

Svi dobro znaju da fraze ‘studentski budžet‘ i ‘luksuzna putovanja’ ne idu zajedno, no nedostatak novca ne znači da ne morate uživati u europskim destinacijama tijekom tog perioda. Naravno, kad se spomenu putovanja Starim kontinentom većini na um prvo padaju Rim, London, Pariz, Beč.

Ipak mnogi zaboravljaju kako europski kontinent krije mnoge manje razvikane, a opet fantastično lijepe i uzbudljive destinacije koje vam mogu pružiti vrhunski provod za manje novca.
Gradovi Zapadne Europe zbog visokog standarda njenih građana mnogo su skuplji od onih na istoku ili pak zemalja koje su do 90-ih bile iza ‘željezne zavjese’. Upravo zbog toga donosimo vam pet destinacija koje će vam se zasigurno isplatiti.

Izdvojeni članak

Nakon brojnih putovanja svijetom grupa prijatelja patentirala uređaj koji pritiskom na gumb prevodi s 25 jezika svijeta

Prag – ljepotan na Vltavi

Češka prijestolnica često je odredište hrvatskih maturanata, ali nerijetko im ostaje zamagljena alkoholnim parama dobrog i jeftinog piva. Osim vrhunskog piva, Prag ima mnogo toga za ponuditi. Naime, prekrasna arhitektura, impozantni mostovi i kolosalne crkve priskrbile su mu nadimak Rima Istočne Europe.

Posebno vrijedan pažnje je dobro očuvani srednjovjekovni centar grada. Mnoštvo muzeja očarat će i najzagriženije ljubitelje povijesti, a one romantičnije privući će činjenica da Prag živi zagrljen s Vltavom.
Nije na odmet spomenuti kako se do glavnog grada Češke može doći prilično jefitino autobusom, ali i vlakom.

Kao Munchen samo jeftinija, to je Bratislava

Bratislava se ne može pohvaliti raskošnom arhitekturom kao što je to slučaj s Pragom, no ipak ima svoje adute. Dovoljno je naglasiti da za svega pet eura po noći možete pronaći hostel, a ukoliko ste ljubitelj piva i opuštenih razuzdanih zabava, slovačka metropola ih ima na pretek.
Bratislava postaje sve popularnija među mladim američkim turistima koji si ne mogu priuštiti lumpovanje po skupim njemačkim gradovima pa radije biraju jeftinije, ali pitomije gradove slavenskog dijela srednje Europe.

Možda najbolja opcija je povezati Prag i Bratislavu i u jednom điru obići obje destinacije. U svakom slučaju financijski je podnošljivo, a isplativije je nego da ih posjećujete pojedinačno.

Izdvojeni članak

Tips ‘n’ tricks za putovanja sa studentskim budžetom

Krakow – poljski biser

Drugi najveći poljski grad malo je dalja destinacija, no sjajna je prilika za sve one koji se ne boje noći provedene u vlaku. Smješten na jugu ove goleme europske zemlje, Krakow je jedan od najljepših gradova Europe što potvrđuje i činjenica da je povijesna gradska jezgra 1978. godine prva uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi.

Osim niza renesansnih građevina, pažnje je vrijedan i rudnik soli Wieliczka. Nedaleko od Krakowa nalaze se i Katowice, bivši industrijski grad u kojem se danas razvija vrlo zanimljiva kulturna i arhitektonska ponuda.
Cijene u Krakowu nisu pretjerano visoke te su prihvatljive čak i za budžet studenata iz Hrvatske, a ovaj grad je već 40 godina pobratimljen s našim Zagrebom.

Izdvojeni članak

Maturalac u Slavoniji skuplji nego u Turskoj!

Albanija – iznenađenju u susjedstvu

Rijetko tko na spomen Albanije u Hrvatskoj pomisli na turističke provode, no činjenica je da ova istočna zemlja ima što ponuditi. Naravno, neće to biti doživljaj kao u zapadnim metropolama. Nećete uživati u građevinama poput Eiffelova tornja ili Big Bena, ali osjetit ćete kako diše ova, za nas još uvijek neistražena, zemlja.

Osebujna povijest i iznimno srdačni ljudi u kombinaciji s pomalo iznenađujućim arhitektonskim rješenjima i niskim cijenama mogle bi od posjeta Albaniji učiniti jedno vrlo zanimljivo iskustvo.

Skopje za nekonvencionalan provod

Hrvati na sličan način vide i makedonske turističke perjanice. Ohrid i Skopje dvije su destinacije koje u svakom slučaju vrijedi posjetiti pogotovo što je za to potrebno vrlo malo novca. U glavnom makedonskom gradu ne zna se što je pristupačnije – hrana, smještaj ili prijevoz.
I da, uživat ćete u sjajnom noćnom provodu, a osim toga možete se dobro zabaviti prebrojavajući brojne spomenike koji su podignuti u metropoli nekadašnjih zemljaka.

Pomalo ekscentričan pristup arhitekturi i vrhunska gastronomska ponuda ostat će vam u dugo u sjećanju.
Ako vam je pak više stalo do prirodnih ljepota, Ohrid je mjesto koje ne smijete zaobići.

Copy link
Powered by Social Snap