Pretraga

Pet mitova o studiranju

A- A+

Kada prelazite iz srednje škole na fakultet glava vam je puna informacija koje ste prikupili od roditelja, profesora, prijatelja i drugih. Neki od savjeta koji ćete dobiti će biti odlični, ali naići ćete i na mnogo popularnih mitova koji će vam dati lažnu ideju o tome kako zapravo izgleda studiranje.

Kao i o svim stvarima u životu, postoje  mitovi i o studiranju. U vašoj glavi vjerojatno postoji slika toga kako bi trebalo izgledati vaše pohađanje fakulteta, na osnovu sve onog što ste čuli, no nije uvijek baš tako. Donosimo pet mitova o studiranju.

Izdvojeni članak

Stvari koje vam nitko neće reći o prvoj godini faksa

Traje pet godina

Ovo je istina u većini slučajeva, no mnoštvo je primjera koji pokazuju da studiranje može trajati i duže. Nemojte si u glavi računati koje ćete dobi biti kad završite fakultet, jer se svašta u međuvremenu može izdogađati. Toliko računati unaprijed ne možet biti dobro.

Mudro izaberite smjer

Kad ste u srednjoj školi, osjećate pritisak da odmah odlučite što točno želite biti u životu. Isto vrijedi i za odluku oko smjera koji ćete na kraju završiti. Nemojte se previše živcirati oko toga, jer čak trećina diplomaca završi na poslu koji nije striktno vezan za smjer koji su na fakultetu završili. U nekim industrijama je smjer naravno vrlo bitan, no to nije slučaj kod svih.

Kad završite fakultet pronaći ćete super posao

I sami ste svjesni koliko je u ovo vrijeme ovakva izjava pomalo smiješna. Fakultetska diploma danas ne garantira nikakav posao, jer je tržište rada takvo, a pojedinci se moraju boriti i gristi kako bi se istakli pred drugima. Na svojoj karijeri počnite raditi što prije, i ostvarujte ciljeve koji će vam nakon diplomiranja pomoći da brže nađete posao.

Izdvojeni članak

Kako preživjeti status brucoša

Ocjene su bitne

Kada pogledate veliku sliku, ocjene i nisu najbitnija stvar u vašem indeksu. Poslodavci najčešće ne gledaju prosjek koji ste ostvarili na kraju, već vaša druga postignuća, vještina, aktivnosti i iskustva.

Ne možete staviti cijenu na obrazovanje

Naravno da možete. I danas je to visoka cijena. Studenti u Americi debelo se zadužuju kako bi završili fakultet, što kod nas još nije slučaj, no cijene ipak nisu tako niske. Sintagmu ‘Ne možete staviti cijenu na obrazovanje’ fakulteti vole koristiti kako bi opravdali visoke troškove akademskih godina.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap