Pretraga

Pet najvažnijih koraka za upis na američka sveučilišta

A- A+

Na Institutu za razvoj obrazovanja u četvrtak su održana besplatna obrazovna savjetovanja za studiranje u inozemstvu. Srednjoškolci, studenti i ostali zainteresirani kandidati mogli su kroz radionice saznati ključne informacije o polaganju standardiziranih testova, kako napisati prijavni esej te kojih je pet ključnih koraka za povoljan odlazak na studij u SAD.

Za svakog tko se odluči na studiranje u inozemstvu najvažnije je kvalitetno riješiti standardizirane testove, kao što su TOEFL, IELTS, GMAT i slični. Osim toga, važno je napisati i kvalitetan prijavni esej. Međutim, studiranje u SAD-u posebna je priča.

Da bi se obrazovali u jednom od najboljih sustava visokog obrazovanja potrebno je uložiti više pripreme i istraživanja. Najlakše je vrhunskim sportašima. Američka sveučilišta shvatila su da Hrvatska ima bezbroj vrhunskih talenata pa su se i sama počela javljati najboljima kako bi ih što prije privukli u svoje okrilje.

Izdvojeni članak

Iz Zagreba u Oklahomu: Brucošica otkriva kako do studija u Americi

‘Kao i svakom hrvatskom studentu, problem će najviše biti pare’

Svima koji si mogu priuštiti desetke tisuća dolara godišnjih troškova, također je nešto lakše, međutim, kroz brojne stipendije i izvore financiranja, studiranje u SAD-u moguće je i za prosječne učenike te studente iz Hrvatske.

– Kao i svakom hrvatskom studentu, problem će najviše biti pare. Ako odaberem ‘master’ koji traje godinu dana, mislim da se sve to, s troškovima života, studiranja, školarinom, može uokviriti na nekih 30.000 dolara, računa Iris, koja je solidan student i bez 5.0 prosjeka očekuje da će si uspjeti osigurati i stipendiju, koja bi joj znatno umanjila ukupne troškove života na američkim sveučilištima.

Prilikom pripreme za studij u SAD važno je odrediti svoje prioritete te dobro istražiti studijske programe i mogućnosti financiranja. Nakon toga slijedi registracija na program te prijava za američke vize, a posljednji korak su slatke brige, priprema za put preko Atlantskog oceana.

Izdvojeni članak

Studentica arhitekture u SAD-u: Ogromnu razliku čine motivirani profesori

Zbog skupih školarina za hrvatske studente je najvažnije osigurati stipendije

Za hrvatske studente i srednjoškolce najvažnije su stipendije, jer je obrazovanje u SAD-u prilično skupo, ali ne i ako se dobro pripremite i pronađete adekvatne potpore. Potragu za visokim stipendijama olakšat će vam izvrnost u ocjenama, posebne potrebe, a najviše sportski talent.

Međutim, vrlo važna su i motivacijska pisma te pisma preporuke. Uz školske i sportske uspjehe, možete si osigurati potporu kroz kvalitetne ciljeve, izvannastavne aktivnosti te preporuke profesora ili poslovnih suradnika.

– Ono što mi nastojimo je informirati studente, srednjoškolce i ostale kandidate koji se prijavljuju pa da dobro istraže svoje mogućnosti kako bi troškove smanjili na minimum. Najbolji primjer je jedna međunarodna studentica koja se financira iz pet različitih izvora i na  taj način, ne samo da je pokrila sve svoje troškove studiranja i života, nego si je zapravo osigurala lagodan život, objasnila nam je Maja Balen iz Instituta za razvoj obrazovanja kako je u SAD-u moguće jako povoljno proći uz kvalitetan pristup i pripremu.

Diplomski studiji nude više izvora financiranja

Na predavanju u IRO-u Balen je istaknula kako obitelj svakako mora pomoći, ali što je viša razina obrazovana, to je manji pritisak, jer se pojavljuju sve brojnije mogućnosti za financijske potpore. Osim stipendija, koje si možete osigurati prilikom prijava, postoji šansa da vas oslobode školarina.

Ako se pokažete na predavanjima, vrlo brzo možete postati asistent u nastavi pa već tako možete uštedjeti desetak ili više tisuća dolara.

Osim toga, možete postati i asistent u istraživanju, kao što je to uspjelo našoj studentici arhitekture, koja kroz tu potporu dobiva minimalnu američku plaću, ali i punu školarinu. Pri tome morate računati da se na vas stavlja veliko opterećenje i puno posla, jer naravno da u SAD-u na kraju ipak ništa nije besplatno.

Izdvojeni članak

Na Tjednu međunarodnog obrazovanja saznajte 5 ključnih koraka za upis na američka sveučilišta

Američko sveučilište u Europi nudi pune i djelomične stipendije

Za one kojima je SAD ipak predalek svijet postoji i opcija za studiranje na američkom sveučilištu u Europi. Central European University u Budimpešti nudi za međunorodne kandidate pune i djelomične stipendije pa je zbog toga jedan od najpopularnijih opcija na europskom kontinentu.

– Moja topla preporuka svim studentima je da se raspitaju oko mogućnosti stipendiranja i odlaska na studij u Budimpeštu. Riječ je o jednom od najbolje rangiranih europskih sveučilišta u društvenim znanostima, koje otvara brojne mogućnosti daljnjeg razvoja karijere u tom području, međunarodnim odnosima, nevladinim organizacijama i slično, rekao nam je Saša, koji je magistrirao međunarodne odnose na tom američkom Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti

Copy link
Powered by Social Snap