Pretraga

Peti dan blokade obilježen pjesmom: O Hrvatskim studijima piše se i u SAD-u

A- A+

Premda velik dio studenata Hrvatskih studija danas nema predavanja, društvenjaci ne posustaju u blokadi, pa su se na borongajskom kampusu okupili i danas. Pjesmom nastavljaju svoj zahtjev za ukidanjem odluke o nultoj kvoti za upis studija filozofije i ostavkom Uprave Studija koja je sudjelovala u donošenju iste. Podrška im je danas stigla od strane bivših članova predsjedništva DSP ‘Ivan Lučić – Lucius’ i Centra za ženske studije, a o blokadi je na svom portalu, specijaliziranom za vijesti iz filozofije, pisao i jedan profesor iz SAD-a.

Foto: Facebook/ Studentski sabor

Iako u brojčano nešto manjem stanju od prethodnih dana, peti dan zaredom studenti Hrvatskih studija blokiraju nastavu. Petak im je bio obilježen pjesmom, od kojih su čak dvije bile upućene rektoru Borasu.

Predavanje o filozofiji 

Oko podne, nakon što je blokirana nastava, studentima je profesor Pavel Gregorić održao predavanje. Studentima je govorio o svojim počecima i Odsjeku filozofije na Hrvatskim studijima te o važnosti studija filozofije općenito.

– Danas nam je profesor Gregorić pričao o filozofiji, studiju filozofije, situaciji na HS i uspjehu naših studenata filozofije. Pojasnio nam je razliku između kontinentalne i analitičke filozofije, podsjetio nas na međunarodnu suradnju odsjeka za filozofiju i na veliki trud i rad koji je doveo do prepoznatljivosti filozofije na HS. Ne damo našu filozofiju, poručili su studenti.

Bivši članovi predsjedništva DSP ‘Ivan Lučić – Lucius’ podržali studente

Tijekom dana ih je obradovala vijest kako su im podršku pružili nekadašnji članovi predsjedništva Društva studenata povijesti ‘Ivan Lučić – Lucius’. 

– Studentima i profesorima koji su se proteklih nekoliko mjeseci borili najprije za status Hrvatskih studija, a zatim i protiv uvođenja nulte kvote na studiju filozofije za narednu akademsku godinu čestitamo na hrabrosti i ustrajnosti te pružamo ruku podrške u njihovim aktivnostima. Smatramo da je ova situacija već dovoljno naštetila zaposlenicima i studentima Hrvatskih studija te se iskreno nadamo da će uskoro biti razriješena u njihovu korist. Isticanje studija filozofije na Hrvatskim studijima kao „viška“ bez prethodne analize i temeljite usporedbe s drugim studijima nepravedno je, neopravdano i u najmanju ruku diskutabilno. Privatni interesi pojedinaca ne mogu i ne smiju nikada biti stavljeni ispred obrazovanja, a političkim podjelama nije mjesto u obrazovnim institucijama, poručili su studentima. 

Izdvojeni članak

Hodnicima Hrvatskih studija orila se pjesma upućena rektoru Borasu

Vijest o blokadi stigla i do SAD-a 

Podrška studentima koji se bore za poništavanje odluke o nultoj upisnoj kvoti za studij filozofije stigla je i od strane Centra za ženske studije. 

– Centar za ženske studije izražava punu podršku studentima/cama i profesorima/cama Hrvatskih studija u svim legalnim i legitimnim aktivnostima koje bi mogle dovesti do rješenja niza problema na koje studenti i studentice i njihovi profesori već duže vrijeme upozoravaju. Niz netransparentnih i nelegalnih odluka kompromitirale su akademske vrijednosti i demokratska načela upravljanja sveučilišnom ustanovom. Izvrsnost cjelovitog studijskog programa Hrvatskih studija, potvrđena i prilikom reakreditacije, pokazuje nužnost da se Hrvatskim studijima osigura pravni status fakulteta koji će jamčiti upisne kvote na svim studijskim programima. Ovim putem podupiremo zahtjeve Studentskog sabora Hrvatskih studija i nastavak blokade nastave kao zadnjeg vida obrane demokratskih vrijednosti na Sveučilištu, poručili su iz Centra. 

O blokadi Hrvatskih studija piše se i u SAD-u, na portalu Daily Nous koji se bavi vijestima iz filozofske profesije. Portal je pod uredničkom rukom Justina Wienberga, profesora filozofije na Sveučilištu u Južnoj Karolini. Do profesora je stigla peticija sa Sveučilišta u Budimpešti koju je do sada potpisalo 1.300 osoba, a urednik portala zamolio je sve koji znaju nešto o tomu što se točno u Zagrebu događa, da ga informiraju. 

Blokada je na Studentskom saboru izglasana i za ponedjeljak.