Pretraga

Pitali smo HZJZ zašto su faksevi i dalje zatvoreni dok škole i kafići rade, ovo je njihov odgovor

A- A+

Vlada je proteklih tjedana odlučila popustiti neke epidemiološke mjere. Većina učenika vraćena je u klupe, otvorile su se teretane, kladionice, terase kafića, mladi se masovno okupljaju na javnim povrišnama. No, fakulteti ljetni semestar većinski započinju – nastavom na daljinu. Razlog: na snazi su i dalje preporuke HZJZ-a koje nalažu da se samo praktični dio nastave na visokoškolskoj razini provodi u prostorijama fakseva. Pitali smo HZJZ zašto se fakulteti ne otvaraju te kada namjeravaju mijenjati te preporuke.

Foto: Unsplash

Ovoga tjedna na većini studija započeo je ljetni semestar, a sveučilišta i brojni fakulteti nastavu provode prema preporukama HZJZ-a iz studenog. One, pak, nalažu da se nastava organizira u potpunosti na daljinu, s izuzetkom praktične nastave, terenske ili vježbi.

Iako je zadnjih dana posljednjeg tjedna broj novozaraženih koronavirusom rastao, Vlada je od početka ovoga odlučila popustiti neke mjere. Nakon što su u većini škola svi razredi vraćeni u klupe (75% škola je na A modelu), otvorene su teretane, škole stranih jezika, kockarnice, a ovoga tjedna i terase ugostiteljskih objekata te su dozvoljeni treninzi u dvoranama za beskontaktne sportove. Mladi, uglavnom studenti, već se tjednima masovno okupljaju na javnim površinama, pa se prirodnim nameće pitanje – zašto fakulteti još uvijek većinski nastavu provode na daljinu?

To pitanje postavili smo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

– Rizik za brže širenje infekcije putem studentske populacije nije vezan samo uz boravak na nastavi, već i uz mobilnost studenata koji zbog nastave putuju iz jednog mjesta u drugo te se time povećava šansa unosa infekcije s područja visoke incidencije u područja niske incidencije, stoji u odgovoru koji nam je stigao iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak

Nema online nastave: Dva zagrebačka fakulteta donijela odluke – studenti se vraćaju u klupe

Iako studenti uglavnom i sada borave u studentskim domovima, bez obzira na to što im se većina nastave izvodi na daljinu, dosta neobično, HZJZ i boravak u domovima ocjenjuje potencijalno rizičnim.

– Dodatno, domovi za studente su zbog načina smještaja i prehrane potencijalni izvori eksplozivnog širenja infekcije, navode ih HZJZ-a u odgovoru na naš upit.

Budući da se preporuke sveučilišta i fakulteta za novi semestar oslanjaju na upute HZJZ-a iz kolovoza i studenog, pitali smo HZJZ i kada će donijeti nove. Konkretan odgovor nismo dobili.

– Nove preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima ćemo donijeti kada bude bolja epidemiološka situacija, poručuju kratko iz HZJZ-a.

Pitali smo HZJZ zašto su faksevi i dalje zatvoreni dok škole i kafići rade, ovo je njihov odgovor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap