Pretraga

Pitali smo naša najveća sveučilišta razmišljaju li o online upisima i o načinu održavanja nastave u sljedećoj akademskoj godini

A- A+

Britanski The Guardian pisao je prije nekoliko dana o tome kako se tamošnja visoka učilišta intenzivno pripremaju za mogućnost da se nastava i na jesen, u novoj akademskoj godini, bude morala odvijati online. Razmišljaju o svakom koraku, a brinu se i da bi neki studenti mogli odustati od upisa na fakultet zbog cjelokupne situacije. To nas je potaknulo da i mi pošaljemo upit našim sveučilištima.Pitali smo naša 4 najveća sveučilišta razmišljaju li o tome i o online upisima, a samo su nam dva sveučilišta odgovorila na pitanje.

Foto: srednja.hr

Poslali smo iste upite Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilištu u Splitu, Sveučilištu u Rijeci te Sveučilištu u Osijeku u kojim smo ih pitali pripremaju li se za mogućnost da se online nastava bude trebala održavati i u sljedećoj akademskoj godini te razmišljaju li o online upisima s obzirom na okolnosti.

Očekuju da će im i Ministarstvo dati neke preporuke

Sa Sveučilišta u Rijeci odgovorila nam je prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete, Marta Žuvić.

Izdvojeni članak

Natjecanja učenika u Hrvatskoj su otkazana, ali neke od većih olimpijada održat će se online putem

– Sveučilište u Rijeci i sve njegove sastavnice u zahtjevnom su poslu osiguravanja kvalitete nastave koja se već tri tjedna odvija online. S obzirom na mogućnosti produljenja ovakve situacije, pripremamo i institucijske planove i mjere za mogućnost završetka akademske godine u ovakvom načinu rada, pri čemu najvažnijim smatramo uskladiti preporuke za transformaciju svih oblika vrednovanja i ocjenjivanja rada studenata. Prema prikupljenim podacima koje su kroz privremene izvještaje dostavili fakulteti i odjeli Sveučilišta u Rijeci, oko 95% kolegija na svim studijskim programima u potpunosti je prebačeno u online okruženje. Nastavnici ulažu izniman trud, održavaju online predavanja ili ih snimaju, u stalnoj su komunikaciji sa studentima i prate njihov rad, za što nastojimo davati što veću institucijsku podršku. Trenutna situacija potiče razvoj svih institucijskih kapaciteta i ubrzano stjecanje kompetencija nastavnika za online nastavu, što nam u slučaju produljenja obustave neposrednih oblika rada i na jesen, osigurava visoku razinu spremnosti da i u sljedeću akademsku godinu krenemo s ovakvim načinom rada, napisala je.

Što se tiče upisa studenata, rekla je da za metodologiju i operativne postupke upisa studenata najesen očekuju i preporuke nadležnog Ministarstva, no da će svakako nastojati osigurati primjerene načine koji će studentima olakšati upis.

 I u Splitu su još fokusirani na ovu akademsku godinu

Sa Sveučilišta u Splitu pak također su odgovorili da još ne donose odluke za dugoročno razdoblje.

– Sveučilište u Splitu o nastavi na daljinu u jesenskom roku iduće akademske godine još ne donosi odluke. Naime, u tijeku su aktivnosti u aktualnoj akademskoj godini tj. ljetnom semestru 2019./2020., usmjerene na završavanje nastavnih procesa te vrednovanja znanja. Sve aktivnosti se obavljaju sukladno naputcima i
odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i daljnjem razvoju situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, o čemu će ovisiti i daljnje postupanje, rekao nam je prorektor za nastavu sa Sveučilišta u Splitu, Goran Kardum i dodao da o postupcima vezanim za upise također još ne može govoriti jer se isto odnosi kao i za gore objašnjeno.

Sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Osijeku nismo dobili odgovor. Podsjetimo, rektor Boras poslao je ranije priopćenje u kojem je između ostalog rekao da će se nastava na nekim kolegijima morati nadoknađivati, a dotaknuo se i ocjenjivanja.

– Ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi do kraja ljetnog semestra do razine koja bi omogućavala održavanje ispita na uobičajen način, Sveučilište će u suradnji sa svojim sastavnicama, razmotriti kako i na koji način pristupiti rješenju možebitne situacije, pri čemu su sastavnice dužne samostalno definirati konačne oblike provjere ishoda učenja, poručio je rektor.

Pitali smo naša najveća sveučilišta razmišljaju li o online upisima i o načinu održavanja nastave u sljedećoj akademskoj godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap