Pretraga

Pitali smo organizatore – što će biti s najpopularnijim brucošijadama ove godine?

A- A+

Epidemiološka situacija nije sjajna. Stotine oboljelih svakodnevno, a mjere su na snazi. Studenti ne smiju u velikim grupama na predavanja, posebno se vodi briga o higijeni i dezinfekciji ruku, a maske su najnoviji nužni modni dodatak. Ukratko, ništa nije kao što je bilo. Pitali smo stoga organizatore najpoznatijih brucošijada, a oni su nam odgovorili što imaju u planu ove godine.

pixabay.com

Kontaktirali smo organizatore četiriju popularnih brucošijada, a oni su nam mahom rekli istu stvar – zbog epidemiološke situacije ove godine neće se organizirati.

Prva godina bez Brucifera

Vjerojatno najpoznatija brucošijada u državi je ona na zagrebačkom FER-u. Šajeta, Elemental, Vesna Pisarović, Let 3, SARS, Dječaci. Samo su to neka od glasovitih imena koja su posljednjih godina nastupala na Bruciferu. Ove godine, pak, zbog epidemiološke situacije, najpoželjnijeg studentskog partyja u gradu – neće biti. Potvrdio nam je to Matej Balun iz Kluba studenata elektrotehnike (KSET), inače organizatora Brucifera.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Gotovo svi fakulteti u Zagrebu objavili kako će izgledati nastava: Donosimo detalje

Otprilike ista situacija je i s brucošijadom Filozofskog. Kako se radi o dosta velikom faksu s više od šest tisuća studenata, kažu nam organizatori, jednsotavno bi bilo gotovo pa nemoguće bilo što organizirati, a da se pritom svi adekvatno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

– Nažalost, zbog epidemioloških mjera, na fakultetu velikom poput našeg gotovo je nemoguće organizirati brucošijadu, a da se spriječi eventualni prijenos zaraze. Ukoliko uvjeti budu dopuštali, utoliko ćemo brucošijadu organizirati sljedeće godine, no naravno kao i svaki put do sada, ne samostalno već uz Klub studenata Filozofskog fakulteta, koji je oduvijek i radio takve projekte, rekli su nam iz Studentskog zbora Filozofskog.

Iz Zbora ističu kako pokušavaju pronaći drugi način da se brucoši ove godine upoznaju sa starijim kolegama i uklope u kolektiv.

– Sigurni smo da će i bez brucošijade ubrzo postati dio Filozofskog fakulteta. Jer, mi nismo samo običan fakultet, Filozofski je, prije svega, kako to stara izreka kaže, način života, kažu nam simpatično.

Nema ni sveučilišnih brucošijada

Osim fakultetskih, svake godine održavaju se i sveučilišne brucošijade. Od njih najpoznatija je ona u Zagrebu. Josipa Smoljo iz zagrebačkog Sveučilišnog studentskog zbora kaže nam da su dugo raspravljali o mogućnostima organizacije nekakve alternativne brucošijade, no na kraju je ipak presudilo mišljenje da će biti preteško pobrinuti se da se u masi ljudi ipak poštuju propisane mjere.

Izdvojeni članak
klub piće

Noćni klubovi i kafići i dalje će raditi samo do ponoći: Poznato do kojeg datuma se produljuje mjera

– Potaknuli smo temu organizacije Brucošijade na sastanku Predsjedništva i Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Postojala je inicijativa i želja za organiziranjem druženja preko dana, na otvorenome prostoru u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić tijekom mjeseca listopada, dakle u vremenu kada nema ni izvanrednih ni redovnih rokova. Također je postojala ideja da se sam događaj preimenuje u Brucošijadu Save koji bismo obogatili dnevnim programom te aktivnostima vezanima uz sigurno druženje uz glazbu. Ipak, nakon konstruktivnog razgovora na navedenim sastancima, shvatili smo da je organiziranje događaja dosta operativno zahtjevno, a među navedenim preprekama bih izdvojila nemogućnost kontroliranja studenata koji prisustvuju događaju, odnosno razdvajanja studenata od ne-studenata te problem registriranja mreže kontakata te lociranja izvora zaraze, ako do takve i dođe, rekla nam je Smoljo.

Bez obzira na to što brucošijade neće biti u svima poznatom obliku, Sveučilišni je zbor već krenuo u organizaciju raznih događaja poput MotivirajSE, a sudjelovat će i na Danu Karijera 2020. Naravno, napominje nam, sve navedeno je više edukativnog nego zabavnog karaktera, ali u planu je djelovati u smjeru spajanja ugodnog s korisnim, ako to epidemiološka slika bude dopuštala. Kontaktirali smo i Sveučilišni studentski zbor u Splitu, a oni su nam također potvrdili da brucošijade neće biti.

– Zbog epidemiološke situacije trenutno nismo u tijeku planiranja standardne brucošijade, poručili su kratko iz Splitskog zbora.

Copy link
Powered by Social Snap