Pretraga

Pitali smo studentske predstavnike po kojem će kriteriju birati novog rektora: Ovo su njihovi odgovori

A- A+

Bruna Bandula

Svoj izbor temeljim na predloženoj viziji Sveučilišta i mehanizmima kojima će je kandidat ostvariti. Smatram da su modernizacija Sveučilišta i kvalitetno komuniciranje s cjelokupnom sveučilišnom zajednicom, kako profesorima tako i studentima, neizostavni elementi u narednom mandatnom razdoblju. Podržat ću onog kandidata ili kandidatkinju koji ili koja će svojom ambicijom i okupljenim timom najviše dati razvoju Sveučilišta te preokrenuti padajući trend na međunarodnim ljestvicama.

Od novog rektora ili rektorice očekujem provedbu tri ključne stvari za studentsku populaciju. Prvenstveno, tu je konačno osiguravanje zdravstvene zaštite za studente u smislu otvaranja studentskih ambulanti, no dodatno, proširenje kapaciteta psiholoških savjetovališta u okviru Sveučilišta i otvaranje novih savjetovališta na sastavnicama. Zatim, s pravne strane očekujem izmjenu Statuta Sveučilišta u Zagrebu i Pravilnika o studiranju s ciljem regulacije uvjeta studiranja na svim sastavnicama, kao i uspostavu sigurnih kanala za prijavu kroz Pravilnik o zaštiti studenata od seksualnog uznemiravanja i nadopunu Etičkog kodeksa. Konačno, kao studentska predstavnica očekujem vršenje redovite i kvalitetne komunikacije sa svim studentima Sveučilišta sa svrhom unaprjeđenja rada i usluga Sveučilišta u Zagrebu pr. kroz organizaciju tribina o aktualnim pitanjima, ohrabrivanje i suradnju sa studentskim predstavnicima (poticanje istog na svim sastavnicama)…

Zaključno, smatram da je nužno vratiti povjerenje i ponos studenata u Sveučilište. Pri tome, za mene osobno, a smatram i za kolege koje predstavljam, nije dovoljno unaprjeđenje navedenih studentskih pitanja već je potreban cjelokupan zaokret u načinu vođenja Sveučilišta.

Luka Pacek

Prije svega najbitniji mi je odnos prema studentima. Spremnost na razgovor s njima, prilagodbu svojih programa prema njihovim potrebama nešto je što je nužno i potrebno. Konkretnost pri odlukama koje su naveli u svojim programima dolazi nakon toga, to jest istražen način provedbe boljitaka za čitavo Sveučilište.

Prva stvar na koju vjerujem da bi kandidati trebali obratiti pažnju je izmjena zastarjelog pravilnika o studiranju kako bi se izjednačili uvjeti studiranja na svim sastavnicama. Odmah nakon toga mislim da bi se uzastopno trebalo raditi na osnivanju studentske ambulante kao i poboljšanju rada psihološkog savjetovališta Sveučilišta u Zagrebu koje je teško potkapacitirano.

Marin Boban

Po mom mišljenju najvažniji element u donošenju odluke je prethodno iskustva kandidata na pozicijama koje su obnašali ili još uvijek obnašaju. Pri tom posebno mislim na odluke i poteze koje su kandidati donosili i provodili vezano za studente i studentski standard.

Specifično me zanima stav kandidata o konceptu studentskog predstavništva i zastupljenosti studenata u Fakultetskim vijećima i Dekanskim kolegijima sastavnica te njihove uključenosti u rad navedenih tijela. Na Sveučilištu postoje značajne razlike po tom pitanju. Naime, na brojnim sastavnicama studentski predstavnici nisu ravnopravno uključeni u donošenje odluka unutar Fakultetskih vijeća te smatram da bi budući rektor/rektorica trebao/la utjecati na sastavnice da omoguće pravo glasa po svim točkama na sjednicama FV-a članovima koji dolaze iz redova studenata.

S obzirom na to da su svi kandidati bili ili su još uvijek dekani svojih matičnih sastavnica, element koji me posebno zanima je njihovo zalaganje za studentski standard. Koliko i na koji način su ulagali u studentske aktivnosti (udruge), standard (prehrana i potrebna infrastruktura za studente na fakultetima) i podizanje kvalitete nastave za vrijeme trajanja dekanskog mandata.

Pitanje prijava za seksualno zlostavljanje na brojnim sastavnicama je od krucijalne važnosti za budućeg rektora/rektoricu te kao član senata i studentski predstavnik očekujem da se u navedenim postupcima buduća uprava sveučilišta vodi najvišim etičkim standardima i principima. U tom pogledu zanimalo me prethodno iskustvo kandidata o navedenoj problematici na njihovim matičnim sastavnicama te plan djelovanja. Očekujem od bilo kojeg kandidata da slučajeve u kojima se dokaže krivnja najoštrije sankcionira i kazni okrivljenike. Sveučilište mora biti mjesto nulte tolerancije za bilo koji oblik zlostavljanja i diskriminacije te u skladu s tim provoditi postupke i posljedično donositi odluke.

Ako moram izdvojiti jednu stvar koju očekujem od budućeg rektora/rektorice onda bi to bilo rješavanje problema studentske zdravstvene zaštite. Smatram kako je to jedan od gorućih problema koje treba rješavati što prije u suradnji sa svim nadležnim tijelima. U prvom redu to bi bilo stavljanje u funkciju studentskih ambulanti a potom i izgradnja studentske poliklinike.

Marko Mimica

S obzirom na zahtjevnu zadaću vođenja Sveučilišta u Zagrebu, svakako će značajno biti iskustvo kandidata na rukovodećim pozicijama, u vođenju projekata te poznavanju cjelokupne strukture i funkcioniranja Sveučilišta. Osim toga, s obzirom na društveni značaj Sveučilišta u Zagrebu, smatram izrazito bitnim da buduća rektorica ili rektor zastupaju visoke moralno-etičke vrijednosti jer je uloga Sveučilišta presudna u izgradnji boljeg i pravednijeg društva.

Očekujem da budući rektor ili rektorica razviju mehanizme kojima će poticati znanstveno – istraživački rad na Sveučilištu kroz znanstvenu produktivnost, EU fondove i suradnju s gospodarstvom. Takve aktivnosti značajno promiču ugled Sveučilišta na međunarodnoj sceni, povećavaju utjecaj Sveučilišta u unaprjeđenju hrvatskog gospodarstva te poboljšavaju kvalitetu nastave.

Ivan Pavao Boras

Osobno smatram da je najvažniji element kod novog rektora/ice otvorenost za studente i studentska pitanja. Da se u fokus stavi razvoj Sveučilišta i utjecaj kako na regionalnoj, tako i na međunarodnoj sceni, a da se makne od unutarnjih nesuglasica i osobnih prepirki.

Nadam se kako će se napokon promijeniti pravilnik o studiranju, odnosno da će se napokon izjednačiti uvjeti studiranja na Sveučilištu. Da je vrijeme da Sveučilište dobije svoju sportsku dvoranu, mislim da ni ne trebam spominjati. Nadam se kako će Sveučilište napokon krenuti naprijed i ostaviti neke stvari iza sebe.


Više tekstova na temu rektorskih izbora:

Ovo je trebao biti tekst o rektorskom kandidatu Lakušiću, ali nije odgovorio na naša pitanja

Mirjana Hruškar, jedina kandidatkinja za rektoricu, odgovara na tri važna pitanja za studente

Marijan Klarica, kandidat za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Tonći Lazibat, koji se natječe za rektora, odgovara na tri pitanja posebno važna za studente

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Boris Jokić komentirao izbore za rektora na zagrebačkom sveučilištu

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

Bivši rektor Aleksa Bjeliš za srednja.hr o rektorskim kandidatima i budućnosti zagrebačkog sveučilišta

[VIDEO] ‘Sveučilište u Zagrebu ima jedan ozbiljan problem koji će biti vidljiv za 10 godina’

Sveučilište na webu, mrtvo hladno, objavljuje pismo jednog od kandidata za rektora


Pogledajte cijeli podcast o izborima za zagrebačkog rektora: