Pretraga

Na PMF-u nagradili dvojicu profesora omiljenih među studentima matematike

A- A+

Matematički odsjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta ove je akademske godine dodijelio Nagradu ‘Stipe Vidak’. Ta se nagrada dodjeljuje nastavnicima tamošnjeg Matematičkog odsjeka za istaknuti doprinos nastavi i radu sa studentima i učenicima. Nagradu su dobili redoviti profesor Damir Bakić te asistent Sebastijan Horvat.

Prirodoslovno matematički fakultet; foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Mladi docent Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Stipe Vidak, preminuo je 2018. godine nakon duge i teške bolesti. U držanje nastave, prisjećaju se na PMF-u,’unosio je samo njemu svojstvenu kombinaciju duha, otvorenosti u komunikaciji, žara za matematikom i razinu profesionalne pripremljenosti’. Stoga se upravo docentu Vidaku u čast dodjeljuje posebna nagrada zaposlenicima Matematičkog odsjeka za istaknuti doprinos nastavi i radu sa studentima.

Nagradu dobio profesor koji je u nastavi aktivan preko 40 godina

Profesor Bakić u javnosti je poznatiji kao jedini protukandidat Damiru Borasu na prošlim izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju, a u nastavi je aktivan više od četrdeset godina.

– Predavao je na svim razinama sveučilišne nastave, od držanja vježbi do predavanja na specijalističkim i doktorskim studijima. Uveo je niz novih kolegija i bio mentor desetinama studenata matematike. Istaknimo da je jedan od idejnih začetnika i osnivača specijalističkog aktuarskog studija, prvog i najznačajnijeg takvog studija u Hrvatskoj, te da je godinama omiljeni nastavnik među studentima (npr. višestruki je dobitnik studentske nagrade Brdo za najbolje predavače, te je svake godine među najbolje ocjenjivanim predavačima po studentskim anketama). Profesoru Bakiću dodjeljujemo nagradu ‘Stipe Vidak’ kao jednom od najistaknutijih nastavnika u cijeloj povijesti Matematičkog odsjeka, koji je kroz više desetljeća i u raznim, ne uvijek povoljnim, uvjetima održavao najviši standard u sveučilišnoj nastavi matematike, stoji u obrazloženju PMF-a.

Izdvojeni članak
petrinja potres

Docent s PMF-a objasnio što se jučer dogodilo: ‘Glavni uzrok nalazi se daleko od lokacije potresa’

Nagrađen i jedan od najmlađih asistenata

Sebastijan Horvat, također dobitnik ovog priznanja, jedan je od najmlađih asistenata na Matematičkom odsjeku PMF-a, Sveučilišta u Zagrebu.

– Od prvog dana rada ističe se svojim veliki zalaganjem i iznimnom komunikacijom sa studentima, a prema riječima samih studenata iz nominacije uspješno je u nastavu uključio najnovije tehnologije i pokazao izvrsnu vještinu u prenošenju znanja. Na vrlo sveobuhvatan način i s puno truda unaprijedio je materijale na svim kolegijima na kojima je predavao. Njegov doprinos je vrlo značajan jer se radi o kolegijima iz područja računarstva, kojem je na Matematičkom odsjeku potreban posebni zamah u vrijeme intenzivnog tehnološkog razvoja. Asistentu Horvatu dodjeljujemo nagradu ‘Stipe Vidak’ kao znak prepoznavanja velikog entuzijazma kojim je pristupio svom području interesa, pripremi i održavanju nastavi te odnosu sa studentima, piše u obrazloženju PMF-a za asistenta Horvata.

Naknadno će se održati i svečana dodjela ove nagrade, a kako poručuju s fakulteta, to će biti ‘prilika da se prisjetimo stava i vrijednosti s kojima je nastavi pristupao naš dragi Stipe, ali i da istaknemo koliko je važan i vrijedan trud koji mnogi nastavnici Matematičkog odsjeka ulažu kako bi studentima u partnerskom odnosu približili znanje i tako izgradili buduće stručnjake i ljude potrebne našem društvu’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap