Pretraga

Na PMF-u se pokreću četiri nova diplomska studija koji će ‘proizvoditi’ tražene stručnjake

A- A+

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu će u akademskoj godini 2019./2020. upisati studente na dva nova diplomska studijska programa, Astrofizika i fizika elementarnih čestica te Fizika okoliša. Najavljeno je to na uvodnoj konferenciji projekta ‘Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu’.

Foto: pixabay

Uz navedene, projekt će pridonijeti i uspostavi još dva nova diplomska studijska programa – Molekularna biologija te Podatkovna znanost i inženjerstvo, a svi ovi studijski programi će se izvoditi na engleskom jeziku.

Studij Astrofizike će studentima omogućiti razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama

Izdvojeni članak

Profesor Medicinskog fakulteta u globalnoj top klasi: Među najcitiranijima je u 2018. unutar Web of Sciencea

Studij Astrofizike i fizike elementarnih čestica je na uvodnoj konferenciji spomenutog projekta okupljenima predstavio Marko Kovač.

Naglasio je kako će taj studijski program omogućiti studentima razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica.

Dodao je da će naglasak biti na razumijevanju eksperimentalne pozadine ovih područja te primjeni modernih metoda u analizi podataka kao što su umjetne neuronske mreže.

Beneficiju koju će studentima donijeti pokretanje ovog studija je i prilika da se uključe u znanstveno-istraživački rad velikih kolaboracija jao što su CERN, MAGIC, CMS, CTA i drugi.

Darko Koračin je govorio o studiju Fizika okoliša, rekavši da će se razvijati u suradnji sa Sveučilištem u Bremenu, a jedan od ciljeva je uspostavljanje metereološkog laboratorija za eksperimentalni rad na mjerenjima korištenjem suvremenih instrumenata.

Na ovom studiju obrazovat će se stručnjaci za poslove u područjima znanstvenog razvoja, zaštite okoliša, vremenskih i klimatoloških prognoza te obnovljivih energija.

PMF je značajno pridonio dobrom rankingu splitskog Sveučilišta na međunarodnim ljestvicama

Uz profesore koji su predstavljali studije koji će se pokrenuti na PMF-u u Splitu, na spomenutoj konferenciji se prisutnima obratio i dekan PMF-a Nikola Koceić-Bilan. Između ostaloga je rekao kako je fakultet kojemu je čelnik, najstarija sastavnica Sveučilišta u Splitu s čak 73 godine iskustva u obrazovanju mladih ljudi i da nudi širok dijapazon studijskih programa u nastavničkim, istraživačkim i inženjerskim smjerovima. Istaknuo je kako je PMF značajno pridonio dobrom rankingu splitskog sveučilišta na ljestvicama posebno u dijelu znanstvene izvrsnosti.

Velika će potražnja biti za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti

Izdvojeni članak

Mnogima omiljena igra na PMF-u se uči kroz neobičan kolegij: Na ispitu nema ocjena, a nosi čak 4 ECTS-a

– Projekcije analitičara tržišta rada pokazuju da će u budućnosti postojati velika potražnja za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti, ustvrdila je Jasna Puizina prezentirajući studij Molekularna biologija.

Ovaj novi diplomski studij usmjeren je ka stjecanju ključnih teorijskih znanja, kompetencija i vještina iz područja molekularnih bioznanosti – biologije, biotehnologije, bioinformatike. Ono što je značajno je da će na studiju biti naglašen i praktični dio nastave, odnosno rad na najsuvremenijim uređajima za molekularne analize.

O studiju Podatkovna znanost i inženjerstvo izlagao je Željko Agić.

Istaknuo je kako ovaj studij ima za cilj obrazovati novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom masivnih količina raznorodnih  podataka, zatim statističkim analizama i vizualizacijama, strojnim učenjem koji bi primjenu imali u područjima medicine, ekonomije, jezika te analize složenih mreža.

Inače projekt ‘Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu’ u sklopu kojeg se pokreću novi diplomsku studiji, u stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.780.928,91 kuna.

Započeo je 12. listopada 2018. potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a trajati će 36 mjeseci. Prijavitelj projekta je Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, a partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Mediteranski institut za istraživanje života i Oracle Hrvatska d.o.o.

Na PMF-u se pokreću četiri nova diplomska studija koji će ‘proizvoditi’ tražene stručnjake
Share via
Copy link
Powered by Social Snap