Pretraga

Po novom pravilniku zagrebačkih studentskih domova u sobama zabranjeni televizori, a nema ni ‘partijanja’ u čajnoj kuhinji

A- A+

Zagrebački Studentski centar prošloga je tjedna donio novi Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima SC-a Zagreb. Ovim je Pravilnikom, koji je od sada dostupan i online, regulirano useljenje i iseljenje studenata te prava i obaveze stanara studentskog doma. Osim toga, iz Pravilnika studenti mogu doznati i sankcije koje ih očekuju kršenjem odredbi domskog reda.

Foto: srednja.hr

Jedna od novosti koja je uvedena početkom ove akademske godine, a sada i obavezujuća Pravilnikom o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima SC-a Zagreb, potpisivanje je tzv. izjave o prihvaćanju Domskog reda i Ugovor o korištenju usluge smještaja u SC-u Zagreb. Riječ je o pokušaju uprave da stane na kraj, ili barem umanji slučajeve kupnje i prodaje prava na studentski smještaj.

Novi pravilnik obuhvaća i ostale tehničke odrednice useljenja, poput odabira sobe, promjene sobe i rokova useljenja.

Kontrola po studentskim sobama provodi se izravnim ulaskom u sobe

Izdvojeni članak

Uslijed kontrola iz domova izbačeno tek 12 studenata, neki su vraćeni nakon saslušanja

Člankom 9. detaljno se opisuje kontrola stanara, kojoj student podliježe ostvarivanjem prava na dom. Kontrola ostvarenoga prava na smještaj za useljene studente podrazumijeva kontrolu statusa studenata u bazi ‘iksica’ ISSP, kao i kontrolu po studentskim sobama. Kako se navodi u Pravilniku, kontrola po studentskim sobama provodi se izravnim ulaskom u sobe, a broj kontrola ostvarivanja prava na smještaj nije ograničen.

Ono što mnogi studenti koji u domu žive još ne znaju, jest da mogu primiti na noćenje posjetitelja i to do pet dana mjesečno, a za to moraju imati pisanu suglasnost svoga cimera i obavezno to prijaviti na porti doma.

Dio studenata ovime je ostao neugodno iznenađen tijekom nedavne noćne kontrole, a kako su završili oni u čijim je sobama zatečena osoba koja nije ostvarila pravo na dom, pročitajte na ovoj poveznici.

Električna kuhala i televizori ne smiju se držati u sobama

Izdvojeni članak
korupcija

STUDENTSKI KRIMINAL: Pronašli smo 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima

Novim pravilnikom definirano je i što sve nije dopušteno u studentskom domu. Osim što u sobama ne smijete kuhati hranu, ondje ne smijete držati električno kuhalo i slična trošila električne energije. Možda još neobičnija odrednica pravilnika jest da u sobi ne smijete imati – televizor. Zabranjeno je, uz navedeno, i iznošenje sobnog i domskog namještaja iz prostora u kojima je smješten, kao i održavanje zabava u sobi, zajedničkim prostorijama poput čajne kuhinje, ili u dvorištu doma.

Prema Pravilniku, dužni ste svaki kvar prijaviti na recepciju doma, a prijavljuje se i to upravitelju, i svaki slučaj težeg oboljenja, kao i svaka sumnja na pojavu zaraznog oboljenja. Upravi se prijavljuje i situacija u kojoj dulje od 30 dana boravite izvan studentskog doma.

Uz ove i sve ostale obaveze stanara propisane novim Pravilnikom, definirane su i disciplinske mjere za prekršitelje Domskoga reda. Tako je najblaža kazna opomena, a najstroža gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja, koja se izriče, primjerice, preprodavačima mjesta u domu.

Kako se ne biste našli u toj ili drugim riskantnim situacijama, u nastavku donosimo Pravilnik koji biste svakako trebali poučiti.

[scribd id=370345762 key=key-X0W0MFjPa0NFpN7TKQYE mode=scroll]

Copy link
Powered by Social Snap