Pretraga

Pobjeda studenata: Vraćene kvote za filozofiju na Hrvatskim studijima, štrajk privremeno prekinut

A- A+

Na današnjoj je sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu donesena odluka o vraćanju 15 upisnih mjesta za studij filozofije na Hrvatskim studijima. Izmjena odluke o kvotama s prošle sjednice došla je na prijedlog Rektorskog kolegija u užem sastavu, iako je prošlog puta isti taj kolegij predložio nultu kvotu za filozofiju. Nakon tjedna trajanja, privremeno je prekinut štrajk dijela zaposlenika HS-a. Dogodilo se to nakon što je Županijski sud jučer presudio da je štrajk na Hrvatskim studijima nezakonit.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

[Anti-intervju sa Sveučilišnim švinjarijama] Radimo protiv autonomije zajedno s rektorom Borasom

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu izglasano je vraćanje 15 upisnih mjesta studiju filozofije na Hrvatskim studijima. Izmjena odluke o kvotama na dnevni red je došla prijedlogom Rektorskog kolegija, a Senat ju je prihvatio s 51 glasom ‘za’ i 3 glasa suzdržana. Glasova protiv takve odluke nije bilo. Naime, na prethodnoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Rektorski kolegij najavio je kako će predložiti da se kvote ipak vrate. Dogodilo se to nakon što su studenti, revoltirani ukidanjem upisnih mjesta za filozofiju na prošloj Sjednici senata, pokrenuli dvotjednu blokadu predavanja.

Iz studentskih nam redova kažu kako su s veseljem primili vijest da je Senat vratio upisne kvote filozofiju te ističu kako su svjesni da je to rezultat njihove blokade predavanja.

– Studenti su danas s veseljem primili informaciju da je Senat odlučio potvrditi prijedlog Rektorskog kolegija o 15 upisnih mjesta za filozofiju. Sretni smo što je blokada nastave urodila plodom i što je najveći i gorući problem sada riješen, rekli su nam iz inicijative Studenti govore te poručili kako im ipak malo kvari veselje činjenica da uzroci problema nisu riješeni.

Studenti nisu posve zadovoljni sa situacijom.

– I dalje se odluke o našoj instituciji ne donose na istoj toj instituciji. I dalje su profesori isključeni iz Vijeća. Još uvijek nemamo informacije o raspisivanju izbora za Studentski zbor. Dakle, iako nas vijest o kvotama iznimno veseli, ništa još nije gotovo, zaključili su studenti.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Bivši rektor Šunjić: Smijenio sam Čovića i Barišića jer su pokušali privatizirati Hrvatske studije

Rektorski kolegij Senatu predložio vraćanje kvote od 15 mjesta za filozofiju HS-a, nakon što je na prošloj sjednici Senata isti Kolegij predložio nultu kvotu

Zanimljiva je činjenica da je za prethodnu sjednicu Senata Rektorski kolegij pripremio prijedlog u ukidanju upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije. U svojemu su obrazloženju takvog radikalnog postupanja naveli da se radi o triplikaciji studija filozofije na Sveučilištu u Zagrebu te da se na HS-u neće pripremati nova, reformirana filozofija pa se stoga ukidaju upisna mjesta.

Nakon toga nastupila je studentska blokada predavanja kao znak solidarnosti prema filozofiji, a 7 dana od početka blokade uslijedila je promjena mišljenja Rektorskog kolegija, koji je ovog puta došao na sjednicu ZNV-a Studija i predložio, ni više ni manje, nego vraćanje kvote od 15 upisnih mjesta za filozofiju.

Što se točno dogodilo u međuvremenu i koji su matematički zakoni prestali vrijediti pa je triplikacija studija filozofije postojala 14. ožujka, a 27. više nije, ostaje nejasno. Jednako je upitna postala i uloga Senata koji je prošlog puta izglasao nultu kvotu na prijedlog Rektorskog kolegija, a sada, na prijedlog istog tog Kolegija, izglasao vraćanje kvote od 15, i to samo s 3 suzdržana glasa bez znatne rasprave.

Povodom zadnjih zbivanja, studenti Hrvatskih studija najavili su 15. Studentski sabor koji će se održati sutra u 19h sati na Kampusu Borongaj.

Izdvojeni članak

Povjerenik Hrvatskih studija Labaš podnio ostavku zbog ukidanja filozofije

Nakon tjedan dana prekinut štrajk dijela zaposlenika Hrvatskih studija: Županijski sud nepravomoćno presudio da je štrajk nezakonit

Nedugo nakon početka studentske blokade, dio zaposlenika HS-a okupljen u sindikalnu podružnicu Nezavisnog sidnikata znanosti i visokog obrazovanja najavio je štrajk. Štrajk je službeno započeo 3. travnja, a krajem tjedna stigla je obavijest o tome da je Sveučilište u Zagrebu podiglo tužbu Županijskom sudu, ističući kako je štrajk na Studijima nezakonit i neosnovan.

Jučer u 12.30 Županijski sud u Zagrebu presudio je kako je štrajk dijela zaposlenika Studija nezakonit. Presuda je nepravomoćno, a Sindikat kao tuženik u roku od 8 dana može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu. Vrhovni sud potom ima 5 dana da žalbu riješi, nakon čega presuda postaje pravomoćna ili se predmet vraća na Županijski sud.

U službenom dokumentu županijskog suda, osim presude kojom se ističe nezakonitost štrajka na Studijima i zabrana Sindikatu da poduzme i organizira štrajk koji je započeo još 3. travnja, stoji i rješenje. Prema rješenju, odbačena je privremena mjera koju je zatražio tužitelj, a kojom bi Sindikat morao prestati štrajk do objave pravomoćne presude. Cijeli dokument presude i rješenja Županijskog suda možete pročitati ovdje.

Međutim, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja jučer je poslao dopis rektoru Damiru Borasu te pročelniku HS-a Mariju Grčeviću te sindikalnom povjereniku Tomislavu Janoviću. U dopisu ističu da, iako ga nisu primorani prekinuti, pozivaju zaposlenike koji su u štrajku na privremenu obustave do pravomoćne presude Vrhovnog suda.

– Iako je odlukom Županijskog suda obijen prijedlog Sveučilišta u Zagrebu za određivanjem privremene mjere zabrane provođenja štrajka, a uslijed čega nepravomoćna presuda Sindikat ne obvezuje na prekid štrajka, Sindikat svoje članove, zaposlenike Hrvatskih studija u štrajku poziva na privremeni prekid štrajka i to do donošenja pravomoćne odluke u ovom predmetu od strane Vrhovnog suda Republike Hrvatske, stoji u dopisu Sindikata koji u cijelosti možete pročitati ispod.

Obavijest o privremenom prekidu štrajka na Hrvatskim studijima by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište u Zagrebu ukinulo najbolji studij filozofije po kriteriju citiranosti profesora

Na presudu Županijskog suda reagirali pročelnik HS-a Mario Grčević, kao i Sveučilište u Zagrebu

Na presudu Županijskog suda kojom je štrajk zaposlenika na Studijima proglašen nezakonitim, reagirao je i pročelnik tog Odjela, izv. prof. dr. sc. Mario Grčević. U svojem priopćenju, koje možete pročitati ovdje, između ostalog kaže da štrajk nije imao zakonskog uporišta.

– Iz ‘Najave štrajka’ od 24. ožujka 2017., u kojoj su opisani zahtjevi Nezavisnoga sindikata znanosti i visokoga obrazovanja, razvidno je da se štrajk sazvao zbog neslaganja jednoga dijela zaposlenika Hrvatskih studija s institucionalno-organizacijskim promjenama na Hrvatskim studijima i zbog osporavanja zakonitosti ili svrsishodnosti odluka nadležnih tijela Sveučilišta. Ti zahtjevi ne predstavljaju zaštitu kolektivnih gospodarskih i socijalnih interesa radnika pa je štrajk bez zakonskoga uporišta, stoji u priopćenju pročelnika Grčevića.

Zanimljivo je da je i Sveučilište, koje većinu vremena slabo komunicira s novinarima i javnošću, odmah po izricanju presude objavilo priopćenje, koje je u cijelosti dostupno ovdje.

– Prema evidenciji uprave Hrvatskih studija u ovom je štrajku sudjelovao je tek manji dio zaposlenika: 17 zaposlenika od ukupnog broja preko stotine zaposlenih (1 redoviti profesor, 3 izvanredna profesora, 5 docenta, 1 predavač i 7 poslijedoktoranada). Pristranim izvještavanjem dijela medija o ovom štrajku u javnosti je stvorena pogrešna slika o njegovim stvarnim razmjerima, stoji u jednom dijelu priopćenja Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Poslali smo upit Sveučilištu o kakvim se točno pristranim izvještajima radi. Međutim, kao što smo gore i naglasili, komunikacija Sveučilišta s novinarima je gotovo nikakva pa odgovor na to pitanje nismo dobili.

Copy link
Powered by Social Snap