Pretraga

Počeo je ljetni semestar: Studenti otkrili planove i savjete za uspješno rješavanje obaveza

A- A+

Novi semestar je za većinu već počeo, a neke tek čeka. Iako je početak fakulteta uvijek naporan, ima nešto u ljetnom semestru. Možda je to nada da uskoro slijedi bezbrižno ljeto ili utjecaj lijepog vremena, pa nerijetko vlada mišljenje da je nešto ‘lakši’  i ‘bezbolniji’od zimskog. No, je li zaista lakši? Studenti su nam otkrili svoje planove i savjete kako da prođe što uspješnije.

Foto: Unsplash

Za razliku od škole koja je podijeljena na prvo i drugo polugodište, a pauza je za vrijeme božićnih praznika, akademski kalendar je nešto drugačiji, pa je tako podijeljen na otprilike pola – zimski semestar traje pet mjeseci, a ljetni traje sedam. Ipak, ljetni semestar ustvari traje od ožujka do srpnja, jer je kolovoz vrijeme za odmor, a rujan rezerviran za jesenski ispitni rok.

Upravo je prošle godine optimistično počeo još jedan ljetni semestar, kada je život naprasno prekinut zbog koronavirusa. Pandemija nam je i dalje tu, no nekako se nosimo s njom – neke dane bolje, neke manje. I ovaj ljetni semestar počinjemo optimistično, zato što su brojke dobre i čini se da bismo djelomično mogli imati nastavu uživo.

Vjerojatno je najteže onima koji ne shvaćaju optimizam oko ljetnog semestra – bilo da je to zato što su u pitanju brucoši, ili svi ostali koji i dalje imaju traume zbog prošlogodišnjeg ljetnog semestra koji je bio sve, osim lijep i ugodan. Stoga smo popričali s nekolicinom starijih studenata koji su s nama podijelili svoje lijepi misli vezane za ljetni semestar!

Zimi predavanja završavaju kada je vani već mrak

– Ljetni semestar mi je draži od zimskog i ljetni ispitni rokovi mi obično budu puno uspješniji od zimskih. Na mom fakultetu inače u prvom (zimskom) semestru imamo dosadne i teške predmete, orijentirane na teoriju, koji nam trebaju kao baza za predmete iz drugog semestra. Nekidan sam imala prvi dan predavanja i predmeti iz ovog semestra mi se čine zanimljivi, ali dosta zahtjevni. Rana predavanja mi nikad nisu problem, ali mrzim završiti s faksom kada je vani već mrak. Također, ovaj semestar mi se poklopilo da ponedjeljkom imam predavanja do 20 h i onda u utorak od 8 h. Tako da praktički samo odem spavati, probudim se i opet isto (čak je isti predmet!). To mi dosta teško pada, ali tješim se da semestar traje samo deset tjedana, znači još samo devet puta tako, ispričala nam je Matea (22) koja studira strojarstvo u Italiji.

U Italiji se nastava i dalje održava u potpunosti u online obliku, dok je kod nas trenutno uglavnom aktualan hibridan model. Takva nastava se održava i na zagrebačkom PMF-u, kako nam je rekla naša sljedeća sugovornica.

– Nastava na PMF-u će se održavati hibridno – dva tjedna online, dva tjedna uživo. Inače preferiram online nastavu, ali kako kreće lijepo vrijeme već mi pomalo fali i penjanje do faksa, tako da nemam zamjerki na ovakav oblik nastave. Ljetni semestar mi je bolji čisto zato što počinje proljeće i toplije vrijeme i zelenilo, jedva čekam! Koliko god je na faksu stresno, odmah mi je lakše kad vidim plavo nebo i zelene krošnje. Semestar mi počinje tek sljedeći tjedan, tako da se zasad odmaram. Uvijek se pred početak semestra osjećam baš hyped-up, no često mi taj entuzijazam splasne čim faks krene. Vjerojatno zato što se s početkom faksa vratim i prijašnjim lošim navikama… Mislim da su za dobar semestar vrlo važni čimbenici mentalno i fizičko zdravlje, to jest, da uvođenje malih sitnica koje nam poboljšavaju kvalitetu svakodnevice puno znači. Stoga je moj plan za ovaj semestar održati dobar sleep schedule, provesti što više vremena vani na suncu, pročitati što više knjiga i truditi se prolaziti gradivo na vrijeme, otkrila nam je Tina (22) s PMF-a.

Izdvojeni članak

Pitali smo studente što misle o novim mjerama i je li online nastava na faksevima dobro rješenje

Napravite plan!

Iako izgleda da je sada najmanji problem na svijetu napraviti plan, i nije baš tako. Čim već napravite plan, odradili ste pola posla. Kasnije će sigurno biti teško pridržavati ga se, ali lakše je tako nego kad ga uopće nemate. Možda ćete neke dane ‘kiksati’, no i da se većinu pridržavate rasporeda, na dobrom ste putu za vrlo uspješan semestar! Sličan je tome i savjet naše prve sugovornice

– Moj savjet je: odredi prioritete. Ja uvijek pratim prvih nekoliko tjedana predavanja, a onda nakon nekog vremena neka prestanem pratiti kako bih se mogla fokusirati na učenje predmeta koje prioritiziram. Obično su to najteži predmeti i oni koji zahtijevaju kontinuirani rad tijekom semestra – na primjer, radi zadaća, kolokvija i slično, objasnila nam je Matea (22).

Ovaj savjet, koji kako nam naša sugovornica kaže, funkcionira u praksi, samo pokazuje koliko je studiranje individualno. Mnogima (pa i autorici članka) najviše pomažu redoviti odlasci na predavanja. Nakon zimskog semestra, već biste mogli donekle znati što vam najviše odgovara, odnosno koji je vaš ritam na faksu. Uključite to u svoje planove!

– A naravno i kao prije svakog početka, krećem s istim planovima – planovima da kašnjenja ovog semestra nema i da se sve odradi u kontinuitetu! U tome mi pomaže i to što sam jutarnji tip, pa sam više za rane obaveze – svima bih savjetovala da što više toga obave prije podne Osobno već žudim za predavanjima na faksu i vraćanjem svega u normalu, kako bih svakog jutra imala osjećaj koje obaveze imam. Kod nas je nastava online, osim u slučaju brucoša i labosa koji se moraju izvesti u prostorijama fakulteta. S obzirom na to da ne volim zagrebačke zime, sve mi je ljepše u ljetnom semestru pa tako i obaveze oko fakulteta. Barem dok ne dođe period proljetnih alergija… Vikend prije početka semestra sam bila na planinarenju pa je semestar počeo dobrom upalom mišića i pozitivom, rekla nam je Tina (21) s FER-a.

Iako nas je ova pandemija s jedne strane natjerala da ostanemo doma, s druge nas je potaknula da se vratimo prirodi. Vjerojatno je ovo bila jedna od godina u kojima su ljudi najviše posjećivali prirodu, zato što nije bilo baš drugih opcija… I dok su nam terase kafića sada ipak prvi izbor, nemojte zaboraviti tu i tamo na neku šetnju prirodom, pa barem obližnjim parkom!

Fizička aktivnost pomaže i u očuvanju psihičkog zdravlja, a to je ono što je svima trenutno potrebno – pogotovo studentima.

Počeo je ljetni semestar: Studenti otkrili planove i savjete za uspješno rješavanje obaveza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap