Pretraga

Počinju vam rokovi, a nikako se primiti knjige? Evo kako provjereno (ne)učiti u zadnji čas

A- A+

Dok je mnoštvo studenata uživalo u ljetu, jesenski rokovi činili su se miljama daleko. Iako većina želi očistiti godinu u srpnju, nerijetko se zbog opširnosti gradiva i/ili lijenosti dogodi suprotno pa pokoji ispit ostavimo za jesen. Kako rokovi nemalom broju studenata započinju početkom sljedećeg tjedna, u nebrojeno sam navrata, mahom od brucoša, ovih dana slušala: Vratio/la sam se ranije da učim, a nikako krenuti. Ususret novoj ispitnoj rundi stoga nije na odmet ponoviti nekoliko savjeta za uspješan izlazak iz studentskog beznađa. Čak i ako vam je ispit sutra ujutro, a vi ste tek na početku balade.

Foto: srednja.hr

Svake se godine ponovi ista priča: nakon završetka ljetnih rokova, prepustiš se ljetu ili studentskom poslu i obećaš samome sebi da ćeš početkom kolovoza početi učiti za pokoji preostali ispit. Tad ćeš biti odmorniji pa će i skripte postati lakše pamtljive. Gradivo ćeš ravnomjerno raspodijeliti, a dva dana pred ispit samo ćeš ponavljati naučeno. Odlično isplanirano, zar ne?

Spomenuti sjajno organiziran scenarij u stvarnosti ipak baš i ne funkcionira. U to sam se uvjerila upravo sada, na kraju brucoške godine. Nekoliko dana prije početka jesenske sezone ispita i vrhunca ne da mi se raspoloženja. Naravno, u privremenom osjećaju beznađa izazvanom manjkom vremena i motivacije nisam sama.

Odgađanje učenja, spoznaja, kajanje i tako ispočetka

Izdvojeni članak

Morate učiti, a glava vam je već na plaži? Naučite kako se motivirati

U to sam se pak uvjerila druženjem sa studentima različitih fakulteta. Došla sam s mora prije desetak dana, kao učit ću, a nikak’ se primit’ knjige, kaže mi jedna kolegica netom prije pisanja ovog teksta. Znam, znam, tako je i meni, sve u zadnji čas, znaš me, opušteno joj odgovorim.

Odgađanje učenja pa kasnije kajanje što nisam počela ranije začarani je krug iz kojeg nažalost vrlo teško izlazim. Naviknula sam se na stisku s vremenom, ali vi nemojte, molim vas.

Ipak, u takvim kampanjskim okolnostima, ali i svakom kontinuiranijem pripremanju ispita presudna je organizacija. Na nju, čini se, mnogi studenti katkada zaborave pa se nije na odmet prisjetiti savjeta za uspješnije savladavanje gradiva.

Stvorite atmosferu za učenje: I glazba može pomoći

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Pet trikova za noć prije ispita

Kad smo bile gimnazijalke, prijateljica mi je neprestano spočitavala neurednost mog dijela školske klupe. Nije jedina koja se čudila mom kreativnom neredu; on me pratio i na radnom stolu uz izgovor da najbolje učim kad mi je sve na jednom mjestu.

No, prije rokovskog učenja najvažnija je stavka organizacija prostora za učenje. Podrazumijeva se da ste sve materijale već nabavili pa sad treba naći mjesto na kojem ćete informacije najbrže upijati. Radni stol, kuhinja, boravak, dvorište, knjižnica, šetanje po stanu sa skriptama u ruci ili pak ležanje na krevetu neke su od opcija. Dobro, krevet baš i nije jer se ondje lako utone u dubok san.

Bilo kako bilo, raščistite taj svoj prostor, maknite se od buke, a ako ste pak tip koji voli učiti uz zvuk u pozadini, tu je Coffitivity koja simulira nekoliko različitih zvukova. I Relax music na Youtubeu može dobro doći. Mobitel držite podalje od sebe, a poruke i Instagram moraju i mogu pričekati. To sigurno nije potrebno naglašavati.

Sjeli ste za stol, prionuli na učenje, pročitali prvi paragraf i naglo izgubili motivaciju? Nemojte odmah posrnuti, uzimati mobitel u ruke i tipkati poruku: Kako mi se ne da, e. Previše sam ju puta primila, ali i poslala i nikad mi ne pomogne. Zapravo, takve mi izjave samo ubiju onaj posljednji dašak motivacije i koncentracije.

Home-made motivacijske poruke imaju učinka, rekli su

Izdvojeni članak

Samo za kampanjce: Ovih 6 savjeta pomoći će vam da gradivo naučite i u posljednji čas

Umjesto beskrajnih žalopojki, obećajte si nagradu za uložen trud nakon rokova, sjetite se kako bi bilo lijepo vidjeti dobru ocjenu u indeksu, naučiti nešto novo i ne prenositi kolegij u sljedeću akademsku godinu. Takve će vas misli sigurno gurati naprijed. Ako ni to ne upali, uzmite šarene samoljepljive papiriće, na svakog napišite svoje ime + MOŽEŠ TI TO! pa ih polijepite po zidovima. Zidovi tada prestaju biti zanimljivo bijeli, a vi postajete motiviraniji. Tako su mi barem rekli, nisam isprobala.

Nakon potrage za izgubljenom motivacijom, ključno se prisjetiti kakvi bi tipovi pitanja mogli doći na ispitu. Ukoliko poznajete navike vašeg profesora, to će vam olakšati pripremu. Ne samo da ćete bez problema pogoditi koji tip ispita će vam dati, već ćete lakše pretpostaviti i koje dijelove gradiva trebate temeljitije obraditi. A to je posebno važno studentskim kampanjcima.

Držite se plana učenja i riješite se nerealnih očekivanja

Izdvojeni članak

Ovo su najbolje i najgore tehnike učenja

Napravite potom plan učenja kojeg ćete se zaista pridržavati. Odredite ritam savladavanja gradiva te na koja ćete se njegova područja usredotočiti. U obzir uzmite i vrijeme u kojem vaš mozak najbolje upija informacije. Recimo, moji su favoriti ranojutarnji sati, a nemoguća misija mi je učiti cijelu noć. Radije ću ustati u 4 ujutro i tad pohvatati gradivo.

Ako nakon nekog vremena shvatite da vaše učenje ne ide po planu i da vam treba trostruko duže vremena od planiranog, ne odustajte. Čak i ako je sutra ispit. U tom slučaju prilagodite ili ciljeve ili tehniku učenja. Pomirite se s činjenicom da ishod ispita neće biti dobar kakav je mogao biti, no dajte sve od sebe da bude najbolji mogući. Ili barem prolazan, kad ste se već do toga doveli.

Diktafon i učenje ne idu skupa? Varate se

Izdvojeni članak

7 grešaka koje svi radimo noć prije ispita

U tome me uvijek spasi metoda učenja koja mi se jedina pokazala uspješnom – prepričavanje pročitanog gradiva vlastitim riječima. Iako nerijetko iziskuje nemalo vremena, ovom se metodom dotičete i onoga što otprije znate, povezujete znanje u cjelinu i prema vlastitom iskustvu, dugoročnije ga pamtite.

Osim prepričavanja dijelića gradiva samome sebi, dobra je varijanta to činiti s kolegama. Nakon samostalnog učenja, do više su me ocjene gotovo uvijek dovela zajednička ponavljanja i međusobna nadopunjavanja.

Osim u novinarskom poslu, diktafon može biti i dobro sredstvo pri učenju. Snimim kako gradivo strastveno prepričavam pa si to reproduciram nekoliko puta prije spavanja, kao i prije ispita. Pomaže, vjerujte mi. Takav način učenja itekako mi urodi plodom kad je riječ o esejskim pitanjima. Ako ste ovladali ključnim područjima gradiva do razine razumijevanja, a pritom imate bogatiji rječnik i interese, ne bi trebalo biti problema.

S druge strane, podvlačenje redaka šarenim markerima i naglašavanje bitnog nikada mi nije pošlo za rukom. Umjesto povezivanja gradiva, takvi bi mi se pokušaji učenja sveli na kratkoročno pamćenje gomile informacija i dekoncentraciju izazvanu kričavim markerima. Pa sam od njih brzo odustala.

Onima izgubljenima među učinkovitim metodama učenja, savjetovala bih još i izradu brzinskih mentalnih mapa, pogotovo kad su u igri detaljnije podjele. Povlačenje asocijacija također je dobar način savladavanja nešto apstraktnijih pojmova, jednako kao i dijagrami.

NE ispisnici i udaranju u zid, još nije (pre)kasno

Izdvojeni članak

Studoši i maturanti, evo 15 savjeta za učenje nakon kojih ćete rasturiti na ispitima i državnoj maturi

Kad neku od ovih metoda učenja počinjete primjenjivati tek nekoliko dana ili nedajbože dan prije ispita, nikako niste u zavidnoj situaciji. U takvim trenutcima savjeti rečeni na početku teksta svakako dobivaju na važnosti. Nemojte pritom krenuti nabavljati ispisnicu niti udarati glavom u zid i tome slično.

Radije ne dajte nikome/ničemu da vas ometa, napravite atmosferu za učenje; prozračite prostoriju, a ako ste noćni tip, osigurajte dovoljno jak izvor svjetlosti i konačno krenite. Nemojte zaboraviti na pauze od učenja, ali niti dati da vas one potpuno udalje od knjiga.

U tim kraćim stankama kratko se prošećite, rastegnite i nešto pojedite.

Klonite se pritom brze hrane i slatkiša. Kako vam god zvučalo, puno je bolji odabir šećer iz zdravih namirnica, poput orašastih plodova. Za uspješno učenje još je važnija hidratizacija: umjesto gaziranog i zaslađenog probajte birati vodu, a s kavom ipak nemojte pretjerivati. Umjesto litra kave, radije posegnem za kratkim drijemežom. Stvarno kratkim, tek toliko da osvježim misli.

Dok ovo pišem, prisjećam se kako nam je nastavnica u srednjoj školi ponavljala da se noć prije mature naspavamo, ujutro obavezno doručkujemo i ne dopustimo tremi i strahu da nam budu prepreka. Triju zlatnih pravila vrijedi se držati i u kasnijem životu. Čak i onda kad sutra ujutro imate ispit, a umjesto učenja, poput mene, dijelite savjete kako uspješno (na)učiti. I tako u krug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap