Pogled iz snova i ultramoderne sobe: Ovako će nakon obnove izgledati Studentski dom Bruno Bušić

Dulje vrijeme splitski studenti čekaju rekonstrukciju Studentskog doma Bruno Bušić. Trenutno umjesto mogućnosti smještaja studenti koriste subvenciju za privatni smještaj, ali iz splitskog SC-a najavljuju kako bi rekonstrukcija trebala započeti uskoro. Povećat će se smještajni kapacitet doma, a iz SC-a poručuju kako će to biti jedan od najljepših studentskih domova u Hrvatskoj.

Svečano potpisivanje ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji Studentskog doma Bruno Bušić u Splitu održat će se u srijedu. Tom prigodom predstavit će se i sam projekt rekonstrukcije, a sudeći prema fotografijama koje je SC Split već objavio, Studentski dom Bruno Bušić poprimit će uistinu moderno ruho.

Veći broj studenata moći će živjeti u domu

Inače, ovaj je studentski dom u uporabi još od 1978. godine, kada je izgrađen  za potrebe. Zgrada ima pet etaža te broji 139 soba – 131 je trokrevetna, a osam ih je dvokrevetnih, dakle ukupno je za studente 409 ležaja.

Evo zašto je Studentski dom Bruno Bušić prazan već godinu dana: Otkrivamo i kada će useliti prvi studenti

– Projekt potpune rekonstrukcije Studentskog doma ima za cilj promjenu svih funkcionalnih dijelova zgrade. Predviđena rekonstrukcija uključuje nadogradnju jednog kata, dogradnju otvorenih evakuacijskih dvokrakih stepenica s istočne i zapadne strane građevine, dogradnju balkona na prvom i drugom katu s južne strane, dogradnju najzapadnijeg modula na trećem katu te ispunjenje svih temeljnih zahtjeva važnih za građevinu. U svrhu racionalnijeg korištenja energije na svim zidovima pročelja bit će izvedena toplinska izolacija, a radi zaštite od buke bit će izvedena odgovarajuća zvučna izolacija smještajnih jedinica, poručuju iz splitskog Studentskog centrbit će to jedan od najljepših studentskih domova u Republici Hrvatskoa.

Dodaju, rekonstrukcija će se odvijati u okviru jednog građevinskog zahvata jer je cilj skratiti vrijeme u kojemu studenti neće moći koristiti ovaj dom.

– Nakon rekonstrukcije dom će imati 174 sobe od kojih je 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih soba te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i sa smanjenom pokretljivosti. Ukupni kapacitet predviđen je za 465 studenata. Bruto površina rekonstruirane građevine bit će 7.037 m2 sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja, kažu iz SC-a Split.

‘Bit će to jedan od najljepših studentskih domova u Republici Hrvatskoj’

Rekonstrukciju doma financiraju Europska unija, Ministarstvo obrazovanja i SC u Splitu, a vrijednost projekte je vrtoglavih 61.643.911 kuna.

Velika pobjeda za studente: Nakon našeg teksta, Studentski centar sezoncima omogućio smještaj u domu
– Kada dom bude završen, bit će to jedan od najljepših studentskih domova u Republici Hrvatskoj, u blizini mora i park šume Marjan sa svim sadržajima koji ispunjavaju zahtjeve studenata 21. stoljeća, zaključuju u Splitu.

Inače, ovaj studentski dom prazan je od rujna 2017., i to zbog brojinih infrastrukturnih problema u njemu. U rješenju PU splitsko-dalmatinske, između ostalog, stoji da se zbog nedostataka objekta koji predstavljaju opasnost za živote i zdravlje ljudi, dom ne smije koristiti do otklanjanja nedostataka. Među spomenutim nedostacima su problemi s električnim instalacijama, sustavom za dojavu požara, gromobranskim sustavom, ali i s brojnim drugim sigurnosnim elementima. Kako nam je u srpnju rekla glasnogovornica Sveučilišta u Splitu, planirani rok za završetak radova je 1. veljače 2020. godine i do tada u smještaj u domu neće biti moguć.

Odgovori