Pretraga

Pogled preko bare: U posjetu Zagrebu student otkrio zašto je SAD zamijenio Europom

A- A+

Model European Union simulacija, održana u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prošlog tjedna, okupila je među inima i veliki broj inozemnih studenta. Iskoristili smo priliku i zatražili nekoliko ‘međunarodnih’ komentara. Evo što je Briana Tabarovskyog iz SAD-a dovuklo na studij u Budimpeštu pa i u posjetu Zagrebu.

Foto: Facebook

Simulacije rada europskih institucija u pravilu okupe studente iz cijelog svijeta koji žele steći
iskustvo rada u takvom okruženju, ali i proširiti krug poznanstava, upoznati buduće poslovne partnere, nove prijatelje ili pak simpatije. Jedan od takvih je i Brian Tabarovsky.

Izdvojeni članak

Američki profesor na radu u Finskoj shvatio, sve vrline tamošnjeg školstva

Ne želi nazad u SAD

Student međunarodnih odnosa na Centralom europskom sveučilištu u Budimpešti porijeklom je iz SAD-a, ali za razliku od ostalih koji hrle ‘preko bare’, Brian se nema namjeru vratiti tako skoro.

– Najviše mi, naravno, nedostaju prijatelji i obitelj, ali volio bih ostati u Europi i nakon završetka fakulteta. Vidim se u Njemačkoj gdje bih želio ostvariti karijeru, rekao nam je Brian Tabarovsky.

Rodom iz Cromwella u saveznoj državi Connecticut Brian ima zavidnu ‘karijeru’ studenta budući da je već studirao na Sveučilištu u Stockholmu i prije toga na Florida Atlantic Universityju. O sudionicima konferencije iz Hrvatske pak ima samo riječi hvale.

– Ljudi koje sam upoznao su izuzetno ljubazni, dragi i inteligentni. Cijeli događaj je bio na jednoj
visokoj razini i jedini minus je što eventualno mora završiti. Nadam se da ću održati kontakt s ljudima koje sam upoznao, a svakako ću ponovo posjetiti Hrvatsku, nadodaje on.

Izdvojeni članak

Evo kakve su ljetne poslove u mladim danima radili američki predsjednici

Financije su glavna razlika

S obzirom da sveučilišta u SAD-u imaju reputaciju najprestižnijih u svijetu, zanimalo nas je kako vidi europske studente u odnosu naspram kolega s druge strane Atlanskog oceana.

– Morate znati da se glamur i prestiž sveučilišta poput Harvarda, MIT-a, Yale-a i ostalih zasniva prije svega na tradiciji, društvu i ogromnom budžetu. Model financiranja je potpuno drugačiji pa si tako jedno sveučilište poput Oregona može priuštiti budžet od 30 milijuna dolara, i to samo za sportski dio! Sposobnosti studenata nisu pretjerano različite, ali infrastruktura i mogućnosti svakako jesu, ističe student međunarodnih odnosa u Budimpešti.

Ugodne boje glasa i smirene vanjštine Brian nije onaj ‘tipični amer’ koji je uvijek najglasniji u prostoriji, ali je svakako zanimljiv sugovornik. Ovo mu je prvi dolazak u Hrvatsku, ali s
obzirom na izrečeno, dojma smo da nipošto nije zadnji.