Pretraga

Pogledajte koje županije studentima osiguravaju besplatan vlak u 2022. i koji gradovi nude popust

A- A+

Vlak je često prijevozno sredstvo studenata. Nekima je to možda manje poznato, ali dio županija je s Hrvatskim željeznicama potpisao posebne ugovore temeljem koji studenti mogu ostvariti pravo na besplatne vožnje.

Vlak Koprivnica-Zagreb ; foto: Dominik Smolak|srednja.hr

Za putovanja od mjesta studiranja do prebivališta i obrnuto, studenti nerijetko kao sredstvo putovanja koriste vlakove, prvenstveno zato što je vožnja vlakom među povoljnijima. Nude im se razni popusti no nekima je možda nepoznanica da su pojedine županije potpisale posebne ugovore s Hrvatskim željeznicama koje redovitim studentima omogućuju besplatan prijevoz vlakom na određenim relacijama.

Treba naglasiti da se ti ugovori između županija i Hrvatskih željeznica potpisuju na određeno razdoblje, tako da je s Novom godinom u nekim županijama ta pogodnost za studente prestala važiti.

Kada je riječ o većim županijama, otprilike do kraja studijskih obaveza u ovom semestru, točnije do 15. srpnja, pravo na besplatna pojedinačna putovanja s prebivalištem iz mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji imaju studenti te županije. Od većih županija i Primorsko-goranska županija do 31. prosinca nudi studentima besplatna putovanja vlakom iz mjesta PGŽ-a. Osječko-baranjska županija dao 30. lipnja studentima nudi besplatna pojedinačna putovanja iz mjesta OBŽ-a te besplatne mjesečne ili pojedinačne karte unutar te županije.

Izdvojeni članak

Učenici osnovnih i srednjih škola od idućeg mjeseca besplatno putuju vlakom

Podsjetimo, od 1. listopada učenici osnovnih i srednjih škola na području cijele Hrvatske imaju pravo na besplatan vlak do 31. prosinca 2022. godine. Odluka je to koju je u rujnu donijela Vlada, a više možete čitati ovdje.

U dokumentu u nastavku u prvoj tablici možete vidjeti popis županija, gradova i općina koje omogućuju besplatan prijevoz studentima sa svojeg područja. U drugoj tablici nalazi se popis onih koje sufinanciraju prijevoz studentima, kao i podatak o tome u kojem postotku studenti ostvaruju popust. Također, u tablicama je vidljiv i podatak o tome do kada ugovor županije i HŽ-a važi. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [424.73 KB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap