Pretraga

Pogledajte za koliko će kuna nakon štrajka porasti plaće zaposlenika na fakultetima

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja krajem listopada također se priključio velikom štrajku prosvjetara sa zasebnim zahtjevima – tražili su povećanje koeficijenata složenosti poslova za nenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike. I ovaj sindikat štrajk, koji se održavao jednom puta tjedno, prekinuo je u ponedjeljak. Ovog petka visokoškolski sindikat održao je konferenciju za medije u kojoj su pojasnili detalje sporazuma koji je nakon štrajka sklopljen s Vladom. Pritom su izneseni i konkretni izračuni za koliko će kuna do 2021. porasti plaća zaposlenika u sustavu visokog obrazovanja.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

U cjelini su ostvareni svi zahtjevi u našem sektoru, rekao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog Igor Radeka. Sindikalist je pohvalio znanstveno-nastavno osoblje jer je stalo na stranu kolega bez znanstvenog i nastavnog zvanja.

– Mi nismo ni tražili povećanje putem koeficijenata, kazao je Radeka.

Nenastvnom osoblju rastu dodaci, predavačima i umjetničkim suradicima koeficijenti

Izdvojeni članak

Ribić nastavnike s društvenih mreža nazvao ruljom s fejsa: ‘Zar ti ljudi odgajaju našu djecu?’

Sve naše neznanstveno i neakademsko osoblje dobiva dodatak na plaću, rekao je sindikalni makroekonomist Matija Kroflin. Dodao je kako predavačima i umjetničkim suradnicima raste koeficijent na 1,406.

Kako je Kroflin pojasnio, uz povećanje osnovice za 6,12% koje dobivaju svi zaposlenici javnih službi,  nenastavno i neznanstveno osoblje u sustavu znanosti i visokog obrazovanja dobiva dodatak na osnovnu plaću, koji od ovog mjeseca iznosi 3%, u lipnju 2020. dodatnih 1% te  i u siječnju 2021. godine dodatak raste za još 2%.

Uz nenastavno i neznanstveno osoblje, predavači i umjetnički suradnici dobivaju povećanje koeficijenta za 3,5% i time se izjednačavaju s koeficijentom asistenata na fakultetima, što je i bio prvotni zahtjev visokoškolskog sindikata, naveo je Kroflin.

– Povećanje koeficijenta dobivaju još i VSS i VSŠ tajnici i voditelji računovodstva koji nisu na položajnim mjestima. U sustavu znanosti i visokog obrazovanja to se odnosi na svega nekoliko desetaka radnih mjesta. VSS tajniku i VŠS tajniku i voditelju računovodstva do siječnja 2021. koeficijent će u tri navrata biti ukupno povećan za 16%, a VSS voditeljima računovodstva za ukupno 14%, poručuju iz visokoškolskog sindikata.

Plaća najviše raste šefu odsjeka računovodstvenih poslova

– Ono što je nama ključno su bruto povećanja, i kada pregovaramo, pregovaramo u bruto iznosima, pojasnio je ekonomist sindikata Kroflin i rekao kako je povećanje u postocima izračunao na konkretnoj plaći za svaku od kategorija zaposlenika, kojima se povećava osnovica i dodaci te koeficijenti.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako će i za koliko kuna rasti plaća nastavnika prema dogovoru sindikata i Vlade

Do siječnja 2021., a od nenastavnog osoblja koje je bilo u štrajku, kroz dodatke i osnovicu plaća će najviše porasti rukovoditelju, šefu odsjeka računovodstvenih poslova. Na primjeru osobe s 20 godina staža ukupno bruto povećanje bit će 1.429 kuna, odnosno za samca u Zagrebu 614 kuna neto, a na primjeru osobe s prirezom od 10% i dvoje djece to povećanje iznosi 842 kune.

Kada je riječ o nenastavnom osoblju koje je štrajkalo, plaća kroz dodatke najmanje raste zaposlenicima radnih mjesta 4. vrste, primjerice čistačicama. Uz porast dodatka i osnovice povećanje u brutu iznosit će 955 kuna. 

Predavačima i umjetničkim suradnicima povećava se koeficijent složenosti posla za 3,5% odnosno na 1,406, a uz to im raste i osnovica, pa će njihovo konačno povećanje u siječnju 2021. iznositi 955 kuna bruto, odnosno 547 kuna za samca u Zagrebu i 563 kune na primjeru osobe s dvoje djece i prirezom od 10%.

Detaljne izračune možete vidjeti u tablicama u nastavku. Posljednja tablica odnosi se samo na povećanje osnovice nastavnom i znanstvenom osoblju u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a za koje nije bilo posebnih zahtjeva tijekom ovog štrajka.

Pogledajte za koliko će kuna nakon štrajka porasti plaće zaposlenika na fakultetima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap