Pretraga

Pojedini faksevi imaju stroga pravila odijevanja: Brane dekoltiranu i pripijenu odjeću, ali i sunčane naočale na glavi

Odijelo čini čovjeka. Ili možda ipak ne? Posljednjih tjedana u studentskim grupama povele su se rasprave je li pristojno na fakultet doći odjeven u trenirci ili bi to trebale biti barem traperice. Zato smo upitali neke zagrebačke fakultete da nam kažu kakav dress code je primjeren u njihovim ustanovama te koje odjevne predmete bi studenti trebali izbjegavati.

muška odijela

Foto: Unsplash/Fernando Lavin

Tijekom godina modni su se trendovi često mijenjali. Tako ste iz priča profesora sigurno čuli da je u prošlosti bilo nezamislivo da jedan profesor na fakultetu nema odijelo kada god bio u fakultetskoj ustanovi. No, to se promijenilo te je oblačenje postalo slobodnije. Pravila odijevanja svaki fakultet može donijeti zasebno. Neki od njih načela odijevanja imaju navedena u kodeksu ponašanja studenata, dok su na drugima to uglavnom ‘nepisana pravila’.

Zabranjene sunčane naočale na očima ili na glavi

Medicinski fakultet u Zagrebu u svom kodeksu ponašanja studenata ima zasebni dio koji se odnosi na osnovna načela odijevanja. Osim što studenti, kada izvode praktičnu nastavu s pacijentima, moraju voditi brigu da se odijevaju profesionalno i u skladu s aktima zdravstvene ustanove u kojoj se nalaze, točno je objašnjeno i što se smije te što ne nositi za vrijeme predavanja i seminarskih susreta na fakultetu. Tako su studenti dužni nositi odjeću primjerenu okolišu i vrsti radnog zadatka, na primjer zatvorenu obuću, duge hlače i majice ili košulje dugih rukava. Navode kako je sva odjeća dozvoljena dok ne vrijeđa druge osobe.

– Zabranjeno je nositi izrazito dekoltiranu odjeću: pripijenu odjeću, odjeću koja otkriva trbuh i leđa, majice s neprimjerenim natpisima, majice bez rukava, odjeću koja otkriva donje rublje, prozirnu odjeću, iznimno kratke suknje ili hlače, natikače, klompe, sandale i otvorenu obuću. Cipele s visokim petama ne preporučuju se kada su neprimjerene za predviđene radne zadatke, sunčane naočale bilo na očima ili na glavi zabranjene su kao i potrgane hlače ili majice koje su neprimjerene profesionalnom okruženju, navodi se u kodeksu ponašanja studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Također, kosa treba biti uredna i čista, zavezana ako je dužine do ramena ili duža, a brada mora biti uredna i primjerena predviđenim radnim zadacima. Nakit, koji uključuje i piercinge, treba biti minimalan i neupadljiv, a ne preporučuje se nošenje prstenja, narukvica, visećih naušnica i glomaznih ogrlica. Vidljive tetovaže neprimjerenog sadržaja ili one koje bi mogle povrijediti moralne i religijske osjećaje pacijenata ili drugih suradnika moraju biti pokrivene za vrijeme nastave.

– Tijekom svečanih prigoda i promocije, odjeća treba biti u skladu s prilikom. Muškarci u odijelima ili hlače sa sakoom i košuljom, a žene u formalnoj odjeći poput večernjih haljina primjerenog izgleda i dužine, ženskih odijela ili poslovnih kombinacija. Svi oni koji se ne pridržavaju osnovnih načela oblačenja bit će zamoljeni da napuste prostorije gdje se odvija nastava ili prostorije fakulteta. Protiv studenata koji učestalo i namjerno krše načela oblačenja i nakon opomena nastavnika, pokrenut će se stegovni postupak, stoji u kodeksu.

Izdvojeni članak
odjeća na vješalici

Trebaju li faksevi dress code? ‘Nije u redu da se curama brane minice, a dečkima su dozvoljene kratke hlače’

Ljeti zabranjene minice i japanke

S Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu rekli su nam da na njihovom fakultetu ne postoje posebna pravila koja se tiču samo odijevanja, ali zato postoje generalna pravila u pogledu kulturnog ponašanja i pristojnosti, pa tako i pristojnog te kulturnog oblačenja. Svi studenti i zaposlenici moraju primjenjivati moralna načela i načela profesionalne etike, a ako bi se dogodio slučaj neprikladnog odijevanja, ovaj fakultet pokrenuo bi postupak predviđen općim aktima fakulteta. Agronomski fakultet u Zagrebu također nema nikakva pravila ni pravilnik o odijevanju. Također su napomenuli da na Danu brucoša održe predavanje o etici u sklopu kojeg pojašnjavaju različita pravila.

Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu također nema posebna pravila, ali su u lipnju studentima naglasili da zbog izrazito visokih temperatura mole studente da pri dolasku na fakultet, a posebno pri polaganju ispita, izbjegavaju prekratke haljine, minice, kratke hlačice, dekoltirane majice i košulje, japanke te kratke hlače za plažu. Dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ivan Koprić, rekao nam je da oni nemaju posebna pravila odijevanja za studente, kao ni za nastavno i nenastavno osoblje, no od njih se očekuju ponašanja koja pridonose čuvanje ugleda i dostojanstva Sveučilišta u Zagrebu. Tako su konvencionalna pravila o odijevanju primjenjiva i na ovom fakultetu.

– Za vrijeme mojeg dekanskog mandata nisam primijetio odstupanja od ovog standarda, niti je bilo kakvih informacija od studenata, profesora ili drugih zaposlenika. Koliko je vidljivo iz fakultetskih evidencija, narušavanja tog standarda nije bilo ni prije, zaključio je Koprić.

Trebaju li fakulteti imati posebna pravila odijevanja za studente?