Pretraga

Na pojedinim fakultetima već su održane online obrane diplomskih, ali i doktorskih disertacija

A- A+

Jedan od najvažnijih datuma za studenta je definitivno dan u kojem obranom završnog rada, diplomskog rada ili doktorske disertacije, završava svoj akademski put (ili jedan dio akademskog puta). Kada je nastava u dvoranama stala i sve se prebacilo online, neki su već imali dogovorene datume obrana koje su se potom ipak održale online. To unosi nadu da će se, ako se ova situacija otegne, obrane kojih je više u lipnju, biti također moguće održati online, na bilo kojem sveučilištu i na bilo kojoj sastavnici, te da će studenti unatoč daljini uspješno završiti svoje obrazovanje.

pixabay.com

Na stranici Fakulteta hrvatskih studija u obavijestima stoji da je 27. ožujka održana prva online obrana diplomskog rada te je odlučeno da će se i sljedeće obrane održavati online, putem videokonferencije.

Pristupnik i članovi povjerenstva sastali su se na Skypeu

– Obrana je bila zakazana prije prijelaska iz nastave u živo u nastavu na daljinu. Kako bi se studentima omogućio završetak studija i u ovo izvanredno vrijeme, na 2. sastanku Operativnoga stožera Fakulteta hrvatskih studija za prilagodbu nastave 17. ožujka 2020. pod dekanovim predsjedanjem odlučeno je da se ova i sljedeće obrane, dok traju ovakve okolnosti, održe putom videokonferencije.

Izdvojeni članak

Ministarstvo dalo uputu fakultetima: Evo kako bi u online nastavi trebalo vrednovati studente

Kako stoji u obavijesti, student i članovi povjerenstva za obranu, svatko sa svoje lokacije, u dogovoreno vrijeme povezali su se videovezom i održali obranu rada.

– Nakon što su članovi povjerenstva Skypeom uspostavili grupnu audio-vizualnu vezu s pristupnikom, saslušali su njegovo izlaganje teme rada i teza koje je postavio u njemu. Potom su pristupniku postavljali pitanja. Student je na njih uspješno odgovorio. Povjerenstvo je zamolilo pristupnika da izađe iz poziva, a nakon što je on učinio, raspravilo je i usuglasilo ocjenu. Po pristupnikovu povratku u vezu izvijestilo ga je o izvrsnoj ocjeni rada. Nakon završetka usmenoga dijela obrane ispunjeni su potrebni obrasci, tj. izvješće o obrani, koji je elektroničkom poštom proslijeđeno Službi za nastavu i studente Fakulteta hrvatskih studija, stoji u obavijesti.

Na Filozofskom sve spremno za obrane putem BigBlueButtona

Ovaj primjer pokazuje da je vrlo jednostavno održati online obranu putem Skype. To nije jedini način. Naime,  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu objavili su detaljne upute za studente i profesore vezane za online obranu radova, te nije upitno hoće li se na ovom fakultetu te obrane moći održati. Online obrane osigurane su uz pomoć Centra za potporu e-učenju koji je osigurao uvjete za online obrane završnih i diplomskih radova.

Obrane će se obavljati na sustavu Omega korištenjem aktivnosti BigBlueButton, a vođenje zapisnika i upisivanje ocjene obavlja se preko ISVU Nastavničkog portala, kao i do sada. Za svaki odsjek otvoren je zasebni e-kolegij na sustavu Omega u sklopu kojega su otvorene zasebne sekcije za svaku od obrana diplomskih radova. Pripremljene su aktivnosti BigBlueButton za svaku zasebnu obranu. Detaljnije o online obranama na Filozofskom možete čitati ovdje.

I na FPZG-u će se, ako bude potrebno, obrane provoditi online

Online obrane kao mogućnost najavljene su i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i to u objavi Studentskog zbora tog fakulteta na Facebooku. Naime, u jednom dijelu pišu sljedeće:

– Što se tiče obrane diplomskih radova dobili smo povratnu informaciju od prof. dr.sc Marine Mučalo (voditeljica DS novinarstva). Njen plan je pridržavanje svih navedenih rokova navedenih u Odluci o rokovima obrane. Naime, prvi sljedeći rok za obrane je od 15. do 19. lipnja te bi se one trebale odvijati u normaliziranim okolnostima, no ukoliko se situacija ne promijeni, provodit će online obrane. Također, kolegica Mučalo sugerira svim studentima koji planiraju u tom roku (ili u srpnju 2020.) braniti diplomski rad, da stalno budu u kontaktu sa svojim mentorima i redovito se konzultiraju oko istraživanja i pisanja teksta.

Online su obranjene i neke doktorske disertacije

Osim diplomskih radova, na Sveučilištu u Osijeku objavljeno je da su tamo online obranjene i doktorske disertacije. Tako su neki na daljinu postali doktori znanosti.

Na stranicama Sveučilišta online obrane su bile najavljene za 27. ožujak, a svi zainteresirani mogli su ih pratiti putem linka na ZOOM sesije na kojima se obrana održavala. Naime, obrane doktorskih disertacija su inače javne pa su tako bile i ove.

Toga dana svoje radove su branile Tihana Koprivnjak s radom „Internacionalizacija malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj: izazovi, pretpostavke i pristupi“ i Petra Mezulić Jurić s radom „Rast malih i srednjih poduzeća kroz akvizicije“

Iako se uglavnom radi o obranama koje su dogovorene prije situacije s koronavirusom, nema razloga ne vjerovati da se i obrane koje bi se trebale održati u lipnju ili ranije na svim sveučilištima i njihovim sastavnicama, po potrebi neće moći održati online.

 Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal. U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U suradnji sa studentima psihologije s Filozofskog predstavljamo vam serijal “Kako si?” u kojemu ćemo razgovarati o psihičkom zdravlju.

Ostali podcasti:

Snimku konferencije na kojoj je predstavljena Uputa za vrednovanje u online nastavi možete pogledati u videu:

Na pojedinim fakultetima već su održane online obrane diplomskih, ali i doktorskih disertacija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap