Pretraga

Pokrenut novi studij s područja ekonomije: Izvodi se online, nastava kreće već ove jeseni

Fakultet ekonomije i turizma ‘Dr. Mijo Mirković u Puli već izvodi studij Primijenjene ekonomije, a sada je dobio i dopusnicu za pokretanjem istoimenog prijediplomskog i diplomskog online studija. Na njega se studenti mogu upisati samo u izvanrednom statusu. Nastava će se izvoditi već od ove jeseni, a s fakulteta najavljuju da će nastavni sadržaj biti inovativan te će se kontinuirano upotpunjavati najnovijim spoznajama iz ekonomske teorije i analize.

online predavanje

Foto: Unsplash

Fakultet ekonomije i turizma ‘dr. Mijo Mirković’ uz dosadašnji studij Primijenjene ekonomije kreće i s online studijem Primijenjene ekonomije za koji je nedavno dobio dopusnicu.

Studenti se mogu upisati samo u izvanrednom statusu

Taj studij nastavu će izvoditi od 2023./2024., a studenti će se moći upisati samo u izvanrednom statusu. Kako navode s fakulteta, u nadolazećoj akademskoj godini na prijediplomskome studiju određena je upisna kvota od 30 mjesta za hrvatske državljane i deset mjesta za strane državljane dok je na diplomskom studiju upisna kvota 20 mjesta za hrvatske državljane i deset mjesta za strane. Prijediplomski studij trajat će tri, a diplomski dvije godine.

– Riječ je o studiju namijenjenom osobama koje žele postati ekonomskim stručnjacima i analitičarima, onima koji žele razumjeti uzroke i posljedice raznovrsnih ekonomskih kretanja, onima koji se žele kontinuirano usavršavati i razmišljati ‘izvan kutije’ te predlagati konkretna, znanstveno utemeljena, kreativna rješenja za minimiziranje i eliminaciju ekonomskih i društvenih problema, odgovara na naš upit profesorica Ekonomskog u Puli, Sanja Blažević Burić.

Izdvojeni članak
prozirni model ljudske lubanje s mozgom i živčanim sustavom

FER i Filozofski pokreću studij koji bi u budućnosti mogao biti jako tražen: Najesen upisuju prve studente

Od upisa, preko ispita pa do obrane sve je online

Navodi da su se na pokretanje ovog studija odlučili zbog trendova koje prate, ali i preferencija potencijalnih kandidata za studiranjem u online okruženju. Naime, sav proces, od upisa preko nastave i polaganja ispita pa do obrane završnog/diplomskog rada odvija se u cijelosti – online. Dakle, oni koji upišu ovaj studij ne trebaju nužno seliti u Pulu. Ali trebaju imati minimalno tehničko znanje za praćenje studija,  računalo s web kamerom te pristup internetu sa stabilnom vezom.

– S obzirom na mnogobrojne obveze, kako poslovne tako i privatne, mnogi žele krenuti u obrazovanje ili nastaviti svoje obrazovanje uz visoku razinu fleksibilnosti, personaliziranosti, ali i dalje s naglaskom na kvalitetu sadržaja. Nastavni program online studija Primijenjene ekonomije jednak je programu studija u fizičkom obliku no na online studiju će kandidati imati veću razinu fleksibilnosti učenja i praćenja materijala u skladu sa svojim željenim tempom. Uz kvalitetnu platformu za online učenje, materijali će biti dostupni 24/7, kontakt s profesorom će biti omogućen, sva planirana aktivnost na studiju će biti interaktivna, motivirajuća i fleksibilna, kaže nam Blažević Burić.

Izdvojeni članak
Fakultet prometnih znanosti

Velike promjene na zagrebačkom faksu: Pokreću novi studij i mijenjaju jedan od najatraktivnijih

Što je primijenjena ekonomija?

Tražimo ju i da pojasni koja je razlika studija Primijenjene ekonomije u odnosu na neke druge studije s područja ekonomije. Odmah na početku tog odgovora profesorica ističe da su nastavni sadržaji inovirani i kontinuirano se upotpunjuju najnovijim spoznajama iz ekonomske teorije i analize.

– Neki kolegiji koji se nude na prijediplomskome studiju, a prate najnovije trendove, jesu bihevioralna ekonomija, analiza ekonomskih indikatora i ‘big data’, ekonomija blagostanja, ekonomika inovacija i IT, ekonomika financijskih kriza i mikrofinanciranje, analiza društvenih mreža… Na diplomskome studiju studenti će učiti o ekonomici okoliša, ekonomskoj politici Europske unije, ekonomici migracija i starenja stanovništva, teoriji igara… Riječ je o kreativnome i inovativnome studiju s fleksibilnim i dostupnim stručnjacima, ističe Blažević Burić.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Dva zagrebačka fakulteta pokrenula novi studij: Upisi kreću već ovaj mjesec

Na ekonomskim fakultetima preko četrdeset studija

Trenutno, prema podacima dostupnima u sustavu Postani student, maturanti ove godine mogu birati između više od četrdeset studija na ekonomskim fakultetima, uključujući i ovaj online. Pa se prirodnim nameće pitanje zašto je pokrenut još jedan.

– Postojanje interesa za takvim znanjima ne može se zanemariti ili ignorirati, kako interesa od strane samih studenata tako i interesa od strane poslodavaca. Riječ je o studijima koji nude konkretna znanja primjenjiva u širokom dijapazonu poslovnoga svijeta, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Ograničavanje interesa ili nasilno preusmjeravanje interesa zasigurno nije nešto što želimo kao društvo već želimo nuditi kvalitetno obrazovanje, osuvremenjena znanja i vještine koje će budućim kreativnim zaposlenicima omogućiti ispunjavanje poslovnih želja, kako materijalne tako i nematerijalne prirode. Online studij Primijenjene ekonomije nudi sve rečeno u paketu – fleksibilnost, digitalno i suradničko okruženje, personaliziranost, istraživačku i kreativnu dimenziju koja je ukorporirana u sve kolegije, zanimljive profesore, zaključuje Blažević Burić.

Copy link
Powered by Social Snap