Pretraga

Polako, ali sigurno indeks odlazi u povijest: Ukinuo ga je još jedan zagrebački fakultet

A- A+

Još od 2014. godine jedina službena studentska isprava je iksica, a indeksi su apsolutno nepotrebni i studentima su samo trošak jer ih moraju platiti. Iako vrlo sporo, to prepoznaje sve više fakulteta, pa je tako nedavno i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje donio odluku kojom se ukida indeks i to od sljedeće akademske godine 2019./2020.

foto: srednja.hr

FSB je donio Odluku o ukidanju indeksa kao službene studentske isprave za studente. Službena studentska isprava za sve studente Odlukom postaje studentska iskaznica (iksica) s podacima navedenima na njenoj površini, čipu i magnetskoj traci.

Izdvojeni članak

Koliko puta moramo ponoviti? Ne, ne trebaju nam e-indeksi, postoji jednostavnije rješenje

Inače, Pravilnik o studentskoj ispravi još 2014. godine propisao je da je službena studentova isprava  studentska iskaznica poznatija kao iksica. Indeks je kao dokument nepotreban. Iako su se od tada mnogi fakulteti, pa i cijela veleučilišta i sveučilišta odlučila na ukidanje indeksa, mnogi ih još uvijek koriste, ma da za to nema nikakve potrebe. Još važnije, nema potrebe ni za stvaranjem dodatnih uvjeta jer se na razini cijele države koristi sustav ISVU (Studomat) u kojem se studentima ionako upisuju potpisi i ocjene.

FSB od sljedeće akademske godine 2019./2020. više neće studentima izdavati i naplaćivati indekse. Međutim, odluka se ne odnosi na studente poslijediplomskih studija te studente goste jer oni nemaju iksicu, pa im je indeks jedina isprava.

Svi drugi studenti koji već imaju indekse će pri upisu akademske godine 2019./2020. morati vratiti indeks u referadu koja će ga pohraniti i vratiti studentu kada diplomira ili se ispiše s fakulteta. Referada će ih poništiti, a tek će tada student biti upisan u novu akademsku godinu.

Do sada su indekse ukinuli: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu (uvedeni e-indeksi), Filozofski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u zagrebu, a Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Tehničko Veleučilište Zagreb koriste e-indekse.

Odluka o ukidanju indeksa na FSB-u:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [312.01 KB]