Pretraga

Poljska studentica o Hrvatima: ‘Sve vam je na pas mater i miješate pića’

A- A+

Iako bi mnogi rekli da nema kruha u studiranju hrvatskog jezika, jedna Poljakinja je upravo u hrvatskoj kulturi i jeziku pronašla svoj životni poziv. Preko Erasmus razmjene studenata Iza je iz Poljske došla u Zagreb usavršiti jezik, kako bi jednog dana bila kompetentna za posao prevoditeljice. Sviđaju joj se ljudi i kultura, a smiješno joj je što Hrvati mnogo psuju i miješaju alkoholna i bezalkoholna pića.

Izdvojeni članak

Student iz Singapura u deset dana se zaljubio u Hrvate i Hrvatsku

Iza Ovzechowska je 24-godišnja studentica iz Poljske, koja je zbog svoje velike ljubavi prema Hrvatskoj i hrvatskom jeziku odlučila svoj faks privesti kraju upravo na Sveučilištu u Zagrebu.

S nama se sporazumijevala na hrvatskom, kojeg intenzivno uči već četiri godine, a za Hrvate kaže da su jedna od najsimpatičnijih nacija koje je upoznala.

Sviđa joj se karizmatičnost i otvorenost Hrvata

Iako je tek prije desetak dana stigla u Zagreb, Iza se već zaljubila u arhitekturu i kako kaže, odličnu karizmu Hrvata.

– Grad je prekrasan, sve je prilično blizu i već vidim da ću sljedeće dane provesti lutajući Zagrebom, najavila je svoje planove.

Na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu došla je preko programa međunarodne razmjene Erasmus, a baš Hrvatska bila je prva zemlja na njezinom popisu željenih mjesta za studiranje.

– Na početku svog faksa u Varšavi sam studirala takozvanu kulturologiju u sklopu koje sam učila o hrvatskoj kulturi, a onda sam se zaljubila i u vaš jezik, objasnila je svoje ambicije.

Iza je već iskusila da su Hrvati narod koji jako puno psuje, pa je svoj nadolazeći pismeni rad posvetila upravo psovanju u hrvatskim filmovima.

– Vama je svaka druga ‘pas mater’, a kad se to doslovno prevede izgleda skroz zabavno, kroz smijeh nam je ispričala.

Izdvojeni članak

Francuski student putem Erasmusa došao u Zagreb na lakšu Ekonomiju


Želi posao prevoditelja kad Hrvatska uđe u EU

Studentica Iza ne boji se velike nezaposlenosti, a već ima plan kako će u budućnosti kapitalizirati svoje znanje hrvatskog jezika. – Vi ćete uskoro ući u Europsku uniju i trebat ćete mnogo prevoditelja za cijeli niz dokumenata, pa se nekako nadam da ću svoje zaposlenje pronaći upravo u prevoditeljskoj struci, objasnila je ova ambiciozna djevojka.

Neobični joj bambusi i gemišti

Iako je u Zagrebu svega nekoliko dana, otkrila je veliki broj noćnih klubova u kojima je odlučila provoditi svoje subotnje večeri.

U svojim dosadašnjim noćnim izletima je primjetila kako Hrvati vole miješati alkoholna pića s bezalkoholnima.

– Pijete vino s kolom i votku sa sokom, toga u Poljskoj nema. Mi pijemo jedno piće, ili čisto ili nikako, uočila je razlike Poljaka i Hrvata u navikama ispijanja alkohola.

Svejedno, pridružila se ovoj njoj neobičnoj navici, pa joj je sad novo omiljeno piće bambus.

Osim što mnogo psujemo i miješamo pića, Izi je bilo neobično kako brzo svi Hrvati pričaju.

– Strašno ste simpatični i svi ste otvoreni za razgovor, ali ponekad vas je tako teško razumjeti, kaže Iza i dodaje kako će se neovisno o tome i dalje truditi da se u svakodnevnim situacijama sporazumijeva na hrvatskom jeziku.

Poljska studentica o Hrvatima: ‘Sve vam je na pas mater i miješate pića’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap