Pretraga

Polovica hrvatskih studenata zapalilo džoint, a četvrtina ih se nikada nije seksala

A- A+

Hrvatski studenti zadovoljni su kvalitetom studiranja i života, što potvrđuje podatak da bi ih je 65,3 posto ponovno upisalo isti fakultet. Pokazalo je to prvo nacionalno istraživanje kvalitete života studenata, koje je proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Ista studija potvrdila je da među ovisnostima unutar studentske populacije prednjači alkohol, a slijedi ga marihuana koju čak 65 posto onih koji su probali neku drogu, mogu nabaviti u roku jednog dana. Donosimo i ostale zanimljive podatke o odnosu studenata prema vježbanju, slobodnim aktivnostima te seksu.

Hrvatski studenti su zadovoljni kvalitetom života, studijem i strudiranjem, što potvrđuje podatak da bi ih čak dvije trećine (65,3 posto) ponovno upisalo isti fakultet. Podaci su to iz prvog nacionalnog istraživanja kvalitete života studenata, a proveo ga je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet uz podršku Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Sudjelovalo je 1880 redovitih hrvatskih studenata, koji su ispitani putem interneta.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj i dalje smatraju da se do dobrog posla može samo preko veze

Četvrtina ispitanih nikada se nije seksalo, dok su neki u godinu dana ‘skupili’ i 34 partnera

U posljednjih mjesec dana čak se polovina svih ispitanika osjećala umorno ili iscrpljeno.

– Očekivala sam bolje rezultate u fizičkom i psihičkom zdravlju studenata, rekla je profesorica Irma Kovčo Vukadin, voditeljica projekta ‘Ispitivanje kvalitete života studenata u Hrvatskoj’ predstavljajući rezultate istraživanja.

Dodala je da bi umor i iscrpljenost studenata visokoškolske ustanove trebale uzeti u obzir prilikom razmišljanja i rada na unaprijeđenju kvalitete vlastitih studijskih programa.

Uz to što ih je polovina umorno i iscrpljeno, 41,3 posto studenata se u posljednje vrijeme osjeća napeto ili nervozno.

Izdvojeni članak

Profil prosječnog hrvatskog studenta: Ne radi, obitelj ga financira i uči 30 sati tjedno

U istraživanju se ističe i podatak da tek 34,2 posto studenata redovito vježba, a njih samo 36,1 posto kaže da je u dobroj fizičkoj kondiciji.

Kad smo kod tjelesnosti, anketa pokazuje da 24,6 posto ispitanih studenata nije stupilo u spolne odnose, kao sredstvo zaštite najčešće koriste kondom (63,5 posto) ili prirodne metode (37,7 posto), a broj spolnih partnera u posljednjih godinu dana kretao se od jedan do 34.

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 28,1 studentica, a 44,2 posto studentica tek jednom godišnje ide na ginekološki pregled.

Prekid trudnoće imalo je njih 2,4 posto.

Izdvojeni članak

Evo gdje hrvatski studenti odlaze najradije na razmjenu te tko nama najčešće dolazi

Među ovisnostima primat zauzima alkohol, a slijedi ga marihuana

Što se tiče ovisnosti nije iznenađenje da i među studentima u tom pogledu prednjači alkohol. Na drugom mjestu je marihuana, koju je probalo gotovo pola ispitanika (44,5 posto).

Zabrinjava podatak da je 65,7 posto studenata koji su konzumirali droge izjavilo da bi lako ili vrlo lako u jednom danu došli do hašiša ili marihuane.

– Očito se radi o onima koji već imaju iskustvo konzumiranja takvog sredstva pa je logično da bi, ako bi to željeli, znali gdje bi mogli nabaviti to sredstvo, rekla je Kovčo Vukadin.

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković rekao je da su se trendovi u zlouporabi droga stabilizirali, odnosno da je broj ovisnika isti kao i lani.

Podaci koji brinu su pak da je većina njih uzela i tablete za spavanje ili kao stimulans.

Gotovo 40 posto studenata puši, šest ili više pića za redom jednom tjedno uzme 8,1 posto studenata, a jednom mjesečno 77 posto ispitanih studenata uzme tabletu za smirenje.

Kada je riječ o motivima eksperimentiranja s drogom, kao razlog uzimanja najčešće navodi znatiželju 77,5 posto ispitanika, dok je drugi najčešći motiv dokazivanje među prijateljima (54,9 posto).

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj debelo iznad svjetskog prosjeka, po ranom stupanju u prvi seksualni odnos

Studenti zadovoljni predavanjima i ophođenjem profesora prema njima

Kako smo prije naveli, studenti su uglavnom zadovoljni kvalitetom života na studiju.

Tako ih natpolovična većina (51 posto) tvrdi da profesori jasno izlažu sadržaj svojih predmeta, a većina (76,9 posto) slaže se da se nastavnici prema njima odnose korektno i s poštovanjem te da su dostupni i susretljivi za konzultacije sa studentima (74,5 posto).

Tri petine ispitanih studenata navodi da ih nastavnici korektno ocjenjuju.

U slobodno vrijeme 83,3 posto studenata svakodnevno je za računalom. Glazbu svaki dan sluša 72,1 posto, a vijesti prati 38,8 posto studenata. Nekom vrstom umjetnosti svakodnevno se bavi tek 8,5 posto studenata, dok se s prijateljima druži na dnevnoj bazi njih 35 posto.

Velik interes ne iskazuju za redovito angažiranje u nevladinim udrugama te volontiranju.

Polovica hrvatskih studenata zapalilo džoint, a četvrtina ih se nikada nije seksala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap