Pretraga

Poskupljuju menze! U tajnosti izmijenjen Pravilnik o studentskoj prehrani, subvencija se prepolovila

A- A+

Dok studenti čekaju da se konačno pokrene novi Zakon o studentskom radu, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dolazi velika pljuska. Bez ikakve najave promijenjen je dio Pravilnika o studentskoj prehrani i to baš onaj koji se odnosi na visinu subvencije. Ona je sada prepolovljena na svim razinama prava. Svi studenti će dobivati duplo manju subvenciju na iksici nego što je dobivaju sada, a menza će studentima biti skuplja.

Piše: Žana Kakić

foto: srednja.hr

Novi, izmijenjeni Pravilnik o studentskoj prehrani na snagu stupnja od travnja. Tako će se studentima na iksicama pojaviti manji iznosi novca koje će moći trošiti u menzama. Pravilnik je promijenjen bez ikakve prethodne najave, a danas je objavljen na službenim stranicama – točno na dan kada stupa na snagu.

Problem nastaje zbog promjene Članka 10. u kojem se određuje visina potpore. Prijašnjih 71, 24 posto koje je država subvencionirala, prepolovilo se na 35, 62 posto, a ona jela koja su se subvencionirala s 50 posto, sada će se subvencionirati sa 25 posto.

Pravilnik o studentskoj prehrani

Budući da se prema Pravilniku iznos dnevne potpore računa tako da se broj dodijeljene razine prava iz članka 7. pomnoži s dijelom obračunske cijene meni obroka iz članka 10. stavak 1. podstavak 1. i članka 10. stavka 4, ovo automatski znači da će se studentima povećati troškovi menze jer će ih država manje subvencionirati.

Studentica Lorena govori nam kako ovo uopće nije očekivala:

– Nisam čula da menza poskupljuje. Jako čudno. Da su barem nešto promijenili, poboljšali hranu ili nešto, pa da postoji razlog. Ovako stvarno nema smisla. Usluga je loša, a sad bih je trebala i skuplje platiti? Pa na kraju mi ispada bolje da jedem u pekarama i fast food-ovima, a možda me ovo natjera i da počnem kuhati, rekla nam je.

Sretan vam prvi april svima! Više o našim prvoaprilskim vijestima pročitajte ovdje

Copy link
Powered by Social Snap