Pretraga

Postigao sam ‘nemoguće’: Položio sam pet kolokvija u pet dana, evo kako mi je to pošlo za rukom

A- A+

Položiti pet kolokvija u pet radnih dana, zvuči kao nepokoriv zadatak. Međutim, to ne treba biti tako. Uz malo više organizacije, dobro složen raspored učenja, vjere u sebe i malo sreće, moguće je i to.

Foto: pixabay

Zamislite situaciju. Zadnji tjedan siječnja, ujedno i zadnji tjedan prije početka ispitnih rokova. Pet radnih dana, pet kolokvija. Ako ih se sve položi, veljača vam je, više-manje, slobodna. Neki će reći da to nije problem, pod pretpostavkom da ste redovno učili i rješavali svoje obveze. E, pa ja nisam, ali sam svejedno – uspio.

Najvažniji je raspored

Prije nego što počnem, napomenuti ću da sam treća godina novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Svjestan sam toga da  mnogi smatraju kako je FPZG ‘kikiriki’ fakultet. Naravno, uistinu je lakši u usporedbi s prirodoslovnim fakultetima, ali prolaza ‘na lijepe oči’ nema. I dalje se za pozitivnu ocjenu mora učiti, pisati seminarski radovi, održavati prezentacije i pohađati predavanja, a da ne spominjem kakvu muku ponekad pružaju politološki kolegiji.

Kada sam vidio da me čeka pet kolokvija u pet dana, odlučio sam si u potpunosti osloboditi raspored te rasporediti učenje za svaki od kolokvija. Dakle, jedan kolokvij sam imao u ponedjeljak, druga dva u utorak, srijeda i četvrtak su mi bili slobodni, a u petak sam pisao još dva. Za svaki od njih odvojio sam barem jedan dan, koji sam iskoristio za učenje. Konkretnije rečeno, za ovaj u ponedjeljak sam učio u subotu, dok sam si ove od utorka rasporedio na nedjelju i ponedjeljak. Ostatak rasporeda možete i sami zaključiti.

Izdvojeni članak
duje, ana i hrvoje

Ispitni rokovi su tu, a bliži se i državna matura: Imamo neke savjete kako se pripremiti za ispite

Isplati se ići na predavanja

Budući da sam za svaki kolokvij imao jedan dan učenja (ne računajući vrijeme za spavanje, odmor, hranu i slično), učio sam isključivo za prolaz, a ne za odličnu ocjenu. To znači da nisam posegnuo za literaturom, već za skriptama studenata koji su to već sve prošli – ipak oni najbolje znaju. Nisam koristio nikakve specijalne metode učenja, jednostavno sam sjeo, puno čitao i ponavljao. Pomoglo mi je to što mi je mnogo toga ostalo ‘u glavi’ s predavanja, pa mogu sa sigurnošću poručiti da se isplati dolaziti na predavanja.

Prvi kolokvij sam uspješno prošao, što mi je uvelike boostalo motivaciju za daljnje učenje. Drugi i treći kolokviji su bili malo ‘škakljivi’, ali sam se uspio izvući. Kada se to riješilo, četvrti i peti kolokviji bili su ‘mačji kašalj’. Za njih nije bilo potrebno mnogo učiti, pa sam čak jedan dan odradio pola smjene na poslu i navečer otišao u teretanu.

Sve u svemu, za prolazak više kolokvija u jednom tjednu potrebno je sljedeće:

  • Detaljno složiti raspored učenja za svaki kolokvij
  • Rasporediti vrijeme za učenje ovisno o zahtjevnosti kolokvija
  • Posegnuti za skriptama
  • Ići na predavanja i slušati ih
  • Vjerovati u sebe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap