Pretraga

Povisili im školarine jer nemaju novca od novih studenata

A- A+

Ekonomski fakultet u Rijeci

Zbog smanjenih upisnih kvota dio studenata na Ekonomskom fakultetu u
Rijeci mora plaćati školarinu i do 16.500 kuna. – Novac koji su
trebali dati novi studenti, koji se neće upisati, naplatit će od
starih studenata trostrukim povećanjem školarina, kazali su frustrirani
studenti Novom listu. Osim toga, fakultet je znao za tu vijest, no svoje studente je obavijestio tek nakon više od mjesec dana. Dotad su prestali svi rokovi za prelazak na druge fakultete.

Senat Sveučilišta u Rijeci još je u lipnju prihvatio prijedlog
Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta po kojem studenti koji nisu u
četiri godine završili trogodišnji preddiplomski studij, za nastavak
moraju platiti 11 tisuća kuna, a oni koji studiraju šest godina 16 i pol
tisuća kuna, prenosi danas.hr.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje odlučila je ove godine smanjiti kvote tom fakultetu, pa im je ponestalo financijskih sredstava. Zbog toga su donijeli novu odluku o višim školarinama za druge studente. Tom odlukom poništili su se svi prošli pravilnici po kojima su studenti imali pravo na duže studiranje bez ovolikih školarina.

Nekima akademska godina bačena u vjetar

Student koji je preddiplomski studij, koji traje tri godine, studirao pet godina morat će platiti školarinu 11 tisuća kuna. Onaj koji pak studira šest godina preddiplomski i što mu je dozvoljeno po praviliniku po kojem se upisao na fakultet, platit će školarinu i participaciju 16 i pol tisuća kuna, kazali su studenti.

Ističu još jedan problem. Senat je ovu odluku donio 19. lipnja, a obavijest o školarinama i participacijama javno je objavljena nakon više od mjesec dana, 19. srpnja. Tad je već prestao bilokoji rok za prijelaz na neki drugi fakultet, što znači da će oni koji si ne mogu priuštiti ovu školarinu, ovu akademsku godinu baciti u vjetar.