Pretraga

Povratak u 19. stoljeće: Studenti Hrvatskih studija mjesecima nemaju internet na faksu

A- A+

Nekoliko studenata i djelatnika Fakulteta hrvatskih studija obratilo nam se s dosta bizarnim informacijama. Posljednjih par mjeseci, naime, nemaju pristup Eduroam internetu. Ni u jednoj zgradi faksa ne mogu se spojiti na bežićni internet, pa čak ni u knjižnici. Osuđeni su tako na korištenje fakultetskih računala koji imaju pristup žičnoj mreži, a svoje mobitele i laptope, ako ih koriste, moraju spajati na vlastiti mobilni internet.

Zgrada Fakulteta hrvatskih studija
Foto: srednja.hr

Eduroam je europska internet usluga pod okriljem akademskih i istraživačkih mreža. Gotovo svaki faks, studentski dom i istraživački centar u Europi ima pristup tom internetu. Tako studenti i djelatnici u visokom školstvu, putem svojih korisničkih podataka, internetu mogu pristupiti svuda gdje postoji Eduroam mreža. No, ne i na Fakultetu hrvatskih studija.

Već nekoliko mjeseci nema interneta

Eduroam mreži studenti i djelatnici Hrvatskih studija ne mogu pristupiti ni u jednoj zgradi te institucije, inače smještene na izoliranom Borongajskom kampusu. Nema bežićnog interneta tako u predavaonicama, hodnicima pa čak ni knjižnici. Svi koji se tamo nađu – na poslu ili predavanju – osuđeni su na korištenje fakultetskih računala spojenih na žičnu mrežu ili vlastitog mobilnog interneta.

Izdvojeni članak

Doznajemo: Boras spiskao 150.000 kn na ruševnu zgradu koja ne služi ničemu

– Usluga eduroam na samoj lokaciji Fakulteta hrvatskih studija nije dostupna jer se, prema našim saznanjima, u zgradi fakulteta izvode radovi na bežičnoj mreži. Usluga će biti dostupna, kad radovi budu završeni, potvrdili su nam iz Sveučilišnog računskog centra (Srce).

Za sve daljnje upite uputili su nas na upravu Fakulteta Hrvatskih studija. Stoga smo dekanu Pavi Barišiću poslali upit o ovoj situaciji, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili. Službenih podataka o tome otkad Studiji nemaju pristup bežićnoj mreži, kao i kad će joj ponovno imati pristup, dakle, nema. No, kako nam kaže nekoliko upućenih izvora s Hrvatskih studija, već nekoliko mjeseci u zgradama faksa ne mogu pristupiti spomenutoj internet mreži.

– Protekle dvije godine mog studiranja internet je funkcionirao savršeno. Na kampusu mi treba za sve, od mailova i provjere rasporeda tramvajskih vožnji do guglanja menija u menzi. Trosatne pauze između predavanja nezamislive su mi bez barem kratke posjete društvenim mrežama. Jako mi smeta što nema interneta te se nadam da će se što prije riješiti taj problem, rekla nam je studentica Hrvatskih studija koja je željela ostati anonimna.

Pristup Eduroam mreži, valja naglasiti, za studente i djelatnike Hrvatskih studija nije univerzalno onemogućen. Kako nam kažu iz Srca, s nekih lokacija korišteni su korisnički podaci HS-a za pristup bežićnom internetu. Ograničen pristup je, izgleda, lokaliziran na zgrade Hrvatskih studija unutar Borongajskog kampusa gdje se izvodi sva nastava za studente tog faksa.

– Internetu putem eduroama mogu pristupati na svim lokacijama gdje je usluga trenutno dostupna, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U današnjim dnevničkim zapisima vidimo primjerice da osobe s Fakulteta hrvatskih studija koriste eduroam u Studentskom domu na Savi, rekli su nam jučer iz Srca.

Imaju problem i s mailovima?

Nešto više od sat vremena nakon što smo poslali upit dekanu Barišiću, na koji još uvijek nismo dobili odgovor, na stranicama Hrvatskih studija postavljena je obavijest o “tehničkim poteškoćama”. Kako ističu u toj obavijesti, poteškoće ne postoje samo s mrežom, već i s radom službenih mail adresa.

– Poštovani kolegice i kolege, prisutne su određene tehničke poteškoće s mrežom i u radu službenih adresa e-pošte. Računalna služba intenzivo radi na otklanjanju problema te očekujemo normalizaciju u što skorije vrijeme. Primite naše isprike i hvala na razumijevanju, piše u obavijesti u čijem potpisu stoji Računalna služba.

Povratak u 19. stoljeće: Studenti Hrvatskih studija mjesecima nemaju internet na faksu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap